Ενταξη προσφύγων στα σχολεία, έρχονται διορισμοί και καινοτομίες

Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΑΙΘ Α. ΚΟΠΤΣΗΣ ΑΝΕΛΥΣΕ ΤΟ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ * «ΑΡΙΣΤΗ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Η ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2022 19:10

Της Νατάσας Πολυγένη

Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ένταξη των προσφύγων από την Ουκρανία στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και το μεταρρυθμιστικό έργο του, παρουσίασε αναλυτικά, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι στα γραφεία της ΠΔΕ Θεσσαλίας, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΙΘ Αλέξανδρος Κόπτσης. Ο γενικός γραμματέας επανέλαβε για ακόμα μία φορά ότι το Υπουργείο Παιδείας είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να υποδεχτεί τα παιδιά από την Ουκρανία και είναι μάλιστα σε θέση να δεχτεί μεγάλες εισροές, όπως είπε. Δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν ακόμη και επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών προκειμένου να λειτουργήσουν με τον καλύτερο τρόπο οι τάξεις υποδοχής και οι ΔΥΕΠ, ενώ τόνισε με έμφαση ότι το ελληνικό σχολείο είναι ένα σχολείο συμπεριληπτικό που στην αγκαλιά του δέχεται ανεξαιρέτως όλους τους μαθητές απ’ όπου και αν προέρχονται.
Ειδικότερα, ο κ. Κόπτσης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «Έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο άλμα, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της εκπαίδευσης, έχουμε εγγράψει στα σχολεία μας πάνω από το 95% των προσφυγόπουλων -εκ των 17.000 που βρίσκονται στην Ελλάδα-, ενώ πάνω από το 80% φοιτά κανονικά. Προσπαθούμε με τις δομές και με τις τάξεις υποδοχής να εντάξουμε τους μαθητές μας, γιατί για εμάς το ελληνικό σχολείο είναι ένα σχολείο συμπεριληπτικό που στην αγκαλιά του δέχεται ανεξαιρέτως όλους τους μαθητές απ’ όπου και αν προέρχονται. Αυτός είναι ο στόχος να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να εντάσσεται κάθε παιδί στο εκπαιδευτικό σύστημα. Η Ελλάδα είναι άκρως φιλόξενη, με άκρως δημοκρατικό εκπαιδευτικό σύστημα ανοιχτό στην κοινωνία». Σε ερώτηση της «Ε» για τον αριθμό των προσφύγων που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία και ειδικότερα στον νομό Λάρισας, ο κ. Κόπτσης απάντησε ότι: «Συνολικά 17.000 προσφυγόπουλα βρίσκονται στη χώρα μας, το 95% έχει εγγραφεί και το 80% παρακολουθεί κανονικά. Επίσης 1.400 εκπαιδευτικοί έχουν προσληφθεί μόνο για τις τάξεις υποδοχής και ΔΥΕΠ και πάνω από 1.400 τάξεις υποδοχής λειτουργούν για να ενταχθούν οι μαθητές. Είμαστε σε μεγάλη ετοιμότητα και ήδη η υπουργός Παιδείας είναι έτοιμη να υπογράψει και νέες τάξεις υποδοχής, ΔΥΕΠ και προσλήψεις εκπαιδευτικών εάν χρειαστεί. Θέλουμε να είμαστε πριν από τα γεγονότα και όχι να τα ακολουθούμε. Έχουν απορροφηθεί όλα τα παιδιά που έρχονται και είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε και ακόμα μεγαλύτερες εισροές και να τις εντάξουμε. Έχουμε δημιουργήσει ένα σύστημα σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και όποιο παιδί έρχεται το βάζουμε σε σχολείο που είναι έτοιμο. Επίσης αναπτύξαμε τη διερμηνεία στην ουκρανική γλώσσα και έχουμε μεταφράσει σε συνεργασία με την Unicef οδηγίες όσον αφορά τον τρόπο φοίτησης και αύριο θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο και θα είναι προσβάσιμες σε όλους. Όλα τα παιδιά του κόσμου είναι και δικά μας παιδιά. Μας ενδιαφέρει πρωτίστως η ψυχοσυναισθηματική τους ένταξη, να νιώθουν τα παιδιά του πολέμου ότι είναι σπίτι τους. Δεν σας κρύβω ότι ψάχνουμε από σπίτι σε σπίτι, από δομή σε δομή για να βρούμε τα παιδιά και να τα εγγράψουμε. Είμαστε σε επαφή με τις κοινότητες των Ουκρανών να μας δίνουν τα στοιχεία για να τα βρούμε και να τα εντάξουμε. Τα παιδιά όλου του κόσμου είναι παιδιά μας». Για τους πρόσφυγες που φοιτούν στη Θεσσαλία η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης, Βασιλική Ζιάκα, διευκρίνισε πως υπάρχουν οι πρόσφυγες του αστικού ιστού που διαμένουν στα διαμερίσματα και οι πρόσφυγες οι οποίοι μένουν στις δομές του Κουτσόχερου και της ΜΟΖΑΣ στη Μαγνησία, οι οποίοι όμως δεν παραμένουν για πολύ, καθώς ζητούν άσυλο και ίσως μετακινηθούν σε κάποια άλλη χώρα.
«Όλα τα παιδιά αυτά μπαίνουν μέσα στην τυπική εκπαίδευση στα τμήματα υποδοχής των σχολικών μονάδων, αλλά και στα τμήματα ΔΥΕΠ που λειτουργούν το απόγευμα. Οι εκπαιδευτικοί είναι επιμορφωμένοι, υπάρχει υλικό του ΙΕΠ που χρησιμοποιούν και για μαθησιακή εκπαίδευση, αλλά και για την εκμάθηση των ελληνικών ως δεύτερη γλώσσα. Αναμένουμε και Ουκρανούς μαθητές. Ήδη στη Μαγνησία έχουμε 4 μαθητές που έχουν εγγραφεί, 3 στην Πρωτοβάθμια και 1 στη Δευτεροβάθμια. Αναμένουμε τα παιδιά να τα δεχθούμε και να τα εντάξουμε στην κοινωνία μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»
«Γίνεται ένα στρατηγικό σχέδιο πολύ ουσιαστικό και με βάθος. Θέλουμε να αλλάξουμε το σχολείο να γίνει χρηστικό, χρήσιμο και να είναι ανοιχτό στην κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κόπτσης και πρόσθεσε: «Μερικές από αυτές τις δράσεις είναι τα εργαστήρια δεξιοτήτων, με τα οποία τα παιδιά μπορούν να αποκτήσουν δεξιότητες που είναι στάση ζωής. Θέλουμε να ξεφύγουμε από το γνωσιακό σχολείο και να δώσουμε βάση στις δεξιότητες. Παράλληλα, εκπονήθηκαν 166 νέα προγράμματα σπουδών τα οποία αλλάζουν τη φιλοσοφία του σχολείου. Αυτά εφαρμόζονται φέτος πιλοτικά στα 120 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία. Μία άλλη καινοτομία είναι ότι έρχεται το πολλαπλό βιβλίο. Κάθε σχολείο θα επιλέγει το βιβλίο που θέλει και τα υπόλοιπα θα βρίσκονται αναρτημένα στο διαδίκτυο. Το πολλαπλό βιβλίο δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να επιλέγουν το βιβλίο που θέλουν, μεταξύ των εγκεκριμένων συγγραμμάτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) από το Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων. Ταυτόχρονα, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα έχουν πρόσβαση σε πλούσιο συμπληρωματικό ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό μέσω της ψηφιακής βιβλιοθήκης που θα δημιουργηθεί από το ΙΕΠ. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές μας θα μπορούν να συνδυάσουν πηγές και θα βοηθούν να αποκτήσουν κριτική σκέψη». Για τη λειτουργία των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων ανέφερε ότι αυξήθηκαν σε 120 φέτος και παρά τις αρχικές αντιδράσεις πλέον υπάρχει τεράστια αποδοχή. «Τις δύο πρώτες μέρες των εγγραφών είχαμε 8.000 αιτήσεις για 4.000 θέσεις. Θέλουμε Πρότυπα γιατί μας ενδιαφέρει η αριστεία, Πειραματικά γιατί μας ενδιαφέρει η καινοτομία. Αυτά τα σχολεία μπορούν να είναι αποδοτικά και αποτελεσματικά» συμπλήρωσε.
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ
Αναφερόμενος στους διορισμούς ο κ. Κόπτσης είπε πως στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι να διορίζονται κάθε χρόνο εκπαιδευτικοί έτσι ώστε να εξαλειφθεί κάποια στιγμή το φαινόμενο των αναπληρωτών. «Για πρώτη φορά στην ιστορία είχαμε 11.700 διορισμούς και άλλους 4.500 της Ειδικής Αγωγής. Στόχος μας είναι κάθε χρονιά να διορίζουμε έναν τέτοιο αριθμό εκπαιδευτικών που σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα εξαλείψει το φαινόμενο των αναπληρωτών. Θέλουμε μόνιμους εκπαιδευτικούς. Έχουμε την πρόθεση και φέτος να κάνουμε διορισμούς», ενώ τόνισε πως αναμένονται και φέτος νέοι διορισμοί.
Επίσης, ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει γίνει στην ψηφιοποίηση των σχολείων με αναβάθμιση των δικτύων και των υπηρεσιών τους, τις καινοτομίες που ετοιμάζονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ όπως είναι τα Εργαστήρια Επαυξημένης Πραγματικότητας, στους 36.000 διαδραστικούς πίνακες που έρχονται στα σχολεία τον Σεπτέμβριο και στα 177.000 σετ ρομποτικής που επίσης έρχονται για να εφαρμόζεται το STEM σε όλα τα σχολεία. Τέλος, ο κ. Κόπτσης αναφέρθηκε και στην αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας στα σχολεία και την τηλεκπαίδευση σημειώνοντας: «Κρατήσαμε τα σχολεία ανοιχτά και όρθια. Η διαχείριση της πανδημίας πήγε εξαιρετικά και η διασπορά στα σχολεία ήταν πολύ μικρή σε σχέση με ό,τι συνέβαινε εκτός σχολείου. Όσον αφορά την τηλεκπαίδευση ήταν μια ψηφιακή επανάσταση και πλέον κάθε μαθητής και εκπαιδευτικός έχει το δικό του ψηφιακό δωμάτιο και μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του myschool”. Ετοιμάζουμε μεγάλες καινοτομίες. Τέλος, ο κ. Κόπτσης ευχαρίστησε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς για την εξαιρετική διαχείριση της πανδημίας, καθώς όπως είπε η διασπορά εκτός ήταν μεγαλύτερη από αυτή που υπήρχε εντός των σχολείων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass