Απαραίτητη η οδηγική παιδεία από την προσχολική ηλικία

*ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ-ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΥΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ *Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΕ ΕΡΓΑ 2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2021 16:15

Της Νατάσας Πολυγένη

Η πρόληψη και η μείωση των τροχαίων συμβάντων στους μαθητές, με την προβολή θεμάτων που προάγουν τη βελτίωση της κυκλοφοριακής αγωγής, είναι το θέμα που απασχολεί τις εργασίες της διημερίδας «Ψηφιακή Δημιουργία και Οδική Ασφάλεια» που πραγματοποιείται από χθες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και σχολικούς τροχονόμους των σχολικών μονάδων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας.
Την κήρυξη των εργασιών έκανε χθες το απόγευμα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη καλλιέργειας κουλτούρας οδικής ασφάλειας στα νέα παιδιά. «Η Ελλάδα χάνει ένα χωριό κάθε χρόνο στους δρόμους. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας κάναμε πάνω από 2 δισ. ευρώ έργων στους περιφερειακούς δρόμους στην προσπάθειά μας να εγγυηθούμε ασφάλεια στις μετακινήσεις, λιγότερο αποτύπωμα στο περιβάλλον και περισσότερες θέσεις εργασίας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επενδύει σε έργα οδικής ασφάλειας για την ασφαλή επικοινωνία των ανθρώπινων κοινοτήτων και τη διακίνηση των εμπορευμάτων, όπως οι συνδέσεις των αστικών κέντρων της Θεσσαλίας με τετράιχνους δρόμους διαχωρισμένης κυκλοφορίας, οι περιφερειακοί δρόμοι και οι παρακάμψεις των πόλεων για την εκτροπή της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων εκτός αστικού ιστού, οι κυκλικοί κόμβοι που μειώνουν τα τροχαία ατυχήματα λόγω της συνεχόμενης, αυτορυθμιζόμενης κυκλοφορίας και αναβαθμίζουν την περιβαλλοντική ποιότητα του οδικού δικτύου, η χρηματοδότηση των ολοκληρωμένων Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που οδηγούν στη δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και ποδηλατόδρομων. Έχουμε το καλύτερο οδικό δίκτυο στην Ελλάδα, βγάλαμε τα φορτηγά μέσα από τις πόλεις και έχουμε το μεγαλύτερο δίκτυο ποδηλατόδρομων, το οποίο συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για να αποκτήσουν τα παιδιά μας οδηγική παιδεία. Η σωστή κυκλοφοριακή αγωγή σώζει ζωές. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές για τις επιμορφωτικές και τις βιωματικές δράσεις που υλοποιούν με τη συμμετοχή μαθητών δημοτικών σχολείων, συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια γιατί η παιδεία στην οδική συμπεριφορά δημιουργεί συνθήκες οδικής ασφάλειας και προστατεύει το υπέρτατο αγαθό, που είναι η ανθρώπινη ζωή» τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης.
Ο κοινωνιολόγος, υπεύθυνος Εκπαιδευτικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» κ. Ευάγγελος Μακρής έδωσε παραδείγματα βιωματικών ασκήσεων για την εκπαίδευση στην Οδική Ασφάλεια μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η ψυχολόγος του ΙΟΑΣ «Π. Μυλωνάς» Μαρία –Νεφέλη Δημοπούλου μίλησε για την ψυχοκινητική ανάπτυξη και οδική ασφάλεια στα παιδιά σχολικής ηλικίας, ενώ η προϊσταμένη Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων κ. Σοφία Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στους μαθητικούς διαγωνισμούς που υλοποιούνται με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και την ενεργοποίησή τους στο ζήτημα της ασφαλούς μετακίνησής τους μέσω της δημιουργίας πρωτότυπων ψηφιακών έργων με θέμα τη σημασία της κυκλοφοριακής αγωγής και της τήρησης των κανόνων του Κ.Ο.Κ. Στόχος είναι, όπως είπε, μέσα από αυτή τη διαδικασία, να κατανοηθούν οι βασικοί κανόνες οδικής ασφάλειας των παιδιών ως πεζοί, επιβάτες και ποδηλάτες.
Χαιρετισμό-παρεμβάσεις στην εκδήλωση έκαναν, ο βουλευτής κ. Χρήστος Κέλλας, ο διοικητής του τμήματος Τροχαίας Λάρισας κ. Βασίλης Βλαχογιάννης, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» κ. Βασιλική Δανέλλη Μυλωνά, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δ. Δεληγιάννης, εκ μέρους της διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Κωνσταντίνα Χατζημίχου και ο διευθύνων σύμβουλος της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» κ. Δημ. Μανδαλώζης. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρισας Χρήστος Σιμούλης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Βασίλης Πινακάς και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Καλομπάτσιος.
Το διήμερο σεμινάριο που συνεχίζεται και σήμερα Τετάρτη από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (Θεοφράστου και Καλλισθένους 27), εντάσσεται στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας» και της «Εβδομάδας Ασφάλειας». Στόχος είναι οι συμμετέχοντες να ενημερωθούν για τις πολλαπλές πλευρές του θέματος που αφορά το παιδί ως πεζό, ως επιβάτη και ως οδηγό ποδηλάτου, καθώς και για τις διδακτικές προσεγγίσεις που αφορούν την ευαισθητοποίηση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, μέσω της χρήσης ψηφιακών μέσων και εργαλείων.
Η διημερίδα περιλαμβάνει θεωρητικές εισηγήσεις, παραδείγματα καλών πρακτικών, καθώς και παρουσίαση εκπαιδευτικών εργαλείων για την επιλογή και διεξαγωγή κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass