«Γιατί κλείνετε τα φώτα στον πολιτισμό, κ. Υπουργέ;»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2021 15:09

Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,

για τον βάσιμο και υπαρκτό κίνδυνο να χαθεί το εποχικό επίδομα των καλλιτεχνών, κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, αναφέροντας τα εξής:
«Πληθώρα δημοσιευμάτων, τόσο στον έντυπο όσο και στον διαδικτυακό Τύπο, επισημαίνουν τον κίνδυνο που διατρέχουν χιλιάδες καλλιτέχνες να βρεθούν χωρίς εποχικό επίδομα. Οι άνθρωποι που προάγουν τον πολιτισμό και τις Τέχνες και που αποτελούν σημαντικούς στυλοβάτες της ψυχικής και πνευματικής υγείας όλων μας, μένουν αβοήθητοι από την Πολιτεία, στη χειρότερη ίσως γι’ αυτούς συγκυρία.
Όπως, επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος, το εποχικό επίδομα καλλιτεχνών εξαρτάται από τα ένσημα του 2020, έτος κατά το οποίο στο μεγαλύτερό του διάστημα οι άνθρωποι του πολιτισμού ήταν αδύνατο να εργαστούν, λόγω της πανδημίας. Συνέπεια τής ως άνω ρύθμισης, η οποία ισχύει και για το 2021, χωρίς καμία τροποποίηση, είναι η αδυναμία πλήρωσης των προϋποθέσεων λήψης του επιδόματος εκ μέρους σχεδόν όλων των καλλιτεχνών.
Σοβαρό πρόβλημα, επίσης, έχει δημιουργηθεί και με την κατηγορία των ετεροαπασχολούμενων καλλιτεχνών, οι οποίοι δεν δικαιούνται τη λήψη του εποχικού επιδόματος, βάσει σχετικής διάταξης που αποκλείει όλους όσοι έχουν λάβει ένσημα από άλλη δραστηριότητα το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι οι άνθρωποι του πολιτισμού επλήγησαν σκληρότατα από την υγειονομική κρίση και για τον λόγο αυτόν χρειάζονται την άμεση οικονομική στήριξη της Πολιτείας, για να μην «αφανιστούν».
Στο πλαίσιο αυτό ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό να προβεί τάχιστα στη λήψη άμεσων νομοθετικών μέτρων για τη διόρθωση της υφιστάμενης αδικίας, ώστε οι προϋποθέσεις για το εποχικό επίδομα των καλλιτεχνών να ανταποκρίνονται στον αληθινό χρόνο εργασίας των καλλιτεχνών κατά το έτος 2020, είτε με δραστική μείωση των προαπαιτούμενων ενσήμων, είτε με άμεση καταγραφή στο σύστημα των ενσήμων που αντιστοιχούν στις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, μέσω Μητρώου και την ταυτόχρονη προσμέτρησή τους από τους κατά τόπους ΟΑΕΔ. Αφού κοινή παραδοχή μας είναι ότι η κάθε μορφή τέχνης προάγει τη ζωή, ρωτώ τον κ. Υπουργό, γιατί κλείνει τα φώτα στον πολιτισμό;».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass