Θωρακίζεται η Θεσσαλία με 179 αντιπλημμυρικά έργα

Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΗΤΡΩΟ ΧΕΙΜΑΡΡΩΝ, ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ... * ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΣ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΣΤΟ 16% ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

Δημοσίευση: 30 Νοε 2021 21:38

Ρεπορτάζ: Δημ. Κατσανάκης
Συνολικά 179 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού άνω των 210 εκατ. ευρώ, έχουν ολοκληρωθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη Θεσσαλία, ενώ μαζί με το εμβληματικό έργο της ανασύστασης της Κάρλας, ο προϋπολογισμός για την αντιπλημμυρική

προστασία ξεπερνά τα 580 εκατ. ευρώ, τόνισε χθες το απόγευμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, για να υποστηρίξει ότι τόσα έργα για τον καθαρισμό και τη διευθέτηση των χειμάρρων στη Θεσσαλία δεν έχουν γίνει από τη σύσταση του ελληνικού κράτους!
Για μία περίπου ώρα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας στην υβριδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου -διά ζώσης και με τηλεδιάσκεψη μέσω πλατφόρμας- απαριθμούσε έργα και παρεμβάσεις στον τομέα των αντιπλημμυρικών έργων σε ολόκληρη τη Θεσσαλία απαντώντας στη σχετική με το μητρώο και τον καθαρισμό των ρεμάτων ερώτηση της Περιφερειακής Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας».
Υποστηρίζοντας ότι η Περιφερειακή Αρχή αν και δεν είχε τη νομική υποχρέωση για την τήρηση μητρώου, προχώρησε στην ηλεκτρονική καταγραφή των ρεμάτων της Περιφέρειας, ώστε μέσα από έναν στρατηγικό σχεδιασμό να παρεμβαίνει παρά τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που προκαλούν το ελλιπές προσωπικό, η προβληματική χρηματοδότηση και η απουσία μελετών.
«Με στρατηγικό σχεδιασμό, βάσει των εγκεκριμένων από την Ε.Ε. μελετών του Υπουργείου Περιβάλλοντος είχαμε ήδη παρέμβει σε όλες τις «κόκκινες» περιοχές, ολοκληρώνοντας το μεγάλο αντιπλημμυρικό και αρδευτικό έργο 16 εκατ. ευρώ στον Μέγα Ποταμό, τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και ορεινής υδρονομίας στην Κάρλα, έργα στον Κραυσίδωνα και στον Ξηριά στη Νεάπολη Βόλου και παρεμβάσεις σε όλα τα σημεία όπου συμβάλλουν οι παραπόταμοι στον Πηνειό Ποταμό στα Τρίκαλα, όπου εξελίσσονται έργα άνω των 40 εκατ. ευρώ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός και πρόσθεσε: «Τα έργα μας λειτουργούν, όπως αποδείχτηκε στις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην πρόληψη, διεκδικώντας συνεχώς χρηματικούς και ανθρώπινους πόρους, εφαρμόζοντας συνδυαστικές ολιστικές πολιτικές αντίστοιχες των κινδύνων και των απειλών που μας περιβάλλουν, «χρησιμοποιώντας» τη φύση και τις φυσικές διεργασίες, με λύσεις όπως αποκαταστάσεις υγροτόπων και πλημμυρικών περιοχών, επαναφορά του πλάτους των ποταμών στις αρχικές διαστάσεις, καθαιρέσεις αυθαίρετων και αποτελεσματική διαχείριση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων ώστε να συμβάλουν στη μείωση των πλημμυρών».
Παρουσιάζοντας αναλυτικά τα έργα και τις παρεμβάσεις που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας χαρακτήρισε τιτάνιο το έργο που εκτελείται από τις Τεχνικές Υπηρεσίες σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες υπογραμμίζοντας: «Στο πρόσωπο των Διευθυντών των Υπηρεσιών μας ευχαριστώ όλους τους εργαζομένους της Περιφέρειας που υπό αντίξοες συνθήκες, ανταποκρίνονται σε τεράστιο φόρτο εργασίας αποδίδοντας ένα τιτάνιο, πρωτοπόρο και μοναδικό έργο που διακρίνεται και αναγνωρίζεται...».
ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ
ΣΤΗΝ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ
Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό έχει γίνει κατάλληλος προγραμματισμός και πέρα από τις τρέχουσες εργολαβίες που είναι σε εξέλιξη λόγω των θεομηνιών που εκδηλώθηκαν τα τελευταία έτη στον νομό, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας έχει δημοπρατήσει και πρόκειται άμεσα να συναφθούν συμβάσεις για τα έργα:
-ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΡΕΜΑΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ 2020-2021, προϋπολογισμού: 1.500.000 ευρώ.
-ΚΑΛΥΨΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ 2020-2021, προϋπολογισμού: 700.000 ευρώ.
Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί και εξελίσσονται καθαρισμοί ρεμάτων συνολικού μήκους άνω των 82 χλμ. με τα παρακάτω έργα:
1. «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΥΡΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ – ΕΡΓΩΝ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΧΕΙΜΑΡΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ», προϋπολογισμού 1.690.000 ευρώ
Πραγματοποιήθηκε καθαρισμός ρεμάτων - κατασκευή συρματοκιβωτίων σε χειμάρρους 3.600 μ. και κατασκευή τοίχων αντιστήριξης 250 μ. σε Σωτηρίτσα (ρέμα Δεληκούστα, ρέμα Μαριας), Βελίκα (ρέμα Ηλεκτρολόγων, ρέμα Πλατάνια), Κόκκινο Νερό (ρέμα Καλυψώ), Παλιουριά (ρέμα Παλιουριάς), Στόμιο (ρέμα Τραμουντάνα, ρέμα Αμπελική), Ομόλιο (ρέμα Ομολίου).
2. «ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΡΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΣΚΗΤΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ», προϋπολογισμού 825.000 ευρώ . Πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί ρεμάτων συνολικού μήκους 6.100 μ. σε λίμνη Σκήτης, ρέμα Νερόμυλοι Αγιάς, ρέματα Μπουρμπουλήθρα και Πουρί Αγιοκάμπου, ρέμα Μπέμπη Κουτσουπιάς, ρέματα Παπαρίζου και Τραμουντάνα Στομίου, ρέματα ε.ο. Στομίου-Ομολίου, ρέμα Παλαιόπυργου.
3.«ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΟΙΤΗΣ ΥΔΑΤΟΡΕΜΑΤΩΝ-ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ-ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Δ. ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΙΑΝΟΣ», προϋπολογισμού 180.000 ευρώ. Πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί ρεμάτων συνολικού μήκους 7.040 μ. σε Απιδανό και Αικλή.
4.«ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ ΡΕΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΘΕΟΜΗΝΙΑΣ», προϋπολογισμού 2.700.000 ευρώ
Περιλαμβάνει καθαρισμούς ρεμάτων συνολικού μήκους 4.800 μ., κατασκευή συρματοκιβωτίων σε χειμάρρους 1.200 μ. και κατασκευή τοίχων αντιστήριξης 460 μ.
Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί καθαρισμός ρεμάτων μήκους 2.450 μ. σε Αγιόκαμπο, Σωτηρίτσα, Βελίκα , Κόκκινο Νερό, Στόμιο.
5.«ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ ΡΕΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΘΕΟΜΗΝΙΑΣ», προϋπολογισμού 2.600.000 ευρώ . Περιλαμβάνει καθαρισμούς ρεμάτων συνολικού μήκους 11.700 μ., κατασκευή συρματοκιβωτίων σε χειμάρρους 200 μ., κατασκευή ραμπών (τύπου «Ιρλανδική») 250 μ. Έχει ολοκληρωθεί καθαρισμός ρεμάτων μήκους 4.300 μ. σε Πυργετό και Γόννους και ακολουθούν ρέματα σε Καλλιπεύκη και Μεσάγγαλα.
6. «ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΡΕΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΘΕΟΜΗΝΙΑΣ ΙΑΝΟΣ», προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ. Περιλαμβάνει καθαρισμούς ρεμάτων συνολικού μήκους 26.000 μ., κατασκευή συρματοκιβωτίων σε χειμάρρους 100 μ. και κατασκευή ραμπών (τύπου «Ιρλανδική») 250 μ. Εξελίσσονται έργα σε Φάρσαλα, Υπέρεια, Αμπελιά, Νεράιδα, Πολυδάμειο, υδατόρεμα Ασμάκι έως τη συμβολή του με τον Ενιπέα ποταμό.
7. «ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ ΡΕΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΘΕΟΜΗΝΙΑΣ», προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ. Περιλαμβάνει καθαρισμούς ρεμάτων συνολικού μήκους 22.000 μ., κατασκευή συρματοκιβωτίων σε χειμάρρους 200 μ. και κατασκευή ραμπών (τύπου «Ιρλανδική») 250 μ. Εξελίσσονται έργα σε Μελισσοχώρι, Νίκαια, Νέες Καρυές, Μύρα.
Στην περιοχή της Ελασσόνας έχουν καθαριστεί και διευθετηθεί σε μήκος 20 χλμ. τα ρέματα Καλύβια, Καλλιθέα, Κουραδιάρης, Γαβρόλακας, Ξεριάς, Τσαριτσάνης, Στεβανόβουνου, Αετοράχης, Συκέας, Βλαχογιαννίου και τα ποτάμια Ελασσονίτηςκαι Τιταρήσιος, με έργο προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Ο ΓΟΝΙΔΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Στο πλαίσιο της συζήτησης της ερώτησης της Περιφερειακής Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας» για τις ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής, ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις στον τομέα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού, στα δημόσια νοσοκομεία η καθηγήτρια Ιατρικής Γενετικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ασπασία Τσέζου παρουσίασε τα αποτελέσματα μελέτης γενετικής προδιάθεσης για καρκίνο μαστού και ωοθηκών σε θεσσαλικό πληθυσμό, που χρηματοδοτήθηκε με 150 χιλιάδες ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Το πρόγραμμα, που αποσκοπούσε στον εντοπισμό παθογόνων μεταλλάξεων σε γονίδια που προδιαθέτουν στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, υλοποιήθηκε από τον Μάιο 2019 μέχρι τον Οκτώβρη 2021 και στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκαν 150 ασθενείς με καρκίνο μαστού ή/και ωοθηκών, οι οποίες πληρούσαν τα προβλεπόμενα διεθνή κριτήρια για τον γονιδιακό έλεγχο κληρονομικού καρκίνου με την τεχνολογία αλληλούχισης επόμενης γενεάς (NGS).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης στο 16% των ατόμων, στα οποία έγινε γονιδιακός έλεγχος, βρέθηκαν γενετικές παραλλαγές σε γονίδια που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό καθώς με τη Γενετική Συμβουλευτική που έπεται, ενημερώνεται ο ασθενής ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης του νοσήματος σε κοντινούς συγγενείς, αλλά και ανάλογα με το γονίδιο στο οποίο εντοπίζεται η βλάβη, για την πιο ενδεδειγμένη και εξατομικευμένη θεραπευτική διαχείριση σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα.
Είχαν προηγηθεί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας», οι οποίοι ανέδειξαν τα προβλήματα στην πρόληψη του καρκίνου κυρίως του μαστού εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό και ζήτησαν από την Περιφερειακή Αρχή την ανάληψη πρωτοβουλιών, μεταξύ άλλων, για την εξασφάλιση δωρεάν παροχής ψηφιακής μαστογραφίας, αλλά και λειτουργίας ιατρείων μαστού στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας. Πρωτοβουλίες με τις οποίες συμφώνησε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, που υπενθύμισε την προώθηση έργων από την Περιφέρεια ύψους 110 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και της περίθαλψης και δεσμεύτηκε να συζητήσει με τις διοικήσεις των νοσοκομείων για τον εξοπλισμό και την οργάνωση του τομέα της πρόληψης του καρκίνου, καθώς όπως διευκρίνισε η αξιολόγηση των προτεραιοτήτων στην παροχή υπηρεσιών αφορά στις διοικήσεις των νοσοκομείων.
Σε άλλη ερώτηση για το επενδυτικό σχέδιο του Ομίλου ANIMUS για την ανέγερση ξενοδοχείου ο κ. Αγοραστός επανέλαβε ότι το επενδυτικό σχέδιο για ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων δυναμικότητας 25 δωματίων αξιολογήθηκε και υπήχθη στον αναπτυξιακό νόμο, χωρίς ωστόσο ο επενδυτής να έχει χρηματοδοτηθεί για να προσθέσει ότι το Πολυιατρείο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το επενδυτικό σχέδιο. Διευκρίνισε δε ότι ανάκληση της απόφασης για την υπαγωγή του σχεδίου στον αναπτυξιακό νόμο μπορεί να γίνει είτε με αίτηση του επενδυτή είτε με την παρέλευση του χρόνου υλοποίησης της επένδυσης -τρία χρόνια με διετή παράταση.
*Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός ενημέρωσε το Συμβούλιο για την ένταξη τριών σημαντικών έργων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» συνολικού προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την κατασκευή του ανοικτού ποδηλατοδρομίου στον Βόλο προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ, την κατασκευή νέας γέφυρας στον Κραυσίδωνα επί της οδού Χαϊδαρίου στον Βόλο ύψους 1,2 εκατ. ευρώ και την ανάπλαση της δυτικής εισόδου της Καρδίτσας προϋπολογισμού 3,8 εκατ. Παράλληλα, εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και άλλα πέντε έργα συνολικού προϋπολογισμού 13,6 εκατ. ευρώ για Δήμους της Θεσσαλίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass