Γιατροί εκπαιδεύονται να «διαβάζουν» σημάδια κακοποίησης παιδιών

Μια δράση αντιμετώπισης του φαινομένου, από το σωματείο «Ελίζα» *Στηρίζει η Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας

Δημοσίευση: 14 Φεβ 2022 21:10

«Στην Ελλάδα οι 9 στις 10 περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης δεν αναφέρονται ποτέ» ειπώθηκε σε ημερίδα για την παιδική κακοποίηση, που είχε οργανώσει η Ενωση μη κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων «Μαζί για το Παιδί», που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την έκταση του προβλήματος.


Αντίστοιχα, το Σωματείο Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού «ΕΛΙΖΑ», που έχει μοναδικό σκοπό την προστασία των παιδιών από κάθε μορφή κακοποίησης, δίνει τον δικό του αγώνα να αφυπνίσει την κοινωνία για την πρόληψη του φαινομένου και την καταγγελία τέτοιων περιστατικών, που πέφτουν στην αντίληψη των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, το Σωματείο ξεκίνησε μια στοχευμένη δράση που απευθύνεται σε γιατρούς, οργανώνοντας την εκπαίδευσή τους για τον πρώιμο εντοπισμό και την αναγνώριση των περιστατικών κακοποίησης. Συγκεκριμένα κρίθηκε αναγκαίο να εκπαιδευτούν οι παιδίατροι και όχι μόνο, στο να μάθουν να «διαβάζουν τα σημάδια», καθώς η παιδική κακοποίηση πολλές φορές δεν είναι ορατή σωματικά, παρά κυρίως ψυχολογικά στο παιδί.
Καλώντας τους γιατρούς να είναι σε μια συνεχή επαγρύπνηση και ευαισθητοποίηση, το «ΕΛΙΖΑ» υλοποιεί «Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Επαγγελματιών για τη Διαχείριση Περιστατικών Κακοποιημένων Παιδιών» στο πλαίσιο του Προγράμματος «Active citizens fund», ύψους 12 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το «ΕΛΙΖΑ»: «Έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται ένα εκτενές πρόγραμμα εκπαίδευσης 1.000 επαγγελματιών υγείας και φοιτητών σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία και υπό την επιστημονική επίβλεψη του προσωπικού της Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών στη Β’ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδικτυακά σεμινάρια, με τη συμβολή παιδιάτρων από Πανεπιστημιακές Παιδιατρικές Κλινικές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Πάτρα και Ιωάννινα, όπου οι συμμετέχοντες/-ουσες επιμορφώνονται με στόχο την αναγνώριση και τη διαχείριση περιστατικών παιδιών με υποψία σωματικής κακοποίησης.
Παράλληλα, υλοποιείται και η εκπαίδευση στο ειδικά σχεδιασμένο Πρωτόκολλο-εργαλείο για την ανίχνευση της σωματικής κακοποίησης, το οποίο περιλαμβάνει συνοπτικά τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει ο ιατρός, όταν αντιληφθεί κάποιο ύποπτο περιστατικό.
Συντονιστής στα σεμινάρια, μεταξύ άλλων, είναι και ο Λαρισαίος κ. Νικόλαος Σκεντέρης, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής-Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ
Σύμφωνα με τις πηγές «Becan Study», Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και «Unicef»: «Στην Ελλάδα:
* 568.000 παιδιά ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
* 7.500 παιδιά κάτω των 5 ετών υποφέρουν από κάποια μορφή βίας κάθε χρόνο.
* 1 στα 2 παιδιά βίωσε σωματική βία.
* 77% των παιδιών δηλώνει ότι έχει δεχθεί σωματική βία μία ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας.
* Ένα μεγάλο ποσοστό περιστατικών δεν αναφέρεται ποτέ στις υπηρεσίες προστασίας».
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass