Ξεσηκωμός για την κατάργηση των «Αγορών Χωρίς Μεσάζοντες»

ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥΣ - ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙ - ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΟΙ «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2022 21:03

Της Λένας Κισσάβου
Η είδηση ενός «προαναγγελθέντος θανάτου» στοιχειώνει τη σημερινή «Αγορά χωρίς Μεσάζοντες», στη Νεάπολη της Λάρισας. Με εμφανή τη συγκινησιακή φόρτιση, που προκάλεσε η κατάργηση του θεσμού -με νόμο του κράτους- οι εθελοντές των «Ενεργών

Πολιτών» δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν και παράλληλα να δεχθούν το τέλος. Δηλώνουν ότι «δεν παρατάνε έτσι απλά κόπους χρόνων» και «δεν προδίδουν έτσι απλά τα πιστεύω τους, χωρίς αγώνα να ανατραπεί η άδικη απόφαση και η Κυβέρνηση να καταλάβει το λάθος της και να επανορθώσει». Σε αυτή την πορεία, έχουν συμμάχους.
Μεταξύ αυτών, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων, που στηρίζει το αίτημά τους για άρση της κατάργησης του θεσμού, ψηφίζοντας κατά πλειοψηφία την περασμένη Πέμπτη (πλην της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση») σχετικό ψήφισμα.
Έχουν συμμάχους τους εκατοντάδες καταναλωτές, που υπογράφουν το ψήφισμα, το οποίο θα αποσταλεί στην πηγή των αποφάσεων, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, μαζί με άλλες επιστολές διαμαρτυρίας, από αντίστοιχα κινήματα σε όλη τη χώρα, που ζητούν το ίδιο. Στήριξη βρήκαν και από βουλευτές του νομού Λάρισας, ενώ συνεχίζουν τις επαφές τους, για να τους ενημερώσουν όλους.
Τι ζητούν; Την έκδοση μιας τροπολογίας που να εντάσσει στις Κυριακάτικες αγορές, τις «Αγορές Χωρίς Μεσάζοντες» , οι οποίες έχουν αφαιρεθεί από τον σχετικό νόμο.
Σύμμαχος επίσης εμφανίζεται και η «Επιτροπή Ανταγωνισμού» η Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, η οποία σε απάντησή της, σε σχετικό αίτημα της βουλευτού Λάρισας, Άννας Βαγενά, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Ε.Α. έχει ήδη ασχοληθεί με τις Αγορές Χωρίς Μεσάζοντες, γνωστές στην Ευρώπη ως «Farmer’s Market», από το 2015, στο πλαίσιο της κλαδικής μελέτης στον κλάδο των νωπών οπωροκηπευτικών. Ειδικότερα, από την τότε έρευνα της Ε.Α. προέκυψε ότι οι αγορές παραγωγού συμβάλλουν στην αύξηση του οικονομικού οφέλους τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές, στον περιορισμό των φαινομένων κερδοσκοπίας και στη διάθεση ποιοτικά καλύτερων προϊόντων, ενώ μέσω της ανάπτυξης προσωπικών σχέσεων μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών και συνεπώς οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης και διευκολύνουν την προώθηση εναλλακτικών προϊόντων και καλλιεργειών που διατίθενται σε μικρές ποσότητες.
Η λειτουργία τους δε, σε προκαθορισμένους χώρους με την κατάλληλη υποδομή, επιλεγμένους με πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια, δεν επιτρέπει τη δημιουργία προβλημάτων συμφόρησης και επιβάρυνσης της λειτουργίας της γειτονιάς, αντίστοιχων με αυτά που προκαλούνται από τη λειτουργία των λαϊκών αγορών. Οι αγορές αυτές θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του μήκους της εφοδιαστικής αλυσίδας και του αριθμού των μεσαζόντων και ως εκ τούτου αναμένεται να μειωθεί η προσαύξηση στην τελική τιμή του προϊόντος προς όφελος των τελικών καταναλωτών. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση είχε επισημανθεί ότι απαιτείται η υιοθέτηση ρυθμιστικού πλαισίου για τις αγορές αυτές, η εύρυθμη λειτουργία των οποίων δύναται να οδηγήσει στη διασφάλιση του περιθωρίου κέρδους των παραγωγών, στην προσφορά καλύτερων ποιοτικά προϊόντων, στην ανάπτυξη των υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, στη μείωση του μήκους της εφοδιαστικής αλυσίδας και στην ανάπτυξη των τοπικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων και της τοπικής οικονομίας. Ενώ η υιοθέτηση και υλοποίηση των ως άνω δομών πρέπει στη συνέχεια να εξαρτηθεί από αντικειμενικά κριτήρια και τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε τοπικής ή περιφερειακής οικονομίας (πληθυσμιακά, όγκος παραγωγής, εποχικότητα παραγωγής, πρόσβαση σε άξονες μεταφοράς, διαθέσιμοι χώροι, μοντέλο ανάπτυξης κάθε περιφέρειας, είδη παραγωγής κ.λπ.), ώστε να υπάρξει βέλτιστη εκμετάλλευση των χαρακτηριστικών της τοπικής παραγωγής, της τοπικής ζήτησης και των δομών της περιφέρειας».
«ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ»
«Περίοδο χάριτος» τριών μηνών, από την ισχύ του νέου νόμου, έδωσε το Υπουργείο, να συνεχιστούν οι «Αγορές Χωρίς Μεσάζοντες» πριν πέσει οριστικά η αυλαία τους. Παράλληλα όμως, εμφανίζεται αμετακίνητο στα όσα προβλέπει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για το υπαίθριο εμπόριο, ήτοι στον νόμο 4849/2021 «Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, ρυθμίσεις για την άσκηση ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και την απλούστευση πλαισίου δραστηριοτήτων στην εκπαίδευση, βελτιώσεις στην επιμελητηριακή νομοθεσία, άλλες διατάξεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και λοιπές επείγουσες διατάξεις».
Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ
Σημειώνεται πως η τελευταία αγορά Καταναλωτών Χωρίς Μεσάζοντες, πραγματοποιείται σήμερα στη Σκεπαστή Αγορά Νεάπολης Λάρισας από 10:00-14:00. Διατίθενται, μεταξύ άλλων: ελαιόλαδο, μέλι, τσάι, ρίγανη, χυμός ντομάτας, πελτές ντομάτας, πάστα πιπεριάς, χαρτοπετσέτες, χαρτί κουζίνας, χαρτί υγείας, ξηρά σύκα, παστέλι σύκου, χυλοπίτες, ριζότο μανιταριών, παπαρδέλες λαχανικών, ρεβύθια, φασόλια, χυμός ροδιού κ.ά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass