Ο ανταγωνισμός έριξε στο μισό το κόστος των rapid test

ΣΕ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΟΠΟΥ ΣΠΕΥΔΟΥΝ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2021 15:01

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι ροές ανεμβολίαστων (κυρίως) εργαζόμενων πολιτών,

στα μικροβιολογικά εργαστήρια της Λάρισας και στα φαρμακεία, προκειμένου να πραγματοποιήσουν το υποχρεωτικό τεστ ανίχνευσης κορονοϊού-rapid test. Αυτό που διαφοροποιείται σήμερα, από τις πρώτες μέρες έναρξης του μέτρου, είναι το κόστος των τεστ, το οποίο λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού, παρατηρείται να έχει μειωθεί ακόμη και στο 50% του ανώτατου ορίου της τιμής του, που έχει καθορίσει το κράτος.
Συγκεκριμένα στο σχετικό ΦΕΚ της Κυβέρνησης, για τα νέα μέτρα, που αφορά στο πλαφόν της τιμής των rapid tests, που θα πρέπει να κάνουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, αναφέρεται ότι «για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (rapid test) ως ανώτατο όριο του αθροίσματος της τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, και της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, στις ιδιωτικές κλινικές και σε κάθε άλλο σημείο λιανικής πώλησης το ποσό των 10 ευρώ».
Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα ένα ποσοστό ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, μικροβιολογικών εργαστηρίων και φαρμακείων, κοστολογεί τα rapid test, στα πέντε ευρώ και μάλιστα η τιμή αυτή τείνει να παγιωθεί στη λαρισινή αγορά. Οι ανεμβολίαστοι πολίτες που υποχρεώνονται σε «ράπιντ τεστ», βρίσκουν πλέον με μεγάλη ευκολία, την πιο φθηνή τιμή και ανάλογα επιλέγουν τα εργαστήρια ή τα φαρμακεία. Από την άλλη, υπάρχουν μικροβιολόγοι, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, για την αξιοπιστία των φθηνών τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, τα οποία χρεώνονται πέντε ευρώ, και δηλώνουν ότι «η προμήθεια των τεστ, που έχουν παραχθεί από αξιόπιστη εταιρεία και το κόστος παροχής υπηρεσιών, ξεπερνά το κόστος των πέντε ευρώ για κάθε επαγγελματία. Γεγονός που σημαίνει πως είτε αγοράζουν φθηνά τεστ, είτε δεν έχουν κέρδος...».
Να σημειωθεί ότι στο σχετικό ΦΕΚ αναφέρεται πως οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, οφείλουν να αναρτήσουν σε εμφανές για το κοινό σημείο και στις ιστοσελίδες τους, τιμοκατάλογο που θα περιλαμβάνει και θα αναφέρει ευκρινώς τις προβλεπόμενες ανώτατες τιμές, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, πρόστιμο που θα αυξάνεται σε 5.000 ευρώ αν δεν τηρείται η τιμή του πλαφόν. Υπενθυμίζουμε, πως σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα υποχρεωτικά διαγνωστικά test Covid-19 από τις 13/9/2021 έως τις 31/3/2022 αφορούν τις ακόλουθες ομάδες πληθυσμού:
* Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα: 1 εργαστηριακό rapid test/εβδομάδα, που πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.
* Ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές: 2 εργαστηριακά rapid tests/εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που θα ισχύσουν για την εκπαιδευτική κοινότητα.
* Ανεμβολίαστοι μαθητές-φοιτητές: Μαθητές: 2 self tests/εβδομάδα που διατίθενται δωρεάν από το κράτος και δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr
Φοιτητές: 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου /εβδομάδα που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή 10 ευρώ/τεστ.
Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται με την εφαρμογή covid free app από τις αρχές των Πανεπιστημίων.
* Ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ: 1 εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν το ταξίδι για τους ενηλίκους και τους ανηλίκους 12-17 ετών, που πραγματοποιείται έως 48 ώρες πριν το ταξίδι αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη 10 ευρώ/τεστ.
Αποδεικνύεται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου και έλεγχο γνησιότητας με την εφαρμογή covid free app από τον ιδιώτη. Self test για τους ανηλίκους 5-11 ετών (παρέχεται δωρεάν από το κράτος ή αγορά από το φαρμακείο)».             ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass