Στο εδώλιο δύο αντιδήμαρχοι Λάρισας και παράγοντες υπηρεσιών και εταιρειών

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΧΕΙΡΙΣΤΗ ΦΟΡΤΩΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ 7 ΑΤΟΜΑ *ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΞΕΤΥΛΙΞΕΙ ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΤΥΧΟΝ ΕΥΘΥΝΩΝ, ΟΤΑΝ Ο ΦΟΡΤΩΤΗΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΣΕ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΠΟΧΙΟΝΙΣΜΟ ΠΡΟΣΕΚΡΟΥΣΕ ΣΕ ΚΑΠΑΚΙ ΦΡΕΑΤΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΕΞΕΙΧΕ ΤΟΥ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ *ΑΦΟΡΑ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 2009 ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΤΟ 2014, ΕΝΩ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 2017

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2021 21:14
Στον χιονιά του 2017 τραυματίστηκε ο χειριστής φορτωτή αποχιονισμού (φωτ. αρχείου) Στον χιονιά του 2017 τραυματίστηκε ο χειριστής φορτωτή αποχιονισμού (φωτ. αρχείου)

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας για τον τραυματισμό ενός χειριστή φορτωτή κάθισαν χθες δύο αντιδήμαρχοι του Δήμου Λαρισαίων, ένας δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, ένας πρώην προϊστάμενος

δημοτικής υπηρεσίας ένας εκπρόσωπος της εταιρείας φυσικού αερίου και δύο εκπρόσωποι της εργολάβου εταιρείας κατηγορούμενοι για σωματική βλάβη από συγκλίνουσα αμέλεια από υπόχρεο.
Η αφορμή ήταν ένα εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2017 και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 49χρονου δημοτικού υπαλλήλου και χειριστή φορτωτή ενώ αποχιόνιζε στον δρόμο της Τερψιθέας.
Ο «κουβάς» του φορτωτή που χειριζόταν προσέκρουσε σε «ακλόνητο μεταλλικό φρεάτιο με καπάκι της Εταιρείας Παροχής Αερίου Θεσσαλίας, το οποίο βρισκόταν στο κέντρο του δρόμου και προεξείχε κατά 5 εκατοστά από την επιφάνεια του οδοστρώματος», σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας των επιθεωρητών εργασίας.
Το αποτέλεσμα της πρόσκρουσης ήταν ο φορτωτής να ακινητοποιηθεί απότομα και να αναπηδήσει, ενώ ο χειριστής του πετάχτηκε από το κάθισμα με αποτέλεσμα «να χτυπήσει με το κεφάλι στο μπροστινό και επάνω μέρος της καμπίνας του μηχανήματος». Από το οποίο χτύπημα, σύμφωνα και με την ιατρική γνωμάτευση «υπέστη μη καθορισμένους τραυματισμούς αυχενικής μοίρας, νωτιαίου μυελού, κάκωση ΑΜΣΣ, κεντρομυελικό σύνδρομο».
Ο 49χρονος νοσηλεύτηκε για 6 ημέρες στο νοσοκομείο, ενώ «για έναν χρόνο δεν μπορούσα να εργαστώ» όπως ο ίδιος κατέθεσε χθες στο δικαστήριο. Ο 49χρονος τραυματίστηκε, ενώ κλήθηκε να εργαστεί στον αποχιονισμό σε ιδιαίτερες συνθήκες με αφορμή και τα έντονα καιρικά φαινόμενα του 2017, για να τραυματιστεί στον κεντρικό δρόμο εισόδου στην Τερψιθέα. Ο τραυματισμός προκλήθηκε από το φρεάτιο ενός έργου που ολοκληρώθηκε το 2009 και παραλήφθηκε οριστικά το 2014, ενώ το ατύχημα σημειώθηκε το 2017. Σε ένα οδόστρωμα που φαίνεται να είχε υποχωρήσει στην περιοχή του φρεατίου με αποτέλεσμα αυτό να «προεξέχει», χωρίς ωστόσο να είναι ορατό λόγω της χιονόπτωσης, ούτε υπήρχε σήμανση που να προειδοποιεί για κίνδυνο ή «κακοτεχνία», ούτε τέλος είχε αναφερθεί στονα Δήμο Λαρισαίων η ανάγκη εκτέλεσης συμπληρωματικού έργου, όπως αναφέρθηκε χθες από τον τότε πρόεδρο της Κοινότητας Τερψιθέας.
Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας καλείται να ξετυλίξει το κουβάρι των όποιων ευθυνών δεδομένου και του τραυματισμού ενός εργαζόμενου. Με δεδομένες επίσης και «τις ακραίες καιρικές συνθήκες» τον Ιανουάριο του 2017 με το μεγάλο ύψους χιονιού και μέσα στη Λάρισα που σήμανε την κινητοποίηση του συνόλου του μηχανισμού του Δήμου Λαρισαίων, σύμφωνα και με το «μνημόνιο ενεργειών» όπως επισημάνθηκε χθες στο δικαστήριο.
«ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΨΑΝ
ΤΟ ΑΞΙΟΠΟΙΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ»
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο ως υπαίτιοι του ότι στην Τερψιθέα και στις 11 Ιανουαρίου 2017 «υπόχρεοι όντες από αμέλειά τους προκάλεσαν σωματική κάκωση και βλάβη της υγείας άλλου, δηλαδή από έλλειψη της προσοχής, την οποία όφειλαν από τις περιστάσεις και μπορούσαν να καταβάλουν, δεν πρόβλεψαν το αξιόποινο αποτέλεσμα, που προκάλεσε την πράξη τους» κατηγορούνται οι εξής: Οι τότε αντιδήμαρχοι, Πολιτικής Προστασίας και, Τεχνικών Έργων του Δήμου Λαρισαίων, ο τότε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Καθαριότητας στην οποία υπαγόταν οργανικά ο 49χρονος χειριστής, ο τεχνικός έργων της εταιρείας φυσικού αερίου, δύο εκπρόσωποι της εργολάβου εταιρείας που έφτιαξε το έργο (φυσικού αερίου). Ο έβδομος που κατηγορείται είναι ένα δημοτικός σύμβουλος ο οποίος «λανθασμένα κλητεύθηκε ως αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων» όπως παρατήρησε η υπεράσπισή του, καθώς είναι σύμβουλος της αντιπολίτευσης και μέλος του συντονιστικού τοπικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας, όργανο με συμβουλευτικό ρόλο.
Η δίκη ξεκίνησε με τον χειριστή του φορτωτή να περιγράφει τα γεγονότα την ημέρα του ατυχήματος, λέγοντας ότι έλαβε εντολή να μεταβεί στην Τερψιθέα για αποχιονισμό όπου ο κοινοτάρχης θα του υποδείκνυε κεντρικούς δρόμους, αλλά και δρόμους προς κτηνοτροφικές μονάδες.
«Ενώ καθάριζα, έγινε το τράνταγμα και χτύπησα» τόνισε ο 49χρονος περιγράφοντας τις συνθήκες του ατυχήματος διευκρινίζοντας ότι λόγω της χιονόπτωσης δεν θα μπορούσε να δει, ούτε το φρεάτιο, ούτε την κλίση του οδοστρώματος. «Νοσηλεύτηκα για 6 ημέρες» πρόσθεσε «και για έναν χρόνο δεν μπορούσα να εργαστώ».
Τόνισε επίσης πως ο φορτωτής «έπρεπε να είχε “μαχαίρι” αντί για “κουβά”» και κατέληξε σημειώνοντας ότι «θα κάνω αγωγή κατά των υπευθύνων» για να διεκδικήσει αποζημίωση.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας των επιθεωρητών εργασίας το ατύχημα σημειώθηκε «ενώ το ύψος του χιονιού λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης ξεπερνούσε τα 10 εκατοστά». Λόγω και του προχωρημένου της ώρας, η δίκη διεκόπη χθες για τις 20 Δεκεμβρίου με την εξέταση των υπολοίπων μαρτύρων, τις απολογίες κατηγορουμένων και την έκδοση της απόφασης.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass