Αλμα κρουσμάτων, σε έξαρση η πανδημία

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΑΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ 646 ΑΠΟ ΤΑ 1.837 ΝΕΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ * ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ * ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ RAPID TESTS ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δημοσίευση: 16 Μαρ 2022 11:10

Αυξημένος κατά 25,13% συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα εμφανίστηκε χθες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας προκαλώντας τις πρώτες ανησυχίες, καθώς παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά τις διαβεβαιώσεις φορέων ότι βρισκόμαστε σε φάση

αποδρομής της πανδημίας. Στη Λάρισα σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης καταγράφηκαν 646 (αυξημένα κατά 28%) από τα συνολικά 1.837 νέα κρούσματα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ακολουθούν η Μαγνησία με 548 (έναντι 538 προχθές), τα Τρίκαλα με 387 (αυξημένα κατά 35,8%), η Καρδίτσα με 188 (αυξημένα κατά 75%) και οι Σποράδες με 68 νέα κρούσματα καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση 106% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας έκανε λόγο για έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων και τη συνέδεσε με τη χαλάρωση των προστατευτικών και περιοριστικών μέτρων, την αυξημένη κινητικότητα τις μέρες της Αποκριάς, τις κλιματικές συνθήκες που ευνοούν τον συγχρωτισμό, στην υπερμεταδοτικότητα της Όμικρον 2 (κατά 50% συγκριτικά με τις άλλες παραλλαγές της Όμικρον), αλλά και τη μείωση του ποσοστού ανοσίας με παράλληλη στασιμότητα των εμβολιασμών.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες πανελλαδικά είναι 26.536, εκ των οποίων 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.684.916 (ημερήσια μεταβολή +1%), εκ των οποίων 49,3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 201 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.391 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 50, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.686 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 358 (65,4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. Το 90,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 234 (65,36%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 124 (34,64%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.365 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 296 (ημερήσια μεταβολή +22,31%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 291 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0,2 έως 108 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
O ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του για την έξαρση της πανδημίας από SARS-CoV-2 ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει:
«Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στη χώρα μας. Τούτο οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση των προστατευτικών και περιοριστικών μέτρων, στην αυξημένη κινητικότητα τις μέρες της Αποκριάς, στις κλιματικές συνθήκες που ευνοούν τον συγχρωτισμό, στην υπερμεταδοτικότητα της Όμικρον 2 (κατά 50% συγκριτικά με τις άλλες παραλλαγές της Όμικρον), αλλά και στη μείωση του ποσοστού ανοσίας με παράλληλη στασιμότητα των εμβολιασμών. Ακόμα και το νέο εμβόλιο Novavax δεν δικαίωσε τις προσδοκίες μας για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης καθόσον μέχρι σήμερα ελάχιστοι πολίτες (περίπου 3000) έχουν εμβολιαστεί μ’ αυτό.
Από την άλλη μεριά υπάρχει μία μικρή αύξηση των «σκληρών» δεικτών της πανδημίας (εισαγωγών, βαριές νοσηλείες σε ΜΕΘ, θάνατοι, θετικότητα), ενώ στα Νοσοκομεία δεν ασκείται ιδιαίτερη πίεση.
Γενικά η εκτίμησή μας είναι ότι βρισκόμαστε σε μια βραδεία αποκλιμάκωση της πανδημίας στη χώρα μας με την παραλλαγή Όμικρον 2 να μας θυμίζει διαρκώς την παρουσία του ιού στην κοινότητα. Το γεγονός αυτό μας επιφορτίζει με μεγαλύτερες ευθύνες και μας καταδεικνύει ότι τα βήματα χαλάρωσης θα πρέπει να είναι προσεκτικότερα έως ότου καταστήσουμε την πανδημία από τον κορονοϊό ενδημικό νόσημα.
Η νόσηση από την Όμικρον 2 είναι ελαφριά στα παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες (όπου καταγράφεται και ο μεγαλύτερος αριθμός μολύνσεων), βαρύτερη δε στους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους και σε όσους πάσχουν από ένα ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα, όπως σακχαρώδης διαβήτης παχυσαρκία, υπέρταση, καρδιοαγγειακά και νευρομυϊκά νοσήματα, ανοσοανεπάρκειες, μεταβολικό σύνδρομο και άλλα.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας πιστός πάντοτε στην αντικειμενική επιστημονική ενημέρωση συστήνει την κατ’ επιλογήν χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους αναγκαστικού συνωστισμού και την αποφυγή συμπεριφορών ως η πανδημία να έχει εξαφανιστεί από τη ζωή μας. Ευελπιστούμε δε στην παρασκευή ενός ετήσιου εποχικού εμβολίου που θα σηματοδοτήσει πλέον τον ενδημικό χαρακτήρα της νόσου».
ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα των δειγματοληπτικών ελέγχων για την ανίχνευση κορονοϊού συνεχίζεται σήμερα ως ακολούθως:
08:00-15:30, Κεντρική πλατεία Λάρισας μπροστά στο Δημαρχείο.
08:00-18:00, πλατεία ΟΣΕ.
08:00-15:30, στον Μύλο του Παππά.
08:00-15:30, Στέκι Νέας Πολιτείας / Θεοδωρακοπούλου και Καΐρη.
09:00-15:00, Ελασσόνα / ΚΑΠΗ.
09:00-12:00, Κέντρο Υγείας Γόννων.
12:30-15:00 Αμπελάκια / Περιφερειακό Ιατρείο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass