Εκλεψαν καμπάνα του 1906 από ναό της Νέας Λεύκης

ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ

Δημοσίευση: 01 Φεβ 2022 15:05
Η σιδερένια κατασκευή ύψους έξι μέτρων, πάνω στην οποία ήταν κρεμασμένη η υπεραιωνόβια καμπάνα. «Ήταν  η πρώτη καμπάνα του χωριού...», δήλωσε στην «Ε» η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Φρίντα Μαυρίκη Η σιδερένια κατασκευή ύψους έξι μέτρων, πάνω στην οποία ήταν κρεμασμένη η υπεραιωνόβια καμπάνα. «Ήταν η πρώτη καμπάνα του χωριού...», δήλωσε στην «Ε» η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Φρίντα Μαυρίκη

Ιερόσυλοι έκλεψαν την καμπάνα του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου στη Νέα Λεύκη,

του Δήμου Κιλελέρ, την οποία είχαν τοποθετήσει το 1906 πάνω σε σιδερένια κατασκευή ύψους έξι μέτρων οι πρώτοι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία που εγκαταστάθηκαν στο χωριό. Το πρωτοφανές γεγονός, που έλαβε χώρα στο μικρό χωριό του θεσσαλικού κάμπου, αναστάτωσε τους κατοίκους του, οι οποίοι μάλιστα καταγγέλλουν ότι κατά καιρούς γίνονται κλοπές χάλκινων αντικειμένων (σταυρών, καντηλιών κ.ά.) από το Νεκροταφείο του χωριού, το οποίο βρίσκεται κάτω από τον λόφο όπου είχε στηθεί το σιδερένιο καμπαναριό. Σύμφωνα με τα απομεινάρια της ιερόσυλης πράξης, οι δράστες φαίνεται ότι «δούλεψαν» αρκετή ώρα στο σημείο, καθώς έκοψαν κομμάτια τη σιδερένια βάση -την οποία άφησαν κατεστραμμένη στο ίδιο σημείο- και έκλεψαν την καμπάνα, φεύγοντας ανενόχλητοι.  Η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Νέας Λεύκης κ. Φρίντα Μαυρίκη δήλωσε στην «Ε»: «Αυτή ήταν η πρώτη καμπάνα του χωριού και την είχαμε κοντά στο Νεκροταφείο στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, όπου πριν πολλά χρόνια βρέθηκαν εικόνες μέσα στο χώμα και έτσι χτίστηκε ο ιερός ναός», σημειώνοντας πως η καμπάνα είχε περισσότερο συναισθηματική παρά χρηματική αξία. Το σημείο όπου βρισκόταν το σιδερένιο καμπαναριό με την παλιά καμπάνα των προσφύγων, βρίσκεται περίπου 50 μέτρα νότια του χωριού της Νέας Λεύκης, πάνω σε ύψωμα. Επιλέχθηκε τότε από τους κατοίκους του χωριού, με σκοπό ο ήχος της καμπάνας να μεταφέρεται από αυτό το ύψος σε όλο το χωριό. Την κλοπή κατήγγειλε ο εκκλησιαστικός επίτροπος του ιερού ναού στο Αστυνομικό Τμήμα Πλατυκάμπου.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass