Αθώο λόγω αμφιβολιών, το Κοινοτικό Συμβούλιο Καρυάς

ΕΙΧΕ ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΕΙ ΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΧΡΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2021 21:01

Αθώους λόγω αμφιβολιών έκρινε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας,

τον πρώην πρόεδρο και επτά μέλη του πρώην Κοινοτικού Συμβουλίου της Καρυάς Ελασσόνας που παραπέμφθηκαν κατηγορούμενοι για μη καταβολή χρεών στο Δημόσιο.
Το Δικαστήριο, σε μια δίκη που ανέδειξε τις παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης απάλλαξε τους 8 πρώην αιρετούς (σ.σ. το ένατο μέλος του Συμβουλίου απεβίωσε) ως προς το ποινικό μέρος της κατηγορίας, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα το οικονομικό σκέλος, αυτό του καταλογισμού στα μέλη του Συμβουλίου, ενός δυσβάσταχτου χρηματικού ποσού.
Παθογένειες, καθώς ένα Συμβούλιο μιας ορεινής κοινότητας που διέθετε έναν γραμματέα και καμία οργανωμένη υπηρεσία, χωρίς να εφαρμόσει το Δημόσιο Λογιστικό με «ελαφρά αμέλεια» λειτούργησε «πρακτικά» για να έχει έτσι άμεσα διαθέσιμα χρήματα για τις ανάγκες του χωριού.
Υλοποιώντας λοιπόν το 2007 ένα κοινοτικό πρόγραμμα βοσκοτόπων και για να αντιμετωπίσει προβλήματα εισπραξιμότητας άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο καταθέτονταν τα ενοίκια από κτηνοτρόφους, οι οποίοι μίσθωναν βοσκοτόπους, ενώ παράλληλα ήταν και δικαιούχοι του ευρωπαϊκού προγράμματος.
Ο κοινοτάρχης και τα μέλη του Συμβουλίου θεωρώντας ότι ενεργούν νόμιμα και προς όφελος του χωριού, από τα χρήματα του κοινοτικού λογαριασμού πλήρωναν δαπάνες της κοινότητας, από εκτέλεση εργασιών μέχρι λογαριασμούς ΔΕΚΟ. Το λάθος ωστόσο των μελών της Κοινοτικής Αρχής ήταν πως δεν τήρησαν το Δημόσιο Λογιστικό (πληρωμές με εντάλματα κ.λπ.), αλλά κινήθηκαν με βάση την «κοινή λογική» που ήθελε να γίνονται εργασίες στο χωριό και να εξοφλούνται οφειλές με απλές εκταμιεύσεις. Μάλιστα για το επίδικο ποσό, μετά από οικονομικό έλεγχο βρέθηκαν σχεδόν όλες οι αποδείξεις που βεβαίωσαν τις πληρωμές, με εξαίρεση κάποιους κτηνοτρόφους που δεν βρέθηκαν ή δεν δήλωσαν τα μισθώματα.
Η υπόθεση προσέλαβε άλλες διαστάσεις το 2012 όταν κάποιος κατήγγειλε ότι ο κοινοτάρχης «καρπώθηκε» χρήματα της κοινότητας. Καταγγελία που δεν επιβεβαιώθηκε και η υπόθεση τέθηκε τελικά το 2013 στο αρχείο με εισαγγελική διάταξη.
Το 2014 ο Οικονομικός Επιθεωρητής μετά από έλεγχο, με πράξεις του καταλόγισε στο 9μελές Κοινοτικό Συμβούλιο το ποσό των 161.000 ευρώ των μισθωμάτων σε κάθε ένα από τα μέλη του Συμβουλίου, «οφειλή» που με τις προσαυξήσεις ανήλθε στο ιλιγγιώδες ποσό, περίπου 250.000 ευρώ για κάθε ένα μέλος του Συμβουλίου. Ιλιγγιώδες με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των κατηγορουμένων είναι επίσης κτηνοτρόφοι με χαμηλό δηλαδή εισόδημα, ενώ άλλοι με αφορμή και την οικονομική κρίση που ακολούθησε «ξενιτεύτηκαν», όπως ειπώθηκε χθες στο Δικαστήριο «για να ζήσουν τις οικογένειές τους».
Οι εμπλεκόμενοι άσκησαν έφεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και μόνο στον αποβιώσαντα σύμβουλο καταλογίζονται 33.000 ευρώ συνολικά, ενώ στα υπόλοιπα 8 μέλη της Κοινότητας καταλογίζονται 160.000 ευρώ. Οι θιγόμενοι άσκησαν στη συνέχεια αναίρεση επί της απόφασης και το θέμα αναμένεται να εξετασθεί στο μέλλον, οπότε και αναμένεται να αποφανθεί η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ενώ λοιπόν η υπόθεση του καταλογισμού εκκρεμεί, οι 8 εναπομείναντες σύμβουλοι κάθισαν χθες στο εδώλιο του κατηγορουμένου για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο.

ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ
Την κοινοτική περίοδο 2006 – 2009 και στη διευρυμένη τότε κοινότητα Καρυάς (περιλάμβανε τα Διαμερίσματα της Κρυόβρυσης, της Συκαμινέας και της Καρυάς) ο πρόεδρος Αντ. Δάσιος και τα 8 μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου αποφάσισαν να υλοποιήσουν ένα πενταετές (2007 – 2011) ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τους βοσκοτόπους.
Η επιδότηση του προγράμματος καταβλήθηκε (2008 – 2009) απευθείας στους δικαιούχους κτηνοτρόφους, αλλά για να διασφαλισθούν προβλήματα εισπραξιμότητας, όπως τονίστηκε χθες κατά την ακροαματική διαδικασία, το Κοινοτικό Συμβούλιο άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό με δικαιούχο την Κοινότητα Καρυάς και όχι σε κάποιο πρόσωπο. Στον οποίο λογαριασμό κατέθεταν χρήματα κτηνοτρόφοι του χωριού από μισθώματα βοσκοτόπων, άσχετα δηλαδή από τις επιδοτήσεις του προγράμματος.
Τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, με αποφάσεις του, χωρίς να τηρήσουν το Δημόσιο Λογιστικό (έκδοση ενταλμάτων κ.λπ.) εκταμίευαν χρήματα από τον λογαριασμό αυτόν και πλήρωναν δαπάνες, που μεταξύ άλλων, αφορούσαν σε εκτέλεση εργασιών, εξόφληση λογαριασμών κ.λπ. Μάλιστα σε οικονομικό έλεγχο που έγινε μετά από καταγγελία, βρέθηκαν σχεδόν όλες οι αποδείξεις για τον επίμαχο λογαριασμό.
«Έγινε έλεγχος και διαπιστώθηκε ότι κακώς διαχειρίστηκαν έτσι τα χρήματα» κατέθεσε χθες ο πρώην κοινοτάρχης Δ. Δάσσιος, διευκρινίζοντας ότι «ήταν η πρώτη φορά που η κοινότητα κλήθηκε να διαχειρισθεί ένα τέτοιο πρωτοποριακό για την περιοχή ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Μόνο γραμματέα είχε τότε η κοινότητα, δεν είχε υπηρεσίες» για να καθοδηγήσουν κατέληξε σημειώνοντας ακόμα ότι «τα καταλογισθέντα ποσά είναι δυσβάσταχτα για τους κατηγορούμενους κτηνοτρόφους. Δεν μπορούν να τα εξοφλήσουν...».
«Δεν ξέραμε» τη διαδικασία, τόνισε απολογούμενος ένας από τους κατηγορούμενους. «Με τον καταλογισμό, έχετε μπλέξει πολύ άσχημα» παρατήρησε η πρόεδρος του Δικαστηρίου.
«Τα χρήματα» πρόσθεσε έτερος κατηγορούμενος «με απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου τα διαθέταμε σε υποχρεώσεις. Δεν γνωρίζαμε πως έπρεπε να γίνει».
«Το λάθος» πρόσθεσε άλλος κατηγορούμενος «είναι τα μισθώματα έπρεπε να τα οδηγήσουμε στο Δημόσιο Ταμείο. Από λάθος και για να διασφαλίσουν την είσπραξη από τα ενοίκια ανοίξαμε λογαριασμό στο όνομα της Καρυάς. Από αμέλεια το κάναμε, πιστεύαμε ότι λειτουργούμε νόμιμα, τα χρήματα τα διαχειριστήκαμε σε εργασίες» κατέληξε διευκρινίζοντας ότι η Κοινότητα διαχειρίστηκε το πρόγραμμα για δύο χρόνια, ενώ τα υπόλοιπα τρία τα διαχειρίστηκε ο Δήμος Ελασσόνας μετά και τη συγχώνευση στο πλαίσιο του «Καλλικράτη».
Η εισαγγελέας της έδρας σημειώνοντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες διαχείρισης δημοσίου χρήματος, πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων. Με την υπεράσπιση των κατηγορουμένων, σημειώνοντας τις «παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης» και τις «αντιφατικές αποφάσεις» υπογράμμισε πως «μετά από τόσα χρόνια δεν υπάρχει βέβαιη ληξιπρόθεσμη οφειλή». Σημειώνοντας επίσης την έλλειψη δόλου και την ελαφρά αμέλεια, τόνισε πως «το τυπικό σφάλμα αφορά στο ότι δεν εξέδωσαν εντάλματα για τις πληρωμές, ενώ ο οικονομικός έλεγχος βεβαίωσε ότι έγιναν οι πληρωμές προς τρίτους, οι δαπάνες διατέθηκαν αποκλειστικά για τις ανάγκες της κοινότητας. Η παράβαση αφορά στο Δημόσιο Λογιστικό και όχι στα ποινικά δικαστήρια» κατέληξε.
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας κήρυξε τελικά αθώους λόγω αμφιβολιών τους 8 κατηγορούμενους για το ποινικό μέρος της υπόθεσης, ενώ για τον καταλογισμό των χρεών, η εκκρεμότητα παραμένει στα διοικητικά δικαστήρια.                   

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass