Μία συνηθισμένη μέρα στο μπλόκο της Νίκαιας

ΠΩΣ ΚΥΛΑ ΤΟ 24ΩΡΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2022 21:03

Ρεπορτάζ: Γ. Ρούστας Φωτ.: Κ. Τσάντζος-Β. Ντάμπλης

Στρατιωτικές αναμνήσεις έρχονται στο μυαλό των αγροτών που έχουν στρατοπεδεύσει

εδώ και μέρες στο μπλόκο της Νίκαιας, στο πλαίσιο των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων κι αυτό γιατί το πρόγραμμα περιλαμβάνει σκηνές, περιφρούρηση, σκοπιά, υπηρεσίες μαγειρέματος και ώνια (ψώνια), τα οποία βέβαια αποτελούν χορηγίες από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιώτες.
Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να απασχολούν οι καταδρομικές επιχειρήσεις των διαμαρτυρόμενων αγροτών σε δημόσιους οργανισμούς (ΔΕΗ, ΕΛΓΑ) ή συμβολικό κλείσιμο δρόμων, ωστόσο υπάρχει και η αθέατη πλευρά, αυτή της 24ωρης παραμονής στον δρόμο, την οποία και σας παρουσιάζουμε.
Ευτυχώς μέχρι στιγμής ο καιρός αποτελεί σύμμαχο των αγροτών, οι οποίοι αν και συνηθισμένοι στο κρύο, σαφώς απολαμβάνουν την καλοκαιρία που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στον κάμπο. Οι αλκυονίδες ημέρες εξυπηρετούν τον αγώνα της Συντονιστικής Επιτροπής, διότι αφενός δεν χρειάζεται να κάψουν πολλά ξύλα για να ζεσταθούν στις σκηνές, αφετέρου οι γενικές συνελεύσεις, στις οποίες λαμβάνονται οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων, πραγματοποιούνται παρουσία πλήθους αγροτών στο δρόμο και όχι στοιβαγμένοι σε κάποια σκηνή, όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση κακοκαιρίας. Από τις πρώτες ημέρες στο μπλόκο της Νίκαιας στήθηκαν οι πρώτες σκηνές, με πρωτοβουλία των αγροτών ανά Δήμο. Οι μεγάλες σκηνές που κυριαρχούν στον κόμβο της Νίκαιας είναι αυτές του Παλαμά Καρδίτσας, των Φαρσάλων και του Κιλελέρ, ενώ μικρότερες σκηνές έχουν στήσει αγρότες μικρότερων Δήμων. Σημαντική είναι η βοήθεια που παρέχουν οι φορείς στον αγώνα των αγροτών, αφού εκτός από τα ψηφίσματα συμπαράστασης παρέχουν και υλική βοήθεια. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Σωκράτη Αλειφτήρα «οι σκηνές στήθηκαν με την οικονομική συνδρομή των Δήμων, κρέατα, ψωμιά και άλλα τρόφιμα που χρειάζονται οι αγρότες προσφέρθηκαν από ιδιώτες, αλλά και από συλλόγους και σωματεία. Επίσης, αντιπροσωπεία νοσοκομειακών γιατρών, που επισκέφτηκε προ ημερών το μπλόκο της Νίκαιας, χορήγησε στους παραγωγούς αντισηπτικά, μάσκες και άλλο υγειονομικό υλικό που χρειάζεται για την πολυήμερη παρουσία στον δρόμο.
Επιπλέον, οι Συντονιστικές Επιτροπές των αγροτών έχουν βγάλει ημερήσιες υπηρεσίες, αναθέτοντας σε διαφορετικό αγρότη κάθε μέρα, διάφορες αρμοδιότητες, π.χ. για τη φύλαξη-περιφρούρηση των τρακτέρ από δολιοφθορές, κλοπές εξαρτημάτων, των σκηνών, για μαγείρεμα, για τη θέρμανση, κ.λπ. Βέβαια, στην περιφρούρηση των αγροτικών μηχανημάτων συμβάλλει και η Ελληνική Αστυνομία, άνδρες της οποίας περιπολούν κάθε βράδυ την ευρύτερη περιοχή.
Αν και όπως προαναφέρθηκε ο καιρός προσφέρεται για υπαίθριες συγκεντρώσεις, το βράδυ το κρύο στις σκηνές είναι αισθητό. Γι’ αυτό έχουν επιστρατευτεί σόμπες, θερμάστρες και πολλές κουβέρτες. Η ηλεκτροδότηση των σκηνών γίνεται από τις κολόνες φωτισμού του αυτοκινητοδρόμου, καθώς η λάμπα που φωτίζει τη σκηνή, η τηλεόραση μέσω της οποίας ενημερώνονται για τις εξελίξεις οι αγρότες, αλλά και ο υπολογιστής, μέσω του οποίου εκδίδονται καθημερινά δελτία Τύπου και ανακοινώσεις της Συντονιστικής Επιτροπής, χρειάζονται ρεύμα.
Στον κόμβο της Νίκαιας υπάρχουν τρεις μεγάλες καντίνες, οι οποίες τις πρώτες μέρες των κινητοποιήσεων έκαναν «χρυσές» δουλειές. Στην πορεία όμως, όταν οι αγρότες οργανώθηκαν και οι σχάρες πήραν φωτιά, η κίνηση περιορίστηκε.
Η παρουσία των αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας είναι ιδιαίτερα μεγάλη από τις 4 το απόγευμα και μετά. Γι’ αυτό και οι γενικές συνελεύσεις γίνονται τις απογευματινές ώρες. Υπερωρίες στο μπλόκο «χτυπούν» οι Καρδιτσιώτες αγρότες, οι οποίοι λόγω απόστασης και ακριβής τιμής της βενζίνης δεν πηγαινοέρχονται τόσο συχνά, εν αντιθέσει με τους Φαρσαλινούς κι άλλους αγρότες του νομού Λάρισας.
Κλείνοντας, ο κ. Αλειφτήρας, απαντώντας στην ερώτηση «αν μετά από μία εβδομάδα έχει επέλθει κούραση στους διαμαρτυρόμενους αγρότες», σχολίασε ότι «αυτό δεν ισχύει, τουναντίον το ηθικό των αγροτών είναι ανεβασμένο». Σε αυτό έχει συντελέσει και η στήριξη που έχουν από την κοινωνία, ενώ όπως όλα δείχνουν η παρουσία τους στον δρόμο έχει μέλλον. «Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φαρσαλινός αγροτοσυνδικαλιστής.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass