ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΕ ΚΟΠΑΔΙΑ ΧΩΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ

Ανησυχία για καταρροϊκό πυρετό και στον ν. Λάρισας

*Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γ. Μανώλης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επικρίνει τη στάση του αντιδημάρχου

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2014 12:50 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:44

 

Την εμφάνιση καταρροϊκού πυρετού σε αιγοπρόβατα και στην περιοχή της Λάρισας αναγγέλλει ο Γιώργος Μανώλης, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Δήμο Τεμπών, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης προτείνει σειρά άμεσων ενεργειών με πρώτη τη σύγκληση σύσκεψης όλων των δημάρχων της Θεσσαλίας υπό τον περιφερειάρχη αλλά και παρέμβαση του Δήμου με ψεκασμούς ώστε να παρεμποδιστεί η εξάπλωση της ασθένειας.

Ταυτόχρονα ο Γ. Μανώλης, περιγράφει τις κινήσεις που έκανε ο ίδιος στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας επικρίνοντας την αδράνεια και την τακτική του αρμόδιου αντιδημάρχου Τεμπών Αστ. Σαΐτη, τον οποίο φρόντισε να ενημερώσει σχετικά.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Αναλυτικά ο Γ. Μανώλης επισημαίνει: «Το τελευταίο εξάμηνο παρατηρούμε μια συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού στα πρόβατα, με τα τελευταία στοιχεία να κάνουν λόγο για 234 εστίες και 301 θανάτους ζωντανών, από την ασθένεια.

Τα περισσότερα κρούσματα έχουν σημειωθεί στην περιοχή της Θράκης της Πελοποννήσου, της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου που σημαίνει ότι κινδυνεύουν άμεσα όλες οι περιοχές από την εξάπλωση αυτής της ασθένειας, γιατί τα κοπάδια που είναι μετακινούμενα και έχουν προσβληθεί τώρα θα αρχίσουν να επιστρέφουν από τα βουνά, οπότε καταλαβαίνουμε όλοι τι θα συμβεί από τον Σεπτέμβριο .

Σήμερα Τρίτη επικοινώνησα τηλεφωνικώς με τον ιδιώτη κτηνίατρο Δημήτριο Λιακατά, ο οποίος από τη συζήτηση που κάναμε φάνηκε ότι ανησυχεί παρά πολύ για την εξέλιξη της ασθένειας στην περιοχή του Δήμου μας. Επίσης με ενημέρωσε για τις επαφές που έχει κάνει μέχρι σήμερα με υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας αλλά και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και με διαβεβαίωσε ότι κρούσματα καταρροϊκού πυρετού παρατηρήθηκαν και σε κοπάδια του δήμου μας.

Το ότι υπάρχουν κρούσματα στον Δήμο μας και συγκεκριμένα σε κοπάδια της Κοινότητας Καλλιπεύκης και στην Κοινότητα Πουρναρίου, μου το επιβεβαίωσε και ο διευθυντής Kτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας Αθανάσιος Γκουντέλας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα επίσης σήμερα μαζί του.

Ανησυχητικό είναι και το γεγονός πως οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τον Σεπτέμβριο αναμένεται και ο «ερχομός» ενός κουνουπιού ακόμα πιο ανθεκτικού σε υγρασίες και υψηλές θερμοκρασίες, με τον φόβο για γρήγορη εξάπλωση, να είναι μεγάλος.

Η ως τώρα διαδικασία πρόληψης μέσω των ψεκασμών που τα τελευταία χρόνια έχει ατονήσει, δεν επαρκεί, για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ως δημοτική αρχή να προβούμε άμεσα σε ψεκασμό στα μέρη που είναι βαλτώδη και κρατάνε υγρασία ώστε να καταστρέψουμε όσο μπορούμε περισσότερο τις προνύμφες.

Αμέσως μετά επικοινώνησα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αστέριο Σαΐτη, για να τον ρωτήσω αν γνωρίζει για τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε κοινότητες του Δήμου μας και τι πρωτοβουλίες θα αναλάβει η Δημοτική Αρχή ώστε να μην εξαπλωθεί η ασθένεια. Ο διάλογος μας ήταν ο εξής:

Μανώλης: Καλημέρα συγχαρητήρια για την επιλογή σου στη θέση του αντιδημάρχου, καλή επιτυχία στο έργο σου. Γνωρίζεις αν έχουμε κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε κοπάδια του Δήμου μας;

Σαϊτης: Δεν μας ενόχλησε κανένας κτηνοτρόφος, αλλά επικοινώνησα με τον διευθυντή του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Λάρισας Φ. Σαγρή και μου είπε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και να μην πανικοβάλουμε τους κτηνοτρόφους του Δήμου μας.

Μανώλης: Κύριε Σαΐτη, ο κ. Σαγρής δεν έχει καμία μα καμία αρμοδιότητα ώστε να βγάζει συμπεράσματα, αρμόδιος είναι ο διευθυντής Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σαΐτης: Μανώλη κάνεις λάθος ο κ. Σαγρής είναι γνωστός μου και είναι ο αρμόδιος διευθυντής και εκτός αυτού ο Δήμος δεν έχει καμία αρμοδιότητα πάνω στο θέμα παρά μόνο να καλέσουμε κάποια σύσκεψη με αρμοδίους κτηνιάτρους να ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους τι μέτρα πρέπει να λάβουν για να προφυλάξουν τα κοπάδια τους».

ΜΕΤΡΑ ΑΜΕΣΩΣ

Και ο Γ. Μανώλης συνεχίζει: «Εδώ σταμάτησε ο διάλογός μας και είπε ότι θα ενημερωθεί καλύτερα και μέχρι το μεσημέρι θα μου τηλεφωνούσε να με ενημερώσει. Ακόμη περιμένω τηλεφώνημά του.

Ειλικρινά δεν περίμενα διαφορετική απάντηση από κ. Σαΐτη, γιατί το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η αυτοπροβολή του και η ανάδειξή του μέσω μικροπολιτικής και « ρουσφετιών» δεκαετίας του ΄90.

Όσο για τον γνωστό του κ. Σαγρή, μου έκρυψε ότι του τηλεφώνησε γιατί είναι πολιτικοί φίλοι και όχι απλός γνωστοί.

Αν περιμένανε κ. Σαΐτη οι κτηνοτρόφοι τις συσκέψεις τις δικές μας για να ενημερωθούν για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν, όλα τα πρόβατά τους θα έχουν αρρωστήσει με απρόβλεπτες συνέπειες για τους ίδιους . Οι κτηνοτρόφοι θέλουν μέτρα, πραγματικά μέτρα, μέτρα καίρια για την προστασία και οριστική λύση στην εξάπλωση της ασθένειας στα κοπάδια τους και όχι υποδείξεις και λόγια απ΄ αυτά έχουν χορτάσει. Θέλουν τη δημοτική αρχή μπροστάρη στα προβλήματά τους.

Γιατί κ. Σαΐτη όταν είναι για ρουσφέτια μαθαίνετε τις ανάγκες των πολιτών πριν απ΄ αυτούς; Αυτή είναι, κ. δήμαρχε, η επανεκκίνηση του δήμου, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και η προτροπή σας προς τους αντιδημάρχους να αγωνιστούν για τα συμφέροντα του Δήμου με πρώτο μέλημα τον άνθρωπο; Ή μήπως κάνουμε δηλώσεις για το θεαθήναι;

Κύριοι της πλειοψηφίας συγκεντρωθείτε στα προβλήματα των κατοίκων μας και αφήστε στην άκρη τους εγωισμούς και την υπεροψία.

Ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Τεμπών και επειδή νιώθω την αγωνία των ανθρώπων οι οποίοι για ακόμη μια φορά προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την κτηνοτροφία στη χώρα μας, αναφέρω ένα από τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Πολιτεία και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να πιέσουμε σαν δήμος: η έγκριση προγράμματος εμβολιασμού των ζώων για την άμεση προστασία τους, όπως εφαρμόζεται στην Ισπανία και σε άλλες χώρες τις Ε.Ε. Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χρειαστεί να επιδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την Ε.Ε. και χρειάζεται κάποια διαδικασία σύνταξης του φακέλου, θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες και γρήγορες κινήσεις, έτσι ώστε αυτή να ολοκληρωθεί έγκαιρα.

Προτείνω σύσκεψη όλων των εκλεγμένων δημάρχων της Θεσσαλίας με τον περιφερειάρχη, την Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, τον προϊστάμενο Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, βουλευτές Θεσσαλίας, ιδιωτών κτηνιάτρων που έχουν ασχοληθεί με το γεγονός αυτό για να αποφασισθούν από κοινού οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν συντονισμένα και γρήγορα, ώστε να μην εξαπλωθεί η ασθένεια και στις άλλες περιοχές, κάτι που αν συμβεί θα έχει οδυνηρές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους μας.

 Να δοθεί επίσης αποζημίωση και οικονομική στήριξη σε κτηνοτροφικές μονάδες που έχουν ή θα παρουσιάσουν κρούσματα καταρροϊκού πυρετού».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass