«Να εκδοθεί γρήγορα η απόφαση για την έκπτωση στο αγροτικό ρεύμα»

Ο ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΚΡΕΚΑ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 29 Ιαν 2022 15:01

«Στη δύσκολη αυτή συγκυρία λόγω των διεθνών ανατιμήσεων στην ενεργεία, η Κυβέρνηση, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε, δρομολογεί τη στήριξη τόσο των νοικοκυριών όσο και των αγροτών που χρησιμοποιούν ρεύμα, κυρίως

για την άρδευση. Ευελπιστώ σύντομα να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια και να εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα υλοποιεί τη ρητή δέσμευση για έκπτωση στο 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς αγροτικού ρεύματος». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα σε σχετική του ερώτηση.
Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός σημειώνει ότι «με την εκδήλωση της πρωτόγνωρης διεθνούς ενεργειακής κρίσης η Ελληνική Κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, προκειμένου να προστατευτεί η κοινωνία αλλά και η οικονομία της χώρας.
Η Κυβέρνηση έχει εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη όλων των καταναλωτών χαμηλής τάσης. Η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία έχει προχωρήσει στη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Στήριξης για την Ενεργειακή Μετάβαση, προκειμένου να απομειωθούν οι αναμενόμενες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα σε όλους τους καταναλωτές. Ειδικότερα η επιδότηση για τα αγροτικά τιμολόγια χαμηλής τάσης εκτιμάται σε 5,5 εκ. ευρώ, ενώ για τα μέσης τάσης σε 0,6 εκ. ευρώ.
Επιπλέον από 1 Νοεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαρτίου 2022, αναστέλλεται η καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τις αγροτικές επιχειρήσεις με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά κατανάλωσης: Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης. Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA. Επιπροσθέτως, όπως ανακοινώθηκε, για τους αγρότες θα υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και το μήνα Δεκέμβριο.
Σημειώνουμε ότι οι κάτοχοι αγροτικών τιμολογίων απαλλάσσονται από τις χρεώσεις χρήσης του Συστήματος Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) και του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ), και ταυτόχρονα απολαμβάνουν χαμηλότερες χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), ενώ η ηλεκτρική ενέργεια που προορίζεται για γεωργική χρήση απαλλάσσεται από την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Επίσης, επισημαίνουμε ότι η ΔΕΗ, μέσω πολιτικής διευκολύνσεων που εφαρμόζει στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών, συνεχίζει να προσφέρει δυνατότητα ρύθμισης με την καταβολή προκαταβολής του 15% ή 20% της οφειλής τους και αποπληρωμή του υπολοίπου ποσού σε έως 18 ή 24 δόσεις αντίστοιχα. Περαιτέρω, η ΔΕΗ παρέχει από 05.08.2021 έκπτωση ενέργειας που ανέρχεται σε 30% στα οικιακά και 50% στα αγροτικά τιμολόγια. Με αυτήν την εμπορική πολιτική περιορίζει την επιβάρυνση στους λογαριασμούς των πελατών της. Υπογραμμίζουμε ότι η μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, προφανώς και για τις αγροτικές, αποτελεί πάγια επιδίωξη της πολιτικής του Υπουργείου στον τομέα της ενέργειας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass