Εκλεισαν ΠΑΘΕ και κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες

*Συμβολική κατάληψη χθες της Εθνικής οδού στον κόμβο Νίκαιας, εκπροσώπων 29 μπλόκων αγροτών της χώρας *Θα κλείσουν Εθνικές οδούς την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου *Οργανώνουν μετάβαση σε διόδια για ενημέρωση των πολιτών αύριο *Στήριξη από το Σ.Π. Θεσσαλίας της ΚΝΕ

Δημοσίευση: 14 Φεβ 2022 21:19

Της Λένας Κισσάβου
Ηχηρό μήνυμα κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων με συμβολική κατάληψη της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Αθηνών (ΠΑΘΕ) στον κόμβο της Νίκαιας, έστειλαν χθες αγρότες από κάθε άκρη της χώρας, που βρέθηκαν στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της

Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων.
Αγρότες από τα Χανιά μέχρι και τη Φλώρινα, ένωσαν τις φωνές τους και ζήτησαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και με μεικτό κλιμάκιο υπουργών της Κυβέρνησης, για την εκπλήρωση των αιτημάτων τους.
Προηγήθηκε πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων των 29 μπλόκων που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας, όπου αποφάσισαν τον συντονισμό κοινών δράσεων, με αποκορύφωμα την κατάληψη Εθνικών οδών από κάθε μπλόκο αντίστοιχα σε όλη τη χώρα μεθαύριο Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, καθώς επίσης και μετάβαση αγροτών στα διόδια των Εθνικών οδών αύριο Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών, για τον αγώνα τους και τα αιτήματά τους, με τη διανομή σχετικού έντυπου υλικού.
ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ
Την πανελλήνια σύσκεψη των αγροτικών μπλόκων άνοιξε με ομιλία του το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας, ο οποίος και κατέθεσε τις παραπάνω προτάσεις που έγιναν αποδεκτές από το σύνολο των εκπροσώπων των μπλόκων.
Ο κ. Μαρούδας εμφανίστηκε αδιάλλακτος ως προς την πορεία κορύφωσης του αγώνα των αγροτών, μέχρι εκπλήρωσης των αιτημάτων τους, τα οποία είναι: «Αφορολόγητο πετρέλαιο. Κατάργηση ρήτρας αναπροσαρμογής, στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Επιδότηση αγροτοεφοδίων και ζωοτροφών. Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά κ.ά.),αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις αιτίες και χωρίς καθυστερήσεις. Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης».
Ακολούθησαν τοποθετήσεις εκπροσώπων των μπλόκων, με τους περισσότερους εξ αυτών να δηλώνουν πως «πρόκειται για έναν αγώνα επιβίωσης» και κρίνεται επιτακτική ανάγκη «η Κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις και λύσεις». «Δεν θα φύγουμε από τα μπλόκα χωρίς να λυθούν έστω κάποια από τα αιτήματά μας..» δήλωσαν, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα της αμετακίνητης θέσης τους στην Κυβέρνηση.
Συμφώνησαν δε, να επιδιώξουν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και κλιμάκιο υπουργών (Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας κ.ά.).
Στην πανελλήνια σύσκεψη συμμετείχαν αγρότες από τα μπλόκα Στροφυλιάς Βόρειας Εύβοιας, του Αιγίου, του Αμύνταιου, της Μαραθέας Ηλείας, του Παλιουρίου Φθιώτιδας, της Δυτικής Λοκρίδας, του Μεσημερίου, του Γυψοχωρίου, του Ξηροκαμπίου Λακωνίας, της Κρύας Βρύσης Πέλλας, του Τυρνάβου, του Ρυζόμυλου Μαγνησίας, της Ελασσόνας, της Λειβαδιάς, του Χαλικίου Αιτωλοακαρνανίας, του Στίβου Θεσσαλονίκης, της Πρέβεζας, του Άργους, του Γερακαρίου Αγιάς, του Βελβεντού Κοζάνης, των Χανίων (μεγάλα χωράφια) Κρήτης κ.ά.
ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ (ΠΑΘΕ)
Της πανελλήνιας σύσκεψης ακολούθησε πορεία προς την Εθνική οδό, με στόχο την κατάληψή της στο ύψος της Νίκαιας, η οποία βρέθηκε μπροστά σε ισχυρή αστυνομική δύναμη, λίγα μέτρα πριν την είσοδο στην ΠΑΘΕ.
Μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ μελών της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων με τον γενικό περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλίας Αστ. Μπαντζιώκα, επιτράπηκε η είσοδος των διαμαρτυρόμενων αγροτών στην Εθνική οδό, όπου και πραγματοποίησαν κατάληψη για σχεδόν μια ώρα.
Να σημειωθεί πως σήμερα στις 12 το μεσημέρι μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στο σημείο του μπλόκου Νίκαιας.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ Σ.Π. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εν τω μεταξύ, ανακοίνωση στήριξης στους αγρότες εξέδωσε χθες το Συμβούλιο Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, η οποία αναφέρει:
Χαιρετίζουμε τον αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, νέων της υπαίθρου, που εδώ και 10 μέρες βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα, στήνοντας μπλόκα με τα τρακτέρ, στη Νίκαια της Λάρισας, σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας και σε όλη την Ελλάδα. Για ακόμα μία φορά δίνουν τεράστιο αγώνα επιβίωσης, έχουν το δίκιο με το μέρος τους, στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους.
Το υψηλό κόστος παραγωγής, η πώληση των προϊόντων τους σε τιμές και κάτω του κόστους, οι αποζημιώσεις - ψίχουλα απέναντι στις καταστροφές που έχουν υποστεί, είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τους βγάζουν στους δρόμους.
Ειδικά για τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους αυτός ο αγώνας είναι μάχη επιβίωσης, μάχη για το μέλλον τους! H ίδια πολιτική που από τη μία τους κλέβει και το πενιχρό εισόδημα που έχουν, ευθύνεται και για την ερήμωση της υπαίθρου από νέους ανθρώπους. Για τη χειροτέρευση των συνθηκών ζωής της νεολαίας, χωρίς στοιχειώδη πρόσβαση σε δομές υγείας, στην ψυχαγωγία, την άθληση και άλλες δραστηριότητες.
Σήμερα οι νέοι που σπουδάζουν στις γεωργικές σχολές του Πανεπιστημίου της περιοχής μας και σε αντίστοιχες σχολές, έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά δυσκολίες στους όρους σπουδών (κένα σε καθηγητές και εκπαιδευτικό προσωπικό, απαρχαιωμένος εξοπλισμός κ.ά.), αλλά και στην ανταπόκριση που έχει το πτυχίο που παίρνουν.
Για παράδειγμα με βάση τις προβλέψεις του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης που αποτελεί τον έναν από τους δύο πυλώνες της ΚΑΠ, για να γίνει ο γεωπόνος γεωργικός σύμβουλος δεν αρκεί το πτυχίο του, αλλά θα πρέπει να πιστοποιηθεί, να παρακολουθήσει μαθήματα και να δώσει εξετάσεις και όλα αυτά επί πληρωμή. Δηλαδή μιλάμε για ένα πτυχίο - κενό γράμμα, που δεν εξασφαλίζει το παραμικρό δικαίωμα.
Η ΚΝΕ απευθύνει μαχητικό κάλεσμα στους νέους και τις νέες, στις πόλεις και στην ύπαιθρο της περιοχής, στα παιδιά αγροτικών οικογενειών. Μέσα από τα σωματεία, τους αγροτικούς συλλόγους, τους φοιτητικούς συλλόγους, τα μαθητικά συμβούλια, να σταθούμε όλοι πλάι στον αγώνα των αγροτών, να αποδείξουμε για ακόμα μια φορά πως μόνο ο λαός είναι σε θέση να σώσει τον λαό!
Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα ανοίγοντας τον δρόμο της ανατροπής που θα οδηγήσει σε μια διαφορετική αγροτική παραγωγή, στο πλαίσιο μιας νέας οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης με τους εργαζόμενους και τον λαό να κάνουν κουμάντο, να έχουν αυτοί στα χέρια τους την εξουσία. Μια οικονομία που θα λειτουργεί σχεδιασμένα για την ικανοποίηση των διευρυμένων κοινωνικών αναγκών και όχι για τα κέρδη των λίγων, καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass