Ποτέ ξανά φασισμός - ποτέ ξανά ναζισμός…

Η ΛΑΡΙΣΑ ΤΙΜΗΣΕ ΧΘΕΣ ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ

Δημοσίευση: 24 Οκτ 2021 21:16

Του Κώστα Γκιάστα
Φωτ.: Κώστας Τσάντζος

«Ποτέ ξανά φασισμός. Ποτέ ξανά φασισμός…».
Αυτό ήταν το ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα που στάλθηκε χθες από τον Λόφο του Φρουρίου εκεί όπου στο Ηρώο της πόλης κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο απελευθέρωσης της Λάρισας από τη γερμανική κατοχή, στις 23

Οκτωβρίου 1944. Εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων και τίμησαν με την παρουσία τους εκατοντάδες πολίτες όλων των ηλικιών, αποτίνοντας έτσι φόρο τιμής σε όλους όσοι αντιστάθηκαν και το πλήρωσαν ακόμη και με την ίδια τους τη ζωή.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε η κεντρική ομιλία. Κατά τη διάρκεια αυτής ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτριος Δεληγιάννης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως: «Η καταδίκη των νοσταλγών του Χίτλερ που ανακοινώθηκε τέτοιες μέρες πέρυσι στο Εφετείο Αθηνών σε μια συμβολική συγκυρία, επιτεύχθηκε μετά από τη θυσία του Παύλου Φύσσα, του Σαχζάτ Λουκμάν και πολλών ακόμα θυμάτων της ναζιστικής βίας. Οι δημοκρατικοί πολίτες της πατρίδας μας, αυτού του μαρτυρικού τόπου, αυτήν τη φορά δεν θα επιτρέψουν να επαναληφθεί η ιστορία. Και μπορεί η λυτρωτική γιορτή εκείνων των ημερών να έλαβε τέλος. Ο αγώνας, όμως, εναντίον των δηλητηριωδών «ιδεών» του φασισμού συνεχίζεται. Χωρίς αμφιβολίες και καιροσκοπισμούς, αλλά με σταθερή δημοκρατική πορεία. Το οφείλουμε σε εκείνους που χάθηκαν για να ξημερώσει η μέρα που σήμανε την απελευθέρωση της πόλης μας. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας. Και πρωτίστως στα παιδιά μας».
Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους τοπικής αυτοδιοίκησης, κομμάτων, αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών, αλλά και συλλόγων της πόλης και τη σκυτάλη πήρε η χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας, πριν τον Εθνικό Ύμνο με τον οποίο και ολοκληρώθηκε η τελετή. Στην Κεντρική πλατεία της πόλης ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα από τη Φιλαρμονική του Δήμου Λαρισαίων.
Μετά τη λήξη της εκδήλωσης ακολούθησαν τοποθετήσεις για τη σημαντικότητα της χθεσινής ημέρας.
«Έχουν αξία τέτοιες εκδηλώσεις μνήμης;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, για να απαντήσει: «Νομίζω ότι ορθώς το πράττουμε για να τιμήσουμε όσους αγωνίστηκαν και έπεσαν στα χρόνια της κατοχής. Οφείλουμε να το κάνουμε για να υπενθυμίζουμε και στις νεότερες γενιές πως ούτε η δημοκρατία, ούτε η ελευθερία ήταν δεδομένα. Κάποιοι έχυσαν το αίμα τους και θυσιάστηκαν για να μπορούμε εμείς να ζούμε ελεύθερα.
 Ως μια πολύ σημαντική ημέρα για την πόλη της Λάρισας και την πατρίδα μας, χαρακτήρισε τη χθεσινή η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Λίτσα Λιακούλη. «Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα από τη Λάρισα κατά του ναζισμού και του φασισμού αποτίνοντας φόρο τιμής σε όλους εκείνους που στάθηκαν γενναία απέναντι στα εκτελεστικά αποσπάσματα.
Την ίδια ώρα στην παράτολμη και παράλογη Τουρκία στέλνουμε με βάση και αφορμή των αγώνα των πατριωτών στέλνουμε μήνυμα αδιαπραγμάτευτης ισχύος, έναντι των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, τα οποία περιφρουρούμε πλέον με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και με κόκκινες γραμμές» κατέληξε.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός είπε: «Μια μεγάλη ξεχωριστή ημέρα η απελευθέρωση της Λάρισας. Μετά από αγώνα του ελληνικού έθνους, των Λαρισαίων, η Λάρισα απελευθερώνεται από τους κατακτητές και προχωρά στο μέλλον της για την ανοικοδόμηση, την πρόοδο και τη δημιουργία. Αυτήν τη Λάρισα έχουμε την υποχρέωση να την πάμε όλο και πιο ψηλά, να την κάνουμε πιο δημιουργική και πιο αποτελεσματική».
Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης τόνισε πως: «Είναι μια πολύ σημαντική επέτειος, η οποία στη μνήμη της και μόνο ραγίζει καρδιές. Όταν οι εικόνες των συμπολιτών μας που εκείνη την εποχή με τις καμπάνες να χτυπούν, τις γεμάτες πλατείες, να χαίρονται την ελευθερία, σήμερα μας κάνουν να ριγούμε από συγκίνηση. Μας κάνουν να δίνουμε μια υπόσχεση, να δώσουμε σε κάθε περίπτωση τη δική μας μάχη, για να μην ξανάρθουν ποτέ τέτοιες ημέρες. Ποτέ ξανά φασισμός. Είναι αλήθεια πως το αυγό του φιδιού όταν αρχίζει να εκκολάπτεται το συντρίβεις πριν βγει ακόμη στην επιφάνεια». ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Λάρισας η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα παρουσίασε επετειακό βίντεο αφιέρωμα στην ενότητα «Αγωνιστικότητα» της μόνιμης συλλογής Κατσίγρα, παρουσιάζοντας επιλεγμένα έργα με αναφορά στην Κατοχή και την Αντίσταση, την περίοδο 1941-1944, όπως και βίντεο αφιέρωμα από την έκθεση «Η μνήμη της πόλης» που φιλοξενείται μόνιμα στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.
Οργανωμένες ξεναγήσεις πραγματοποιήθηκαν στην έκθεση «Η μνήμη της πόλης», από τη Φωτοθήκη Λάρισας που θα διαρκέσουν έως και τις 24 Οκτωβρίου.
Τέλος, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (18-22/10), υλοποιούνται στον χώρο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με σχολεία της πόλης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass