«Εμπνεόμαστε από τη θυσία τους, διδασκόμαστε από τον αγώνα τους»

Τόνισε ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας χθες στα εγκαίνια Μνημείου Εκτελεσθέντων 1941-1950, στο Μεζούρλο στη Λάρισα *Πλήθος κόσμου τίμησε την εκδήλωση που οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2021 21:00

«Εμπνεόμαστε από τη θυσία τους, διδασκόμαστε από τον αγώνα τους.
Είμαστε εδώ για να βεβαιώσουμε, πως όχι μόνο τίποτα δεν πάει χαμένο, μα πως ακριβώς η θυσία τους είναι το ζωογόνο λίπασμα στους αγώνες που έρχονται» δήλωσε ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, χθες, στο πλαίσιο των εγκαινίων του Μνημείου Εκτελεσθέντων της περιόδου 1941- 1950, στον λόφο του Μεζούρλου στη Λάρισα, που οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλίας του ΚΚΕ.


«Τιμούμε τους περίπου 500 κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που εκτελέστηκαν την περίοδο 1941-1950» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και επισήμανε: «Η ανέγερση του μνημείου είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους, όσοι και όσες έμειναν όρθιοι και αλύγιστοι μέχρι το τέλος. Το Μεζούρλο στέκει τιμημένο δίπλα στη Γυάρο, στη Μακρόνησο, στον Άη-Στράτη, στο Τρίκερι, στη Μεσούντα της Άρτας, στη Φλώρινα, στην Τρίπολη, στον Γράμμο, ως ένας από τους δεκάδες τόπους θυσίας των αλύγιστων αγωνιστών της ταξικής πάλης στην πατρίδα μας. Με τα μνημεία των ηρώων, αλλά και τα μουσεία που κρατούν ζωντανή την ιστορική μνήμη, με τις εκδηλώσεις στους τόπους θυσίας σε όλη την Ελλάδα τιμάμε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες που έπεσαν στα πεδία των μαχών, που εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, κατέθεσαν ολόκληρη τη ζωή τους στον αγώνα για να ξημερώσει ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές.
Αναδεικνύουμε τα χιλιάδες παραδείγματα του ηρωισμού, της αυτοθυσίας, της συλλογικής δράσης στον αγώνα για το δίκιο, στην πάλη για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους. Στην καρδιά και στο μυαλό μας υπάρχει μόνο περηφάνια για τους χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που πορεύτηκαν με πυξίδα υψηλά ιδανικά και αξίες, κράτησαν μέχρι το τέλος, ψηλά, τη σημαία του ανυποχώρητου αγώνα. Γι’ αυτό και είναι αθάνατοι».

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΑΞΙΚΟ ΜΙΣΟΣ»
«Δεν υπάρχει, ούτε πρέπει να υπάρχει ταξικό μίσος απέναντι στους Έλληνες και στις Ελληνίδες που επιστρατεύτηκαν και αναγκάστηκαν να πολεμήσουν στον εμφύλιο πόλεμο στις τάξεις του κυβερνητικού στρατού, για τα συμφέροντα του αστικού κράτους και των ιμπεριαλιστών συμμάχων της άρχουσας τάξης της χώρας. Ήταν κι αυτοί παιδιά της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, του λαού» υποστήριξε στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας «κηρύγματα μίσους» που όπως είπε «κυριαρχούν στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν διάφορα γνωστά φασιστοειδή και ακροδεξιοί, όπου αναβιώνει όλη η αντικομμουνιστική προπαγάνδα, το εμφυλιοπολεμικό μίσος περί «κομμουνιστοσυμμοριτών», η “κομμουνιστοφαγία”, η δικαίωση των συνεργατών των ναζί κατακτητών κλπ, που συνόδευε τότε και δικαιολογούσε τις άγριες διώξεις και οδήγησε στο εκτελεστικό απόσπασμα χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες».
Και σημείωσε επίσης: «Με μια τέτοια άθλια αντικομμουνιστική προπαγάνδα, 500 κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές - τόσοι έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί - εκτελέστηκαν εδώ στο Μεζούρλο, στη Λάρισα την περίοδο από το 1941 έως το 1950.
Εδώ, την ώρα που η ένοπλη σύγκρουση φούντωνε, το αστικό κράτος προσπαθούσε και με τις εκτελέσεις να κάμψει το φρόνημα, να λυγίσει την ψυχή όλων εκείνων που υπερασπίστηκαν έως το τέλος το δίκιο του λαού.
Εκείνων που πρωτοστάτησαν και μάτωσαν για να δημιουργηθεί και να μεγαλουργήσει το μαζικό ένοπλο ηρωικό κίνημα της Αντίστασης, το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ. Εκείνων που μπροστά στο δίλημμα «υποταγή ή οργάνωση της πάλης και αντεπίθεση» διάλεξαν τον δεύτερο δρόμο και πάλεψαν μέσα από τον ΔΣΕ, κρατώντας τη σημαία της κοινωνικής απελευθέρωσης από τα δεσμά της πολύπλευρης εκμετάλλευσης. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, στην πραγματικότητα συγκρούονται δύο κόσμοι. Και στην περίοδο της ΕΑΜικής Αντίστασης και αργότερα στην περίοδο του ΔΣΕ, συγκρούστηκαν δύο διαφορετικοί και αντίθετοι κόσμοι.
Από τη μια, ήταν οι κομμουνιστές, οι ριζοσπάστες, οι αγωνιστές, που αντιπροσώπευαν και πάλευαν για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού. Και από την άλλη, ο καταπιεστικός μηχανισμός της αστικής τάξης που υπερασπιζόταν το εκμεταλλευτικό σύστημα και τις επιθετικές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της.
Αυτοί οι δύο κόσμοι συνεχίζουν και σήμερα να συγκρούονται και δεν μπορούν να γίνουν «ένα», όπως φαντασιώνονται ορισμένοι που κάνουν όνειρα, όπως άλλοι προκάτοχοί τους στο παρελθόν, που κήρυξαν δήθεν το «τέλος των ιδεολογιών», το «τέλος της ταξικής πάλης και των αγώνων», το «τέλος της ιστορίας». Η «συμφιλίωση» που προπαγανδίζουν είναι κάλπικη».

«ΑΙΜΑΤΟΒΑΜΜΕΝΑ ΕΤΗ»
Σε αναφορά του στα ιστορικά γεγονότα, ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Τα έτη 1948 και 1949, ήταν τα πιο αιματοβαμμένα και συνεχίστηκαν μέχρι αρχές του 1950. Σα να μην έλεγε να χορτάσει αίμα τούτος ο λόφος. Νέοι άνθρωποι, οικογενειάρχες, στρατιώτες, αλλά και γυναίκες, μικρά κορίτσια, ακόμη και έγκυες.
Ο κύριος στόχος των ντόπιων και ξένων κυβερνώντων του τότε αστικού κράτους ήταν να κάμψει το φρόνημα, να λυγίσει την ψυχή, να τους αναγκάσει να προσκυνήσουν, να προδώσουν τα ιδανικά και τον αγώνα τους, να γίνουν «μετανοημένοι», ώστε να αμαυρώσουν την ηθική, - ιδεολογική υπεροχή, την άσβεστη λάμψη που είχε ο ΔΣΕ και το ΚΚΕ, στις λαϊκές συνειδήσεις.
Όμως, η αποτυχία τους ήταν παταγώδης. Τα σχέδιά τους ανατράπηκαν από την αγέρωχη στάση που κράτησαν ηρωικές μορφές, σαν αυτή του Τάκη Γαργαλιάνου, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, που όρθιος και περήφανος αντιμετώπισε το εκτελεστικό απόσπασμα στα 37 του χρόνια, τον Απρίλη του 1949. Ή του Νίκου Μπάλαλα - Μπαντέκου, από την Τσαριτσάνη, από τους πρώτους αντάρτες του ΕΛΑΣ και μετέπειτα διοικητή της 192 ταξιαρχίας του ΔΣΕ».
«ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΔΕΝ ΞΕΜΠΕΡΔΕΨΑΜΕ»
«Δεν χωράει κανείς εφησυχασμός, με τον φασισμό δεν ξεμπερδέψαμε... Οι ρίζες του βρίσκονται βαθιά μέσα στο σύστημα» επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας και ανάφερε μεταξύ άλλων: «Η συνειδητή ανοχή, επί δεκαετίες, της εγκληματικής πολιτικής δράσης της ναζιστικής οργάνωσης, από όλες τις κυβερνήσεις και τους θεσμούς, την προετοίμασε και την κράτησε ετοιμοπόλεμη για την αξιοποίησή της στα δύσκολα, όπως συνέβη την περίοδο της προηγούμενης καπιταλιστικής κρίσης. Το αστικό κράτος και οι θεσμοί του ούτε θέλουν ούτε μπορούν ποτέ να ξεκόψουν οριστικά από τον φασισμό. Ο βαθιά αντιδραστικός νόμος για τις διαδηλώσεις, οι απαράδεκτες απαγορεύσεις και η άγρια καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων, η σφοδρή επίθεση στο συνδικαλιστικό κίνημα και στο απεργιακό δικαίωμα, το πιο εκτεταμένο και συστηματικό ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων και του λαού, το απάνθρωπο κυνήγι μεταναστών και προσφύγων, η κλιμάκωση του αντικομμουνισμού και η ανιστόρητη θεωρία των «δύο άκρων» λιπαίνουν ξανά το έδαφος για την ανάπτυξη του φασισμού». Τέλος, ο Κουτσούμπας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ: «Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ»
«Η ανέγερση του μνημείου της Κ.Ε. του ΚΚΕ για τους εκτελεσμένους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στον λόφο του Μεζούρλου, είναι ένας ακόμα κρίκος στη συστηματική προσπάθεια του ΚΚΕ να αποτυπωθεί η ιστορική αλήθεια. Να αναδειχθεί η ιστορία των αγώνων του επαναστατικού λαϊκού κινήματος στη χώρα μας, έτσι όπως την έγραψαν χιλιάδες αγωνιστές με το ίδιο τους το αίμα», ανάφερε σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Γιώργος Χάριτος και καταλήγοντας τόνισε: «Είναι ακλόνητη η πεποίθησή μας ότι η γνώση είναι δύναμη. Και η γνώση της ιστορικής αλήθειας μπορεί να μας κάνει όλους πιο ικανούς, πιο δυνατούς στον καθημερινό αγώνα που δίνουμε». Τέλος, ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν υλικά και ηθικά στην ανέγερση του μνημείου, τις οικογένειες των αγωνιστών, που αγκάλιασαν με συγκίνηση το έργο, τη Δημοτική Αρχή Λάρισας για την παραχώρηση του οικοπέδου με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και για τη γενικότερη στήριξη και συμβολή στην ανέγερση του μνημείου, και τις Δημοτικές Αρχές Ελασσόνας και Αγιάς που στήριξαν αυτή την προσπάθεια. Στην εκδήλωση, που έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη, παρευρέθηκαν οι βουλευτές Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και του ΚΙΝΑΛ Λίτσα Λιακούλη, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, οι δήμαρχοι Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης και Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων Δημ. Δεληγιάννης, ο αντιδήμαρχος Ντίνος Διαμάντος, ο πρώην βουλευτής Εκτ. Νασιώκας, το μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ Μαρία Γαβαλά, στελέχη του ΚΚΕ, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Π. Κρίκης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Γιάννης Σκόκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Λάρισας Ακης Νασιώκας, Γ. Παπαδούλης, ο περιφερειακός σύμβουλος Τ. Τσαπλές, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, μέλη των οικογενειών αγωνιστών που εκτελέστηκαν στο Μεζούρλο, εκπρόσωποι Σωματείων της Λάρισας και της Θεσσαλίας, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), ο Γ. Μπέφας εκπρόσωπος του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, ο πρώην δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης κ.α.

Λιακούλη: Σύμβολο Αγώνων

Σε ανακοίνωσή της για τα εγκαίνια του μνημείου προς τιμήν των εκτελεσθέντων στον λόφο του Μεζούρλου, η βουλευτής ν. Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Ευαγγελία Λιακούλη, σημειώνει τα εξής: «Τιμούμε τους εκατοντάδες αγωνιστές που δολοφονήθηκαν, στον βαμμένο με αίμα λόφο του Μεζούρλου. Τιμούμε τους εκατοντάδες νεκρούς μας, ως ένα ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης, για τα ιδανικά όλων όσοι αντιστάθηκαν με γενναιότητα και δεν υποτάχθηκαν στα καθεστώτα. Ο μαρτυρικός αυτός τόπος αποτελεί διαρκή υπενθύμιση των ένδοξων, αλλά και θλιβερών συνάμα, σελίδων της πρόσφατης ιστορίας μας. Ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα του ΚΚΕ, που σήμερα οργάνωσε αυτήν την εκδήλωση τιμής και μνήμης, νιώθοντας ότι είναι χρέος όλων μας να συμβάλλουμε, ώστε ο τόπος αυτός και το μνημείο που σήμερα αποκαλύφθηκε, να αποτελέσει το έναυσμα για τη διατήρηση της μνήμης στις νεότερες γενιές, οι οποίες οφείλουν να μαθαίνουν και να τιμούν το εθνικό μας παρελθόν, αλλά κυρίως να αποτρέψουν τέτοια εγκλήματα στο μέλλον. Η Θεσσαλία γέννησε ένα από τα μαζικότερα αντιστασιακά κινήματα που αμφισβήτησε έμπρακτα την ισχύ του φασισμού και ταυτόχρονα υπήρξε φάρος στον αντιφασιστικό αγώνα για όλη την καθυποταγμένη Ευρώπη. Το μνημείο αυτό, προς τιμήν των εκτελεσθέντων συμπατριωτών μας, μας καλεί να αναλογιστούμε ότι η διχόνοια και ο φανατισμός μπορεί να τραυματίσουν βαθύτατα έναν ολόκληρο λαό και να ανοίξουν τον δρόμο σε νέους ολοκληρωτισμούς. Αντλώντας έμπνευση από τον μοναδικό ηρωισμό τους, ακολουθούμε το φωτεινό τους παράδειγμα μαχητικότητας και δύναμης για τη διαφύλαξη της εθνικής μας ενότητας».

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass