Δώρισε τον θησαυρό της στο Λαογραφικό Μουσείο

Η Κάκια Χαλήμαγα - Χατζή που αφήνει πολιτιστική παρακαταθήκη στην πόλη 321 κούκλες κουκλοθεάτρου *Συγκινητική εκδήλωση χθες στη Λάρισα

Δημοσίευση: 15 Νοε 2021 21:20

Ένα ακόμα κομμάτι της ιστορίας της Λάρισας, κατακτά την αιωνιότητα και αντιστέκεται στη λήθη του χρόνου, με τη φιλοξενία του σε μόνιμη θέση στον εκθεσιακό χώρο του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας.


Πρόκειται για την πολύτιμη πνευματική και εικαστική κληρονομιά της Λαρισαίας Κάκιας Χαλήμαγα-Χατζή, και συγκεκριμένα 321 κούκλες κουκλοθεάτρου, την οποία προσέφερε η ίδια στο Μουσείο, ώστε να συνεχίσει να επιτελεί τον σκοπό της, να διδάσκει σε πολλές ακόμα γενιές παιδιών την έκφραση μέσα από την τέχνη και τη μαγεία των παραμυθιών.
Χθες στον χώρο του Μουσείου πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση για την Κάκια Χαλήμαγα, όπου περίσσεψε η συγκίνηση και αναγνωρίστηκε το έργο και η προσφορά της δημιουργού στην τοπική κοινωνία.
«Η Κάκια υπήρξε πρωτοπόρος. Αυτή πρώτη «ανακάλυψε» το διαδραστικό εικαστικό κουκλοθέατρο, δημιουργώντας το 1992 την Εικαστική Παιδική Σκηνή και αργότερα το Δημιουργικό Εργαστήρι.
Η δωρεά της θα λειτουργεί ως μόνιμη εκθεσιακή ενότητα του Μουσείου και μάλιστα έχει τοποθετηθεί δίπλα στον χώρο που πραγματοποιούνται τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου για να συνεχίσουν τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με το έργο της…», δήλωσε σε χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας, σημειώνοντας επίσης πως «η αληθινή της προσφορά στην πόλη είναι η πίστη της στη σημασία της ενασχόλησης των παιδιών με τις τέχνες, της έκφρασης μέσα από τις τέχνες και πάνω απ’ όλα, το χάρισμά της να ξυπνάει τη φαντασία τους, να εμψυχώνει την επικοινωνία, να επιτυγχάνει τη συνεργασία με ιδέες, ιστορίες, χρώματα, σκηνικά, παραστάσεις από παιδιά, για παιδιά! Οι κούκλες και τα σκηνικά είναι μόνο μάρτυρες της αληθινής της προσφοράς».
Την προσφορά της Κάκιας Χαλήμαγα εξήρε επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Αστέριος Λαχανάς, τονίζοντας ότι «έχει προσφέρει τα μέγιστα στον πολιτισμό της Λάρισας, αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, με ζήλο και διάθεση για προσφορά».
«Θησαυρό έμπνευσης, φαντασίας, αμέτρητων θεατρικών στιγμών και εμπειριών, μα και αναμνήσεων…» χαρακτήρισε τις δημιουργίες της Κάκιας Χαλήμαγα, τις 321 κούκλες, η διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου Φανή Καλοκαιρινού, σημειώνοντας ότι «ο θησαυρός αυτός από πολύτιμα στοιχεία ανήκει στην ιστορία και στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μας και αναδύεται τοποθετημένος και οργανωμένος έτσι για να μας μαθαίνει χίλια πράγματα…».
«Είμαστε ευγνώμονες…» τόνισε η κ. Καλοκαιρινού απευθυνόμενη στη δημιουργό για την προσφορά της και υποστήριξε πως αυτή η απόφασή της μαρτυρά «τη μεγαλοσύνη της, το ότι υπερβαίνει την υποκειμενικότητα της δημιουργού, της συλλέκτριας και τις εμπιστεύεται σε ένα μουσείο, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια για τις κούκλες της ως αντικείμενα, ως εκθέματα. Εξασφαλίζοντας έτσι παράλληλα και τη διατήρηση και διάδοση του θεατρικού είδους που η ίδια καθιέρωσε, του εικαστικού κουκλοθεάτρου ως σημαντικού στοιχείου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς».
Εμφανώς συγκινημένη η κ. Κάκια Χαλήμαγα, ανέφερε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή η ανάδειξη του έργου της και απευθύνοντας θερμές ευχαριστίες σε όλους, ξεχώρισε τα παιδιά με τα οποία δούλεψε μαζί τους, λέγοντας: «Ευχαριστώ που στολίσατε τη ζωή μου…».
«Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω και να ξεκινούσα απ’ την αρχή, με την εμπειρία που έχω σήμερα» δήλωσε η Κάκια Χαλήμαγα, συμβουλεύοντας σε όλους όσοι ασχολούνται με παιδιά πως: «Το παιδί έχει περισσότερο ανάγκη το παιχνίδι, από ένα κλασικό μάθημα. Δεν δίδασκα στα παιδιά, έπαιζα μαζί τους…».
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Π. Σάπκας, προσέφερε στην κ. Χαλήμαγα ένα παραδοσιακό σταμπωτό από την προσωπική συλλογή τής ιδρύτριας του Μουσείου Λένας Γουργιώτη, ευχαριστώντας την ακόμα μια φορά για την προσφορά της.
Η εκδήλωση έκλεισε με θεατρικό δρώμενο, από δύο εκπαιδευτικούς, βασισμένο στο τελευταίο εικαστικό παραμύθι της Κάκιας Χαλήμαγα, στο οποίο παρουσιάζεται η ιστορία του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας, από τη γέννηση της ιδέας του, από τους Λένα και Γιώργο Γουργιώτη.
Παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου Λαρισαίων Παν. Νταής, η περιφερειακή σύμβουλος Θεσσαλίας Τάνια Δόκου, εκπρόσωπος της Μητρόπολης Λάρισας, ο ιστορικός ερευνητής Νίκος Παπαθεοδώρου, ο αντιπρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη κ. Νίκος Σκεντέρης, κ.ά.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass