Στέλλα Μπίζιου: Δίνουμε ώθηση στις στρατηγικές επενδύσεις

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 04 Δεκ 2021 15:10

«Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, κινητοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων της οικονομίας μας, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εξάλειψη της γραφειοκρατίας. Πάνω σε αυτούς τους άξονες κινείται το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και

Επενδύσεων στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωσή του που υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής», επισήμανε στην τοποθέτησή της η βουλευτής Λάρισας κ. Στέλλα Μπίζιου.
Η προσέλκυση επενδύσεων και η μεταρρύθμιση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δημιουργείται ένα ενιαίο πλαίσιο στρατηγικών επενδύσεων μέσα από την ενοποίηση, αναμόρφωση και βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου, ενώ βελτιώνεται η λειτουργία επιμέρους θεμάτων του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου και το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την εγκατάσταση αλλοδαπών εταιρειών στην Ελλάδα.
Μετά το εμβληματικό νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα», ένα ακόμα φιλοεπενδυτικό εργαλείο έρχεται να προστεθεί στη φαρέτρα της αναπτυξιακής μας πολιτικής.
Με τις παρεμβάσεις του νομοσχεδίου ενοποιούνται τα βασικά νομοθετήματα περί στρατηγικών επενδύσεων, ο Ν. 4608/19 και ο Ν. 3894/10, διασφαλίζοντας την απλότητα και τη σαφήνεια και εμπνέοντας ασφάλεια στους υποψηφίους στρατηγικούς επενδυτές. Αντιμετωπίζεται το διαχρονικό πρόβλημα της πολυνομίας με πληθώρα διάσπαρτων ρυθμίσεων που προκαλούν σύγχυση και δυσχεραίνουν την εφαρμογή από τους πολίτες και τη δημόσια διοίκηση. Διαμορφώνεται ένας ενιαίος επενδυτικός νόμος, η «βίβλος» των στρατηγικών επενδύσεων, όπου ένας επενδυτής μπορεί να βρει ό,τι χρειάζεται για να προχωρήσει το επενδυτικό του σχέδιο, στην κατάθεση και στην υλοποίησή του. Βάζει φρένο στις υπέρμετρες καθυστερήσεις και στα γραφειοκρατικά προσκόμματα με στόχο να γίνει το επενδυτικό ελληνικό περιβάλλον πιο ελκυστικό. Το κράτος γίνεται σύμμαχος του ιδιωτικού επενδυτικού σχεδιασμού.
Βελτιώνονται οι διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου επενδύσεων, ώστε να γίνουν πιο γρήγορες και πιο αποτελεσματικές. Εισάγεται χρονικό όριο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς και για την ολοκλήρωση του ελέγχου της υλοποίησης. Στόχος του νομοσχεδίου και της Κυβέρνησης είναι οι φάκελοι αξιολόγησης αναπτυξιακών σχεδίων να κατατίθεται και να αξιολογούνται μέσα σε 60 μέρες.
Αν θέλει κανείς να περιγράψει το νομοσχέδιο με τίτλους, αυτοί είναι οι σημαντικότεροι:
- Περιλαμβάνει νέες κατηγορίες στρατηγικών επενδύσεων που προωθούν σύγχρονους τομείς της οικονομίας.
- Μειώνει το μέγεθος του συνολικού προϋπολογισμού για τον χαρακτηρισμό μιας επένδυσης ως στρατηγική.
- Εισάγει κεφαλαιακά κίνητρα, πέραν των φορολογικών, σε ειδικές κατηγορίες επενδύσεων.
- Εισάγει ειδικές προβλέψεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης και ελέγχου υλοποίησης των στρατηγικών επενδύσεων.
- Αναθέτει σε ιδιωτικούς φορείς τμήματος της αδειοδοτικής διαδικασίας και της παρακολούθησης της υλοποίησης των στρατηγικών επενδύσεων προκειμένου να επιτευχθεί η επιτάχυνση.
- Εισάγονται νέες χρήσεις γης (κέντρα δεδομένων – datacenters, κατασκευή μόνιμων εγκαταστάσεων κινηματογραφικών παραγωγών – studios), προκειμένου νέες οικονομικές δραστηριότητες να επωφεληθούν από τo παρεχόμενo στις στρατηγικές επενδύσεις κίνητρo χωροθέτησης.
- Ενισχύονται επενδύσεις στις περιοχές απολιγνιτοποίησης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass