Δυναμώνει το αγροτικό μπλόκο στη Νίκαια, τα τρακτέρ στη Λάρισα την Παρασκευή

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΧΘΕΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ -ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΙΒΑΝΟΥ: ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΗ, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΔΕΝ ΛΥΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2022 21:02

Του Γ. Ρούστα Φωτ.: Β. Ντάμπλης

Την ώρα που η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας συνεδρίαζε,

χθες το απόγευμα, για να προγραμματίσει τις αγωνιστικές δράσεις της τρέχουσας εβδομάδας, προέκυψε η είδηση της αποπομπής και αντικατάστασης του Σπήλιου Λιβανού από τον Γιώργο Γεωργαντά, στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Εξέλιξη που χαρακτηρίστηκε από τους Θεσσαλούς παραγωγούς ως «καλοδεχούμενη, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν ανατρέπει τον οργανωτικό σχεδιασμό που υπάρχει, προκειμένου να πιεστεί η Κυβέρνηση και να επιλύσει τα οξυμένα προβλήματα, που έβγαλαν τους αγρότες στους δρόμους». Οι διαμαρτυρόμενοι παραγωγοί δείχνουν να μη βιάζονται και περιμένουν να ξεφυτρώνουν σε όλη τη χώρα ανάλογα μπλόκα με αυτό της Νίκαιας, προκειμένου να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην Κυβέρνηση.
Όσον αφορά τη μορφή των κινητοποιήσεων αποφασίστηκε, στο πλαίσιο της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης, να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας, το απόγευμα της Παρασκευής με κονβόι τρακτέρ το οποίο θα μετακινηθεί από το μπλόκο της Νίκαιας, ενώ σήμερα το πρωί αγρότες από τον Τύρναβο και την Αγιά θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, με την παρουσία αντιπροσωπείας αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας.ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΑΣ Λάρισας Ρίζο Μαρούδα «στη Συνέλευση καταγράφηκε η ικανοποίηση των αγροτών από την Κυριακάτικη παλλαϊκή στήριξη που εκφράστηκε στον αγώνα των Θεσσαλών αγροτών. Θέλουμε την αλληλεγγύη από την κοινωνία, γιατί η Κυβέρνηση επιδιώκει να τη στρέψει εναντίον μας, αλλά δεν θα τα καταφέρει. Επιζητούμε κι από άλλους φορείς και σωματεία ψηφίσματα συμπαράστασης, ενώ επειδή ο αγώνας θα είναι μακρύς, θέλουμε και υλική βοήθεια». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Κώστας Τζέλας δήλωσε ότι «ο αρχικός στόχος που ήταν να μάθει όλη η Ελλάδα για τα αυξημένα προβλήματα των αγροτών επιτεύχθηκε. Όλοι γνωρίζουν πλέον τι είναι αυτό που μας βγάζει στον δρόμο και γι’ αυτό αισθανόμαστε υπερήφανοι. Αν το ίδιο συναίσθημα θέλουν να αισθανθούν και αυτοί που τώρα βρίσκονται στο σπίτι τους, δεν έχουν παρά να πάρουν τα τρακτέρ και να έρθουν στη Νίκαια» κατέληξε ο αγροτοσυνδικαλιστής.

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ
Μέρα με τη μέρα, ενισχύεται το μπλόκο της Νίκαιας, καθώς χθες Δευτέρα, αλλά και την Κυριακή, έφτασαν στον κόμβο τρακτέρ, από τη Λάρισα (Σκεπαστή Νεάπολης), τη Φαλάνη, τα Φάρσαλα, ενώ σήμερα αναμένονται ενισχύσεις και από την Τερψιθέα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Ρίζο Μαρούδα «οι αγρότες συνειδητοποιούν κάθε μέρα ότι πρέπει να βγούνε στους δρόμους, για να διεκδικήσουν την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους παραγωγής και τα άλλα προβλήματα, ώστε να μπορούν σε λίγο καιρό να μπουν στα χωράφια τους. Επιπλέον αναμένουμε τη δημιουργία νέων μετώπων σε όλη τη χώρα. Στόχος μας είναι να φέρουμε σε δύσκολη θέση την Κυβέρνηση και τότε θα ζητήσουμε συνάντηση, όχι όμως με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, αλλά με κυβερνητικό κλιμάκιο, ίσως και με τον Πρωθυπουργό, αφού τα περισσότερα προβλήματα σχετίζονται με το Υπουργείο Οικονομικών».

ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΛΙΒΑΝΟΥ
Σχολιάζοντας την αποπομπή Λιβανού, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Σωκράτης Αλειφτήρας διευκρίνισε ότι «οι εξεγερμένοι αγρότες ουδέποτε ζήτησαν την παραίτηση Λιβανού, αν και η θητεία του στο ΥΠΑΑΤ διακρίθηκε από έλλειψη συνεργασίας, ενώ ο ίδιος βρισκόταν εκτός τόπου και χρόνου. Από τον Απρίλιο ζητούσαμε συνάντηση μαζί του και την αρνούνταν, ενώ την ημέρα έναρξης των κινητοποιήσεων ανακοίνωσε μείωση του ΦΠΑ στο 13%, δηλαδή όσο ήταν και πριν τις κινητοποιήσεις. Δεν γνώριζε τα προβλήματα». Ακόμη, ο Φαρσαλινός αγρότης μέμφθηκε και τον υφυπουργό Γ. Στύλιο, μετά τις δηλώσεις του ότι «οι κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες από το ΚΚΕ», δηλώνοντας ότι «στην εκλογική του περιφέρεια, στην Άρτα έχει ήδη στηθεί ένα πολύ δυναμικό μπλόκο των αγροτών. Δυστυχώς ο κ. Στύλιος επέλεξε να σταυρώσει με τον δικό του τρόπο τους αγρότες της περιοχής του, οι οποίοι τον σταύρωσαν στις προηγούμενες εκλογές». Όσον αφορά τον νέο υπουργό, κ. Γεωργαντά, οι αγρότες στη Νίκαια δεν γνώριζαν πολλά πράγματα και ζητούσαν πληροφορίες από συναδέλφους τους στο Κιλκίς. Τόνιζαν όμως με νόημα ότι «η πολιτική που ασκείται στον πρωτογενή τομέα δεν είναι προσωπική, αλλά κυβερνητική, γι’ αυτό και η πίεση που ασκείται είναι προς την Κυβέρνηση».
*Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του το μπλόκο της Νίκαιας, σχολιάζοντας την εξαγγελία των 7 μέτρων στήριξης του ΥΠΑΑΤ, αφού διευκρινίζει ότι «στην πλειοψηφία τους δεν είναι νέα, αλλά επανάληψη παλιότερων εξαγγελιών κι αποτελούν ψίχουλα κοροϊδίας», προσθέτει τα εξής: «Όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στα συγκεκριμένα αιτήματα που προβάλλουμε και δεν λύνουν κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά δεν μας προσφέρουν καν μια μικρή ανακούφιση. Ας πάρουμε, κατ’ αρχάς, το αίτημά μας για μείωση του κόστους παραγωγής: Εμείς διεκδικούμε κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα και η κυβέρνηση εξήγγειλε κάλυψη του 80% για το διάστημα από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβρη του 2021 και του 50% για τον Γενάρη και τον Φλεβάρη του 2022, διάστημα που οι αρδευτικές ανάγκες είναι πολύ μικρότερες, άρα λιγότερη και η κατανάλωση ρεύματος.
Εμείς διεκδικούμε αφορολόγητο πετρέλαιο και η Κυβέρνηση απλώς επαναφέρει παλιότερη απόφαση για επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, όχι για όλους, αλλά για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία περίπου στο 1/3 των αγροτών, όμως όλων των αγροτών τα τρακτέρ καίνε πετρέλαιο. Ο Πρωθυπουργός προεκλογικά τον Μάιο του 2019 είχε υποσχεθεί επιστροφή φόρου στα καύσιμα κάθε χρόνο και σε όλους τους αγρότες. Τα 50 εκατομμύρια που εξήγγειλε η Κυβέρνηση ως επιστροφή φόρου καυσίμων αφορά μόνο σε μια χρονιά και είναι ξεδιάντροπη κοροϊδία όταν το 2016 που έκοψαν την επιστροφή ήταν 175 εκατομμύρια τον χρόνο. Μη μας πουλάνε το παραμύθι για τις δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας όταν κάθε χρόνο βρίσκουν και δίνουν 370 εκατ. ευρώ για επιστροφή στο πετρέλαιο σε εφοπλιστές, ξενοδοχεία, κλινικές κ.λπ.
Εμείς διεκδικούμε επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων και η Κυβέρνηση ανακοινώνει επιδότηση - κοροϊδία 7% μόνο για τις ζωοτροφές και μόνο για τα έξοδα των κτηνοτρόφων στο διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022.
Όσο για τον ΦΠΑ το Υπουργείο δεν γνωρίζει αλήθεια ότι είναι ουδέτερος φόρος για όσους κρατάνε λογιστικά βιβλία που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών; Επίσης δεν γνωρίζει πως ο ΦΠΑ στα λιπάσματα ήταν ήδη στο 13% όταν έκαναν την εξαγγελία πως το μειώνουν από 24% στο 13% και μετά το άλλαξαν στο 6%; Είναι τόσο άσχετοι ή στόχο έχουν να πείσουν τον υπόλοιπο κόσμο που δεν γνωρίζει τι ισχύει ώστε να στραφούν ενάντια στους αγρότες και τα μπλόκα μας;
Κουβέντα δεν λέει η Κυβέρνηση για τα άλλα δύο βασικά αιτήματά μας που αφορούν: Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά κ.ά.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλα τα ζημιογόνα αίτια (καιρικά φαινόμενα και νόσους) και σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Τιμές στα προϊόντα μας που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης».
* Με ανακοίνωσή της η Αγροτοδιατροφική Επιτροπή της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του ΥΠΑΑΤ για τη στήριξη των αγροτών, τις χαρακτηρίζει «ψίχουλα, που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο την τεράστια ζημιά των φτωχομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων από την απογείωση του κόστους παραγωγής, την ακρίβεια στα εφόδια και τις συνέπειες της τριπλής (υγειονομικής, διατροφικής και ενεργειακής) κρίσης. Υπογραμμίζουν όμως το γεγονός ότι οι αγώνες ποτέ δεν πάνε χαμένοι, φέρνουν πάντα κάποιο αποτέλεσμα (οι ψευτοεξαγγελίες του υπουργού έγιναν με τη πρώτη εμφάνιση των τρακτέρ στους δρόμους). Εάν οι αγώνες της φτωχομεσαίας αγροτιάς γίνουν δυναμικοί και τα μπλόκα πραγματικά (όχι συμβολικά), με την ενεργή συμμετοχή και αλληλεγγύη των εργαζομένων και της νεολαίας της πόλης και του χωριού, τότε θα φέρουν καλύτερα αποτελέσματα, απέναντι στο αντιαγροτικό μπλοκ κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, μοναδικό υποκινητή της αγροτικής αγανάκτησης» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Ψηφίσματα συμπαράστασης στους αγρότες εξέδωσαν το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λάρισας «Κ. Κούμας», η Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ), η Ένωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων και Κέντρων Υγείας Λάρισας (Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ), ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων και Διαγνωστικών Κέντρων και η Συντεχνία Κρεοπωλών ν. Λάρισας.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass