Διαχρονική και σημαντική η παρουσία των Ελλήνων στη Ρωσία

Ο ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2021 15:42
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με την πρέσβη της Ελλάδας,  τον μορφωτικό ακόλουθο,  κ. Δημήτρη Γιαλαμά  και τον σύμβουλο της ΔΣΟ, κ. Κώστα Μυγδάλη Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με την πρέσβη της Ελλάδας, τον μορφωτικό ακόλουθο, κ. Δημήτρη Γιαλαμά και τον σύμβουλο της ΔΣΟ, κ. Κώστα Μυγδάλη

«Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η διαχρονική παρουσία του ελληνισμού στη Μόσχα, και γενικά στη Ρωσία, καθώς έχει διακριθεί σε όλους τους τομείς του πολιτισμού, της γνώσης και της οικονομίας.


Αυτή η πλούσια παράδοση συνεχίζεται μέχρι σήμερα από την ελληνική ομογένεια, και σίγουρα μπορεί να έχει σπουδαίο μέλλον, βοηθούμενη και από την παράλληλη ανάπτυξη των ελληνο-ρωσικών σχέσεων». Τα παραπάνω δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την ξενάγηση που έτυχε από τον μορφωτικό ακόλουθο της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, κ. Δημήτρη Γιαλαμά, στην Έκθεση «Ελληνική Μόσχα – από τον Θεοφάνη τον Έλληνα μέχρι σήμερα».
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα ως ομιλητής στο ετήσιο Διεθνές Χριστιανικό Φόρουμ, ενώ ταυτόχρονα θα έχει επαφές με τη ρωσική αντιπροσωπεία στον διεθνή θεσμό.
Στην Έκθεση που άνοιξε τις πύλες της στο Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας της Ρωσίας, στις 22 Οκτωβρίου, παρουσιάζονται εκθέματα που αφορούν επιφανείς Έλληνες στην ιστορία της Ρωσίας, όπως ο Θεοφάνης ο Έλληνας, δάσκαλος του μεγαλύτερου Ρώσου αγιογράφου Αντρέι Ρουμπλιόφ, η Σοφία Παλαιολογίνα, σύζυγος του τσάρου Ιβάν Γ΄ και γιαγιά του Ιβάν του Τρομερού, ο Μάξιμος ο Γραικός, ο Αρσένιος Ελασσόνος, οι αδελφοί Λειχούδη, οι Ζωσιμάδες και πολλοί άλλοι, που φθάνουν μέχρι τη σοβιετική περίοδο. Στην έκθεση περιηγήθηκαν επίσης ο βουλευτής της Ρωσικής Δούμας κ. Αλεξέι Τσέπα και οι σύμβουλοι της ΔΣΟ, δρ. Κώστας Μυγδάλης και κ. Αλεξάντερ Φομένκο.  
Στο πλαίσιο των επαφών του με τη Ρωσική Εκκλησία ο γ.γ. της ΔΣΟ, συνοδευόμενος από τον δρ. Κώστα Μυγδάλη, συναντήθηκε στη Μονή Ντανίλοφ, με τον αναπληρωτή πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας, μητροπολίτη Αλανίας και Βλαντικαβκάζ κ. Λεωνίδα, με τον οποίο συζήτησε, μεταξύ άλλων, την προβολή στη Ρωσική Ομοσπονδία του τόμου που εκδίδει η ΔΣΟ για τις Αγίες Σοφίες ανά τον κόσμο.
Όπως εξήγησε ο κ. Χαρακόπουλος η εκστρατεία για την ενημέρωση σχετικά με την αυθαίρετη και σκοταδιστική ενέργεια της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσουλμανικό τέμενος συνεχίζεται, και προσβλέπουμε και στην ευαισθητοποίηση της ρωσικής κοινωνίας στην κοινή προσπάθεια.
Η πρέσβης της Ελλάδος στη Μόσχα κ. Αικατερίνη Νασίκα παρέθεσε στον κ. Χαρακόπουλο γεύμα εργασίας στην πρεσβευτική κατοικία, κατά το οποίο ενημερώθηκε για την πολυσχιδή δράση της ΔΣΟ. Από την πλευρά της η κ. Νασίκα αναφέρθηκε στην ελληνική ομογένεια στη Ρωσία, καθώς επίσης και στις ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις και τις προοπτικές τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass