ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΙΜΑΔΙΑ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ ΣΤΑ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΤΗΣ ΣΜΙΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

Καραβάνι αγελάδων στη Βόρεια Πίνδο

* ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2014 10:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:00

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Καθημερινά γίνεται λόγος για την ποιότητα των προϊόντων που δέχεται το οικογενειακό μας τραπέζι. Με ποιον τρόπο γίνεται η παραγωγή τους, αν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, αν τα ξένα προϊόντα «βαφτίζονται» ελληνικά και με ποιον τρόπο παράγονται.

Σε ό,τι αφορά στο κρέας η δυσπιστία του καταναλωτή είναι ακόμη πιο έντονη. Και όμως υπάρχουν κτηνοτρόφοι που συνδυάζουν την παράδοση με το σύγχρονο τρόπο εκτροφής ζώων.

Όπως η οικογένεια Δάσκαλου η οποία ασχολείται με την εκτροφή αγελάδων από πάππου προς πάππου από τη Σμίξη Γρεβενών και με χειμαδιό το καλοκαίρι στον Τύρναβο.

 Ο Νίκος Δάσκαλος με τους δύο γιους του τον Γιώργο και τον Βασίλη, με τις 150 αγελάδες και τα μικρά μοσχαράκια τους βρίσκονται στη δεύτερη διαδρομή όπως παλιά. Μπροστά ο ιδιοκτήτης πάνω στο άλογο και από κοντά οι βοσκοί να συνοδεύουν.

Η διαδρομή μοναδική στα όρια των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων λίγο πάνω από τη Σαμαρίνα, ήταν η πρώτη μέρα της δεύτερης διαδρομής και σύντομα εκεί πιο πάνω θα γινόταν η πρώτη στάση.

Ιδιοκτήτης και βοσκοί στήνουν τις σκηνές, ανάβουν φωτιά και συντροφιά με φίλους περνούν όμορφες στιγμές όπως δεκαετίες πριν.

Συζητώντας με τον κ. Δάσκαλο μας εξιστόρησε τον παραδοσιακό τρόπο μεταφοράς των ζώων από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα μέχρι σήμερα, όπου παραδοσιακά συνεχίζεται η εκτροφή αγελάδων κρεατοπαραγωγής ελευθέρας βοσκής.

Όπως τότε έτσι και τώρα τις πρώτες μέρες του Μαΐου, το καραβάνι με τα ζώα ξεκινούσε από τον Τύρναβο για τη Σμίξη, ενώ η διαδρομή διαρκούσε 8-10 ημέρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Τότε, ανέβαιναν ψηλά 80-100 ζώα, μαζί τους σκυλιά και άλογα για τη μεταφορά όλου του νοικοκυριού και των απαραίτητων τροφίμων για τη διαδρομή, αφού το κοπάδι ακολουθούσε και η οικογένεια.

Τη νύχτα στήνονταν οι σκηνές, ετοίμαζαν το φαγητό, το οποίο ήταν συνήθως πρόχειρο, όπως όσπρια, ρύζι, πατάτες κ.λπ., τα γελάδια ξεκουράζονταν και εκείνα ώστε την επόμενη ημέρα να συνεχίσουν την πορεία τους βοσκώντας παράλληλα.

Φτάνοντας ψηλά στη Σμίξη, στη «Βασιλίτσα» έμεναν εκεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου, στη συνέχεια και αφού το χορτάρι λιγόστευε, το κοπάδι συνέχιζε όπως και σήμερα τη δεύτερη διαδρομή, απ΄ όπου και το φωτογραφικό υλικό, όπου και το συναντήσαμε, κατά τον ίδιο τρόπο για 4-5 ημέρες με προορισμό τις δυτικές περιοχές του Σμόλικα, από την πλευρά της Ηπείρου και συγκεκριμένα στα πλούσια λιβάδια της Κόνιτσας.

Εκεί θα έμεναν μέχρι τέλος Νοεμβρίου όπου αρχίζουν να πέφτουν τα χιόνια στα ψηλά βουνά.

Όλους αυτούς τους επτά καλοκαιρινούς μήνες οι αγελάδες τρέφονται μόνο με χορτάρι και τα μοσχαράκια με το πλούσιο και αγνό γάλα από αυτές.

Για να επιστρέψουν στον Τύρναβο, για να μην ταλαιπωρηθούν τα ζωντανά, φορτώνονται σε φορτηγά και φιλοξενούνται σε μια από τις πλέον σύγχρονες μονάδες παραγωγής κρέατος στην Ελλάδα όπως είναι αυτή του κ. Νίκου Δάσκαλου και του γιου του Γιώργου. Τα κρέατά τους διατίθενται εκτός από το κρεοπωλείο της οικογένειας στον Τύρναβο και σε άλλα κρεοπωλεία σε πολλές περιοχές της χώρας αφού είναι αναγνωρισμένο ως ποιοτικό κρέας ελευθέρας βοσκής.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass