Πρεμιέρα για τη Γιορτή Κρασιού Αμπελώνα

Δημοσίευση: 30 Αυγ 2014 2:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:48

 

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ-ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

 

Πλήθος κόσμου και φέτος  στη Γιορτή Κρασιού  Αμπελώνα 2014, η οποία άρχισε σήμερα και ολοκληρώνεται μεθαύριο Κυριακή, στον  καταπράσινο χώρο του άλσους του Αγίου Γεωργίου.

Μετά την ευλογία των πατέρων της εκκλησίας, τις προσφωνήσεις  από τον  δήμαρχο Τύρναβου κ. Νίκο Μαλάκο   και του πρώην αν. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων  κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο ο οποίος έμπρακτα χρόνια στηρίζει τον θεσμό. ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους των περιπτέρων και αμέσως μετά  δημοτική βραδιά με την ορχήστρα του Βαγγέλη Κεντρούλη.

Αύριο Σάββατο 30 Αυγούστου

Στις 9:30 με το Έντεχνο Λαϊκό καλλιτεχνικό σχήμα «Μουσικό Σταυροδρόμι, συνεχίζεται η διοργάνωση της Γιορτή Κρασιού Αμπελώνα  η οποία αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμού και παράδοσης.

Την Κυριακή 30 Αυγούστου

Στις 9:30 το βράδυ Λαϊκή – Ελαφρολαϊκή  βραδιά με τον Γιώργο Σαρρή και την Λουκία Βαλάση.

Η είσοδος στη Γιορτή Κρασιού είναι ελεύθερη για το κοινό.

«Η «Γιορτή Κρασιού» του Aμπελώνα είναι μία από τις δύο κορυφαίες πολιτιστικές διοργανώσεις του Δήμου Τυρνάβου, περιλαμβάνοντας ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, σε συνδυασμό με την ανάδειξη της ιδιαίτερης ταυτότητας της περιοχής που είναι το αμπέλι και το πανάρχαιο παράγωγο προϊόν αυτού, ο οίνος. Ο οίνος, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του μεσογειακού μας πολιτισμού, μιας και συνοδεύει κάθε έκφανση της ανθρώπινης δραστηριότητας από τον γάμο μέχρι και τον θάνατο. Ο δε αντίκτυπός της είναι γνωστός όχι μόνο σε ολόκληρη τη Θεσσαλία αλλά και στο Πανελλήνιο, αφού εδώ και 55 συναπτά έτη, με τη μέγιστη συνδρομή των Αμπελωνιτών, έχει κατορθώσει να διατηρηθεί αλώβητος ο θεσμός, που κυρίως εξυψώνει τον παραγωγικό ιστό της περιοχής μας που είναι η αμπελουργία και τα παράγωγα αυτής προϊόντα, όπως το κρασί, το τσίπουρο και το ούζο».

Και φέτος, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Τυρνάβου συνέχισε την πραγματοποίηση της μεγάλης αυτής διοργάνωσης για 55η φορά, της γνωστής στο πανελλήνιο «Γιορτής Κρασιού Αμπελώνα», η οποία αποτελεί παράδοση για το Δήμο και θεσμό για ολόκληρη τη Θεσσαλία και διοργανώνεται όλα τα χρόνια την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στον αμπελοοινικό χαρακτήρα του θεσμού, αφού άλλωστε αποτελεί μια γιορτή των αμπελουργών και των οινοποιών.

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, που παρουσιάζει αυτή η εκδήλωση, συνίστανται στο ότι πρόκειται σαφώς για ένα αξιόλογο πολιτιστικό-ψυχαγωγικό γεγονός, το οποίο μπορεί να συνδέσει την τοπική κοινωνία με την ευρύτερη κοινωνία της Περιφέρειας, να γνωστοποιήσει την ιστορία και την παράδοση, την εξέλιξη μέσα στο χρόνο και τη σύγχρονη μορφή του Αμπελώνα και να προωθήσει την αναγνώριση του τοπικού προϊόντος- κρασιού και τα μοναδικά του χαρακτηριστικά, όπως τη γνησιότητα και τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του.

Ο στόχος, των διοργανωτών του ’59 παραμένει επίκαιρος, αφού η προβολή του πλεονεκτήματος – ιδιαιτερότητας «Αμπέλι – Σταφύλι - Κρασί» του Αμπελώνα και της περιοχής, εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν για  τον Δήμο Τύρναβου και τη Δημοτική Ενότητα Αμπελώνα μια από τις βασικές αιτίες αυτής της μεγάλης διοργάνωσης. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός του Τυρνάβου καθίσταται ο μέγας χορηγός αυτού του θεσμού, ένας συνεταιρισμός κραταιός που ζωογονεί και ενδυναμώνει την οικονομία ολόκληρης της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν μέλη της απερχόμενης δημοτικής αρχής καθώς και της νέας του νεοεκλεγμένου Δημάρχου Τύρναβου κ. Παναγιώτη Σαρχώση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass