Yποκλίθηκαν στον πολεμιστή της ΕΛΔΥΚ Λάμπρο Πλίτση

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατοίκων Φίλων Νέας Σμύρνης τον τίμησε για την αγωνιστική του προσφορά στην πατρίδα

Δημοσίευση: 25 Οκτ 2021 20:30

Τον πολεμιστή της ΕΛΔΥΚ και συντοπίτη τους Λάμπρο Πλίτση, τίμησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος κατοίκων και φίλων Νέας Σμύρνης, για την αγωνιστική του προσφορά και δράση το 1974 στην Κύπρο, μέσα σε ένα έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, στο αμφιθέατρο του 33ο Δημοτικού Σχολείου Λάρισας.


Ο εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης και εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θοδωρής Κανάκης στον σύντομο χαιρετισμό του, μίλησε για την προσφορά του Λάμπρου Πλίτση. «Σήμερα μαζευτήκαμε για να υπενθυμίσουμε μια ωραία δράση. Μια δράση, δηλαδή, που έγινε στην ώρα της. Και όταν μια δράση συμβαίνει στην ώρα της, είναι χρήσιμη και έχει κάλλος. Έτσι ο Λάμπρος υπήρξε ένας «Ωραίος» άντρας. Βρέθηκε ως μαχητής την καταλληλότερη στιγμή για την ανάγκη της Κύπρου μας. Το βίωμα του Λάμπρου Πλίτση έρχεται να μας επιβεβαιώσει, ότι η ελευθερία δεν είναι δεδομένο αγαθό, αλλά θέλει κόπο και επαγρύπνηση. Ως Σύλλογος, επιδιώξαμε αυτήν τη συγκέντρωση, για να χαλυβδώσουμε αυτό το ιστορικό γεγονός της βιωτής του Λάμπρου ώστε αυτό να γίνει άξονας. Όταν στερεώνουμε στη μνήμη μας ένα ενάρετο γεγονός και το κάνουμε άξονα, τότε γύρω από αυτόν τον στέρεο άξονα μπορούν να χτιστούν ισχυρές προσωπικότητες και κατ’ επέκτασιν στέρεες κοινωνίες. Διότι η επιστήμη της ιστορίας μας διδάσκει ότι ο μη έχων μνήμη δεν έχει μέλλον».
ΝΤ. ΑΥΓΟΥΣΤΗ
Στη δική του ομιλία, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων νομού Λάρισας Ντίνος Αυγουστή, υπενθύμισε καταρχήν ότι «ο Σύλλογος έχει ανακηρύξει επίτιμα μέλη, όλους όσοι κατάγονται από την περιοχή μας και υπερασπίστηκαν την Κύπρο στα δύσκολα χρόνια του '74» και πως «οι ήρωες αυτοί αποτελούν φωτεινά παραδείγματα για την ελλαδική ιστορία». Εξέφρασε την πικρία του γιατί «η μητέρα πατρίδα, άφησε ανυπεράσπιστους όλους τους Έλληνες και Κύπριους πολεμιστές», ενώ άφησε αιχμές «τόσο για τη χούντα, όσο και για αυτούς που τη διαδέχθηκαν, οι οποίοι γιόρταζαν μεν τη δημοκρατία και άνοιγαν σαμπάνιες, αλλά ξέχασαν το μαρτύριο της κατεχόμενης Κύπρου. Όλοι αυτοί που ευθύνονται για την κυπριακή τραγωδία, όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν, αλλά τιμήθηκαν και από την Πολιτεία. Η γενιά του '74 και ο Λάμπρος Πλίτσης αισθάνονται προδομένοι, αλλά εμείς οφείλουμε με τέτοιες εκδηλώσεις, να εκφράσουμε τον θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ντίνος Αυγουστή.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ακόμα η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Λίτσα Λιακούλη και ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Βούλγαρης.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό και σχετικό θεατρικό δρώμενο, ενώ ο ήρωας Λάμπρος Πλίτσης, αποδεικνύοντας την ταπεινότητά του, απλά ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την τιμητική εκδήλωση. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Νέας Σμύρνης τού χάρισε μια αναμνηστική πλακέτα και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ντ. Αυγουστή το βιβλίο του «Ελλαδίτες και Κύπριοι αθεράπευτοι». Στην εκδήλωση παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Λιούπας, εκπρόσωπος του ΑΤΑ και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass