Συνεχίζονται οι αιτήσεις για απασχόληση εργατών γης

ΜΠΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΤΑΓΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2021 15:08

Ρεπορτάζ: Γ. ΡούσταςΠερίπου 2.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην Υπηρεσία Αλλοδαπών

της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στη Λάρισα, από συνεταιρισμούς και παραγωγούς, σχετικά με τις ανάγκες απασχόλησης εργατών γης. Φέτος η διαδικασία κυλά ομαλά, ενώ δεν πρόκειται να επαναληφθούν τα προβλήματα του περασμένου καλοκαιριού, όταν δεν επιτράπηκε η είσοδος από τρίτες χώρες στην Ελλάδα, αλλοδαπών εργατών γης διότι είχαμε καλύψει τις προβλεπόμενες θέσεις στη Θεσσαλία. Κι αυτό γιατί με σχετική τροπολογία που πέρασε το φθινόπωρο, ξανάνοιξε το σύστημα και η ισχύς των δηλώσεων αφορούσαν τα έτη 2021 και 22.
Ωστόσο αρκετοί συνεταιριστές και παραγωγοί σπεύδουν να δηλώσουν εντός της προθεσμίας (λήγει 31/12 του 2021) τις ανάγκες που εκτιμούν ότι θα έχουν σε εργατικό δυναμικό, ώστε να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τις ελεγκτικές αρχές. Αν και Λαρισαίοι συνεταιριστές υποστηρίζουν στην «Ε» ότι «η Πολιτεία θα πρέπει να βρει τρόπο να βελτιώσει το σύστημα το οποίο εφαρμόζεται για την απασχόληση εργατών γης, κυρίως αλλοδαπών στη χώρα μας, καθώς έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα παρατυπίας. Για παράδειγμα, κάποιοι που δηλώνουν ότι απασχολούν αλλοδαπό εργάτη γης, μετά από λίγες μέρες αναφέρουν ότι αυτός αποχώρησε από την εργασία, χωρίς αυτό να συμβαίνει στην πραγματικότητα, προκειμένου να μην πληρώσουν εργόσημο. Αν και τα πρόστιμα που προβλέπονται σε περίπτωση παράνομης απασχόλησης εργατών γης είναι τσουχτερά, κάποιοι συνεχίζουν να ρισκάρουν. Ακόμη με αφορμή το περσινό πάθημα, όταν δεν έβρισκαν εργάτες γης, τους οποίους πληρώνουν 35 ευρώ το οκτάωρο, προσφέροντάς τους σπίτι και σίτιση, αναφέρουν την υποχρέωση του ΟΑΕΔ να στείλει για δουλειά κάποιον που είναι εγγεγραμμένος στο σύστημά ως ανειδίκευτος εργάτης και λαμβάνει επίδομα ανεργίας. Όσοι αρνούνται να παρέχουν εργασία, ενώ είναι άνεργοι να τους διακόπτεται το επίδομα. Δεν μπορούν να συνεχίζουν να ζουν εις βάρος μας» δηλώνουν χαρακτηριστικά.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass