«Χρήζουν βελτίωσης οι ερωτήσεις κρίσεως για τα διπλώματα οδήγησης»

ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2021 21:01

Του Κώστα Γκιάστα

Στη σωστή κατεύθυνση θεωρεί πως βρίσκεται το νέο νομοσχέδιο για τα διπλώματα οδήγησης ο πρόεδρος

του Συλλόγου Εκπαιδευτών Υποψήφιων Οδηγών Λάρισας κ. Νίκος Οικονόμου, ο οποίος μιλώντας στην «Ε» με αφορμή τη γνωστοποίηση των βασικών αλλαγών είπε πως η ουσιαστική μετάβαση της οδηγικής συμπεριφοράς θα επέλθει όταν υπάρξουν και μετατροπές στο θεωρητικό κομμάτι της εκπαίδευσης, που είναι και το πιο σημαντικό.
Το νομοσχέδιο «Οδηγώντας με ασφάλεια: Εκσυγχρονισμός πλαισίου εκπαίδευσης και εξέτασης υποψήφιων οδηγών», αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα και όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, μέσω αυτού επιχειρείται η αναμόρφωση του πλαισίου που διέπει την εκπαίδευση, τη θεωρητική εξέταση και πρακτική δοκιμασία υποψήφιων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, με σκοπό την προαγωγή της διαφάνειας, τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και τη γενικότερη προαγωγή του επιπέδου της οδικής ασφάλειας της χώρας.
«Σίγουρα θα αναβαθμιστεί η διαδικασία της εξέτασης», υπογραμμίζει ο κ. Οικονόμου «και αν μη τι άλλο έτσι όπως θα γίνεται αποτελεί ένα χτύπημα στα όποια στοιχεία διαφθοράς υπάρχουν στον χώρο. Παρ’ όλα αυτά όμως για να επέλθει μια ριζική αλλαγή στο θέμα της οδηγικής συμπεριφοράς θα πρέπει να ξεκινήσουν αλλαγές στο θέμα της θεωρητικής εκπαίδευσης».
Για να γίνει πιο συγκεκριμένος εξήγησε πως: «Το περιεχόμενο του βιβλίου της θεωρητικής εκπαίδευσης είναι αναχρονιστικό. Χρειάζεται ουσιαστική επικαιροποίηση σε πολλά σημεία. Το ζήτημα είναι πως πρέπει να μπούνε και ερωτήσεις κρίσεως που να βάζουν τον οδηγό σε πραγματική διαδικασία σκέψης, γιατί αυτό θα είναι κάτι που θα διασφαλίσει πως η παράδοση της θεωρητικής ύλης γίνεται σε ποσοστό 100% και να μην υπάρχουν απώλειες που παρατηρούνται σε κάποιες περιπτώσεις. Παράλληλα θα προσφέρει πολύτιμες γνώσεις στον υποψήφιο οδηγό που θα τις κρατήσει για μια ζωή. Θα μάθει πράγματα που θα του χρειαστούν στον δρόμο και στην καθημερινότητά του».
Βέβαια σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί σχετικά με το νέο νομοσχέδιο, αναδιαμορφώνεται και απλουστεύεται η ύλη της θεωρητικής εκπαίδευσης, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση και την ενίσχυση της κριτικής σκέψης των υποψήφιων οδηγών και κατανόηση θεμάτων καταστάσεων οδικής ασφάλειας, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο σχετικής υπουργικής απόφασης.
«Είναι κάτι που έχουμε ακούσει για πρώτη φορά από το 2005 και το ακούμε συνέχεια από τότε. Το ζήτημα είναι όμως κάποια στιγμή να γίνει στην πράξη» διευκρινίζει ο κ. Νίκος Οικονόμου.
Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές που προγραμματίζονται και προκάλεσε αίσθηση είναι η θέσπιση νέου κατώτατου ορίου ηλικίας για την παρακολούθηση θεωρητικής και πρακτικής άσκησης, τα 17 έτη, καθώς και δυνατότητας των υποψηφίων που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και έχουν πραγματοποιήσει τον ελάχιστο αριθμό ωρών θεωρητικής εκπαίδευσης οχημάτων κατηγορίας Β, να λάβουν μέρος στις θεωρητικές εξετάσεις αλλά και στις πρακτικές δοκιμασίες.
Επίσης με το νέο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα οδήγησης με συνοδό σε όσους υποψήφιους οδηγούς έχουν συμπληρώσει τα 17 έτη και ολοκληρώνουν επιτυχώς την πρακτική δοκιμασία.
Βάσει του σχεδίου νόμου προβλέπεται μεταξύ άλλων: Δυνατότητα στους υποψήφιους οδηγούς και οδηγούς να παρακολουθήσουν μαθήματα πρακτικής εκπαίδευσης σε οχήματα νέας τεχνολογίας, π.χ. ηλεκτρικά. Ειδική θεωρητική εκπαίδευση για συγκεκριμένες κατηγορίες υποψήφιων οδηγών, όπως οι οδηγοί που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που έχουν αναγνωριστεί ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας και που είναι κωφοί και βαρήκοοι, με τη χρήση ειδικού εκπαιδευτικού υλικού, το οποίο θα περιλαμβάνει ενδεικτικά εγχειρίδιο σε ψηφιακή μορφή με ήχο, εικόνες, σκίτσα, πραγματικές φωτογραφίες, κείμενο και βίντεο ακόμα και στην ελληνική νοηματική γλώσσα.
Διάθεση των ερωτηματολογίων των θεωρητικών εξετάσεων και σε άλλες γλώσσες πέραν της ελληνικής (οι οποίες και θα καθοριστούν με την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης), στην ελληνική με χρήση ακουστικών με ήχο καθώς και στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass