Τιμάται ο Άγιος Μάμας στην Κοιλάδα

Δημοσίευση: 26 Αυγ 2014 19:58 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:43

Με την δέουσα λαμπρότητα, θα εορτασθεί και φέτος η εορτή του Αγίου Μάμαντος  στην Κοιλάδα. Σύμφωνα με το περίγραμμα, το απόγευμα της Δευτέρας1 Σεπτεμβρίου στις 7:00  θα ψαλθεί ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός  με αρτοκλασία και θείο λόγο. Το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, από τις 7:00  θα ψαλθεί ο όρθρος, η πανηγυρική θεία λειτουργία και στην συνέχεια θα τελεστεί ο αγιασμός του μήνα και θα διαβαστούν οι ευχές του αγίου για τα κτήνη. Το απόγευμα στις 7:00 θα ψαλθεί ο παρακλητικός κανόνας του αγίου.  Από το έτος 2006 η Κοιλάδα υποδέχτηκε την ιερά εικόνα του αγίου, όπου κάθε χρόνο τιμά και εορτάζει τον μεγαλομάρτυρα και θαυματουργό άγιο.

Ο βίος του νεαρού σε ηλικία Μεγαλομάρτυρα Αγίου Μάμαντος : Γεννήθηκε στην Παφλαγονία της Μικράς Ασίας το 260  μ. Χ. από γονείς Χριστιανούς , οι οποίοι συνελήφθησαν για τη χριστιανική τους δράση και φυλακίστηκαν. Ο Άγιος γεννήθηκε στη φυλακή και επειδή οι γονείς του , ο Θεόδοτος και η Ρουφίνα, πέθαναν εκεί , ανέλαβε να τον μεγαλώσει κάποια γυναίκα που ονομαζόταν Αμμία Ματρώνα. Αυτή ήταν ευσεβής Χριστιανή και σε αυτήν οφείλεται το όνομα του Αγίου. Η παράδοση λέει ότι ο μικρός συνήθιζε να τη φωνάζει «μάμα».

Κατά την εφηβική του ηλικία ο Μάμας συνελήφθη από ειδωλολάτρες, που τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια. Τελικά του κρέμασαν στο λαιμό ένα σιδερένιο ραβδί και τον έριξαν στο νερό για να πνιγεί. Κατά θαυματουργό τρόπο ο Άγιος επέζησε αλλά πιάστηκε ξανά από τους βασανιστές του και ρίχτηκε σε αναμμένη κάμινο. Και αυτήν τη φορά κατάφερε να βγει σώος. Όταν έριξαν επάνω του άγρια ζώα, τα τελευταία όχι μόνο δεν τον κατασπάραξαν αλλά ούτε και τον πείραξαν. Σύμφωνα με την παράδοση ένα λιοντάρι τον δέχθηκε στη ράχη του και τον μετέφερε μακρά των άλλων θηρίων, εξ ου και η θεματογραφία της αγιογράφησης του. Τελικά, οι εχθροί του αποφάσισαν να τον εκτελέσουν με τρίαινα. Το φονικό όργανο διαπέρασε τα σπλάγχνα του αγίου, ο οποίος και παρέδωσε το πνεύμα.»

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass