«Η Ρωμιοσύνη δεν θα σβήσει στην Πόλη!»

Ο ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 30 Νοε 2021 15:00
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος προσφωνώντας τον Μητροπολίτη Χαλκηδόνος  στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος προσφωνώντας τον Μητροπολίτη Χαλκηδόνος στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος

Στη δημογραφική συρρίκνωση της ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη και στην εγρήγορση που χρειάζεται για την αντιμετώπιση του προβλήματος αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ. Ο επικεφαλής της ΔΣΟ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου είχε συναντήσεις με παράγοντες της ομογένειας με τους οποίους συζήτησε προβλήματα που απασχολούν τη Ρωμιοσύνη της Πόλης.


Στο τέλος της αρχιερατικής λειτουργίας στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στη Χαλκηδόνα, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αντιφωνώντας τον επιχώριο μητροπολίτη είπε μεταξύ άλλων ότι «ευρισκόμενοι στην Πόλη με αφορμή τη θρονική εορτή του Φαναρίου και τα 30 χρόνια λαμπράς, δημιουργικής, καρποφόρας και ιστορικής έως τώρα πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου θεωρήσαμε καλό η ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία να επισκεφτούμε την ιστορική Χαλκηδόνα και να συμμετέχουμε στη λειτουργία στον περικαλλή αυτόν καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος. Μπορεί να μην ήμασταν στην ευφροσύνη ημέρα της ενθρονίσεώς σας, αλλά είμαστε σήμερα εδώ για να αναφωνήσουμε κι εμείς το άξιος!
Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου σας εμπιστεύθηκε την πρώτη τη τάξη μητρόπολη του Οικουμενικού Πατριαρχείου εντός της χώρας που εδρεύει, σε καιρούς δύσκολους, που χαρακτηρίζονται πρωτίστως από τη δημογραφική συρρίκνωση της Ρωμιοσύνης στην Πόλη. Αλλά όπως έλεγε κι ο μεγάλος Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας όταν τον ρωτούσαν πόσοι Ρωμιοί απέμειναν στην Πόλη “είμαστε λίγοι κι αμέτρητοι”. Είμαι βέβαιος ότι δεν σας φοβίζει το μικρό ποίμνιο και θα εργαστείτε με όλες σας τις δυνάμεις γι’ αυτό. Χαίρομαι που βλέπω μεταξύ μας Ορθοδόξους αδελφούς μας από τις ομόδοξες χώρες, της Γεωργίας, της Ουκρανίας, της Ρωσίας. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ρωμιοσύνη δεν θα σβήσει ποτέ στην Κωνσταντινούπολη. Ήδη, στην Ίμβρο με την επαναλειτουργία των σχολείων μετά από 50 χρονιά -όταν το 1964 αυθαιρέτως έκλεισαν- συντελείται ένα μικρό θαύμα. Από τότε που ακούστηκαν παιδικές φωνές στα σχολεία που σήμερα έχουν 60 μαθητές υπερδιπλασιάστηκε κι ο αριθμός των μόνιμων Ρωμιών κατοίκων του νησιού. Αυτό το θαύμα που συνέβη στην Ίμβρο μπορεί να γίνει και στην Πόλη με την καθοδήγηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αρκεί όλοι μας στο εθνικό κέντρο να κάνουμε το καθήκον μας».
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ
Μετά την αρχιερατική λειτουργία ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και οι βουλευτές της ΔΣΟ είχαν την ευκαιρία στο αρχονταρίκι της Ενορίας να συζητήσουν με τον πρόεδρο της Εφοροεπιτροπής, καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Γιώργο Στεφανόπουλο και τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ) και διευθυντή του Ζωγράφειου Λυκείου κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου για ζητήματα που απασχολούν την ομογένεια της Κωνσταντινούπολης.
Τα προβλήματα της εναπομείνασας πολίτικης Ρωμιοσύνης (εκπαιδευτικά, διοίκησης των κοινοτήτων, ακίνητης περιουσίας κ.ά.) βρέθηκαν στο επίκεντρο και των διαδοχικών συναντήσεων που είχε ο επικεφαλής της ΔΣΟ με τον πρόεδρο της Κοινότητας Παναγίας Κουμαριώτισσας Νεοχωρίου, Άρχοντα χαρτοφύλακα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κ. Λάκη Βίγκα, τον διευθυντή της ομογενειακής εφημερίδας «Απογευματινή», κ. Μιχάλη-Βασιλειάδη και τον δημοσιογράφο κ. Μηνά Βασιλειάδη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass