Νοσηλεία σε 150 έγκυες γυναίκες με κορονοϊό

ΠΛΟΥΣΙΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΓΝΛ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ *ΓΕΝΝΗΣΕ ΥΓΙΕΣΤΑΤΟ ΑΓΟΡΑΚΙ Η ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΘΕΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΝΟΕΜΒΡΗ *ΟΙ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2022 21:32
Το χειρουργείο για τους τοκετούς των εγκύων γυναικών με Covid Το χειρουργείο για τους τοκετούς των εγκύων γυναικών με Covid

Του Δημ. Κατσανάκη

Ήταν αρχές του προηγούμενου Νοέμβρη όταν η είδηση της διασωλήνωσης της ανεμβολίαστης εγκύου νοσηλεύτριας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, που βρισκόταν στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης της, έκανε τον γύρο της χώρας, με το ιατρικό και

νοσηλευτικό προσωπικό να δίνει τη δική του μάχη για να σωθούν μητέρα και μωρό.
Η συνέχεια υπήρξε ιδανική, αφού η έγκυος νοσηλεύτρια τα κατάφερε στη δική της μάχη με τον κορονοϊό και αποσωληνώθηκε λίγες ημέρες αργότερα, για να φέρει προ ημερών στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι έστω και αν αυτή η ιδιαίτερη γέννα δεν απασχόλησε την επικαιρότητα και τα μέσα ενημέρωσης, παρότι πρόκειται για μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις εγκύων γυναικών που γέννησαν ενώ διασωληνώθηκαν εξαιτίας της Covid στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
Η περίπτωση της νοσηλεύτριας είναι μία από τις 150 και πλέον περιπτώσεις κύησης γυναικών που μολύνθηκαν με Covid και αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία στη Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα. Μια κλινική που προσαρμόστηκε πολύ γρήγορα στα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στο σύστημα υγείας εξαιτίας της πανδημίας και κατάφερε να ανταποκριθεί υποδειγματικά στις αυξημένες ανάγκες της διαχείρισης, τόσο των covid όσο και των «καθαρών» περιστατικών, χωρίς να χάσει τον τριτοβάθμιο χαρακτήρα της.
Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία, η Κλινική υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας Αλέξανδρου Δαπόντε νοσήλευσε από την αρχή της πανδημίας περισσότερα από 150 περίπου περιστατικά θετικά στην Covid. Πολλές από αυτές (περισσότερες από 50) ήταν Covid θετικές και κατά τη διάρκεια του τοκετού τους που έγινε στο Πανεπιστημιακό ενώ άλλες ανάρρωσαν και μετά τη νοσηλεία γέννησαν αλλού με τους θεράποντες ιατρούς τους.
Συγκεκριμένα, από την αρχή της πανδημίας η Κλινική συμμετείχε στη νοσηλεία 150 περιστατικών από όλη την περιοχή της 5ης ΥΠΕ πέραν όσων αντιμετωπίστηκαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών χωρίς την ανάγκη εισαγωγής και νοσηλείας.
Από αυτά:
* Τα 79 περιστατικά αφορούσαν τοκετούς γυναικών που νόσησαν κατά τη διάρκεια της κύησης: 51 τοκετοί γυναικών με θετικό τεστ κατά τον τοκετό, 26 τοκετοί γυναικών με αρνητικό τεστ κατά τον τοκετό, που νόσησαν κατά τη διάρκεια της κύησης και 2 τοκετοί που πραγματοποιήθηκαν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Λάρισας και διακομίστηκαν στην Κλινική λόγω θετικού τεστ.
* Τα 28 περιστατικά μαιευτικά έχοντας θετικό τεστ κατά τη διάρκεια της κύησης και λοχείας.
* Τα 16 περιστατικά - κυήσεις νοσηλεύονταν σε τμήμα λοιμωδών και παρακολουθούνταν μαιευτικά από την Κλινική.
* Τα 6 γυναικολογικά περιστατικά νοσηλεύτηκαν έχοντας θετικό τεστ.
* Τα 21 Covid περιστατικά νοσηλεύτηκαν έχοντας παθολογία σχετιζόμενη με άλλες ειδικότητες (με θετικό τεστ) στην πτέρυγα covid της Μ/Γ Κλινικής στο πλαίσιο φιλοξενίας μέχρι να αδειάσει κρεβάτι.
Για να μπορούν να πραγματοποιηθούν τα παραπάνω, με τη βοήθεια της διοίκησης του ΠΓΝΛ και της 5ης ΥΠΕ, εξηγεί στην «Ε» ο κ. Δαπόντε, διαμορφώθηκε στη Β’ πτέρυγα της Κλινικής, όπου λειτουργούσε η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, μία πτέρυγα νοσηλείας Covid θετικών περιστατικών καθώς και ύποπτων Covid περιστατικών που είχαν εισαχθεί στην εφημερία ή από τα Εξωτερικά Ιατρεία. Τα ύποπτα Covid περιστατικά παρέμεναν μέχρι να βγει το οριακό τεστ τους σε ξεχωριστό χώρο εντός της ειδικά διαμορφωμένης πτέρυγας. Το σύνολο της περίθαλψης από το ιατρικό νοσηλευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό γίνεται σε αυτήν την πτέρυγα με τις ειδικές προφυλάξεις (στολές κ.λπ.) πράγμα που επιβαρύνει προφανώς τον εργασιακό φόρτο.
Παράλληλα, συνεχίζει, στον χώρο του Μαιευτηρίου δημιουργήθηκε και λειτούργησε από τον πρώτο μήνα ένα δεύτερο χειρουργείο που σε συνεργασία με το Αναισθησιολογικό Τμήμα και όλες τις υπόλοιπες ειδικότητες έκανε τους περισσότερο από 50 μέχρι σήμερα Covid θετικούς τοκετούς, με τη χρήση των αντίστοιχων πρωτοκόλλων, στολών μέτρων προστασίας κ.λπ. Το συγκεκριμένο χειρουργείο καταγράφηκε πανελλαδικά ως το πρώτο χειρουργείο για Covid θετικούς τοκετούς.
Εκτός των χώρων ο καθηγητής τονίζει ιδιαίτερα τη συμβολή όλου του προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και υποστηρικτικού) που εκπαιδεύτηκε και εργάστηκε σκληρά και με αυταπάρνηση για να διατηρούνται επί 24ώρου βάσεως οι αντίστοιχες υπηρεσίες διατηρώντας και όλο τον φόρτο του μοναδικού τριτοβάθμιου κέντρου αναφοράς.
ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Η ιδιαίτερα επιβαρυμένη κίνηση και η παροχή προηγμένων υπηρεσιών για τη διαχείριση των Covid περιστατικών από ολόκληρη την Υγειονομική Περιφέρεια δεν αλλοίωσε τον τριτοβάθμιο χαρακτήρα της Κλινικής, καθώς συνέχισαν κανονικά οι τριτοβάθμιες λειτουργίες της.
Αυτό περιλαμβάνει την παροχή ποιοτικών ιατρικών υπηρεσιών τριτοβάθμιου χαρακτήρα στον Τομέα της Γυναικολογικής Ογκολογίας, Εμβρυομητρικής Ιατρικής, Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ουρογυναικολογίας στον πληθυσμό της Περιφέρειάς μας. Περιλαμβάνει επίσης την εκπαίδευση ειδικευομένων, τη διδασκαλία φοιτητών, αλλά και μεταπτυχιακών φοιτητών (μεταπτυχιακά διπλώματα και διδακτορικά).
Η Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπογραμμίζει ο διευθυντής της, αξιολογήθηκε επιτυχώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ιατρικών Ειδικοτήτων (Union Européenne des Medécins Spécialistes - UEMS το 2015 και το 2019) και συγκεκριμένα από τον Τομέα Μαιευτικής και Γυναικολογίας (European Board and College of Obstetrics and Gynaecology - EBCOG).
Η παραπάνω πιστοποίηση την αναγνωρίζει ως Κέντρο εκπαίδευσης ειδικευομένων με ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τα έτη 2015-2022 με βάση την ποιότητα παροχής ιατρικών υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένων των γυναικολογικών ογκολογικών ασθενών, αλλά και την εκπαίδευση των Ειδικευομένων σε όλο το φάσμα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας και Γυναικολογικής Ογκολογίας, καθώς καλύπτονται το σύνολο των γυναικολογικών ογκολογικών περιστατικών με άριστη συνεργασία με άλλες ειδικότητες και συμμέτοχη στο Ογκολογικό Συμβούλιο. Η Κλινική εφημερεύει καθημερινά σε 24ωρη βάση για όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ανεξάρτητα της εφημερίας του Νοσοκομείου για τριτοβάθμια γυναικολογικά ογκολογικά περιστατικά.
ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ-ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ
Ωστόσο, ο κ. Δαπόντε υποστηρίζει ότι η μεγάλη ροή των περιστατικών (αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη στην 5η ΥΠΕ) έφτασε στα όριά του, όχι μόνο το προσωπικό αλλά και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
Η Κλινική, εξηγεί, στερήθηκε με συνταξιοδοτήσεις και ανεμβολίαστη γιατρό τις υπηρεσίες 4 ειδικών Μαιευτήρων-Γυναικολόγων και έχει απομείνει με 2 γιατρούς ΕΣΥ, 4 μέλη ΔΕΠ και 2 επικουρικούς που τελειώνουν στα τέλη Μαρτίου 2022. Οι σχετικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου έχουν προωθηθεί, και στην Κλινική ελπίζουν στην άμεση πλήρωση των θέσεων στο πλαίσιο των επικείμενων προσλήψεων. Ελλείψεις όμως και αιτήματα που, ενώ εγκρίθηκε η σκοπιμότητά τους, δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί υπάρχουν και στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, όπως και στην απαραίτητη αναβάθμιση των χειρουργικών αιθουσών που περιμένουν να ενταχθούν τουλάχιστον αυτήν την χρονιά στα προς υλοποίηση αιτήματα.
«Ευελπιστούμε στην ευόδωση των αιτημάτων μας και συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τη δημόσια υγεία και την εκπαίδευση των ιατρών μας, των φοιτητών μας, των νοσηλευτών μας, των μεταπτυχιακών μας και των διδακτόρων μας» καταλήγει ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass