Τιμή στους Ηρωες του ‘21

ΑΡΧΕΣ, ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΣΤΟ ΗΡΩΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

Δημοσίευση: 25 Μαρ 2022 21:05

Τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας τιμά σήμερα ο ελληνισμός με παρελάσεις και λαμπρές εκδηλώσεις. Χθες, παραμονή της Εθνικής Επετείου, οι Αρχές του τόπου, η μαθητιώσα νεολαία, εκπαιδευτικοί και φορείς απέτισαν φόρο τιμής στους ήρωες του 1821.

Αφού τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση, στεφάνια κατέθεσαν ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Β. Πινακάς, ο αντιδήμαρχος κ. Δ. Δεληγιάννης, η περιφερειακή διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βασιλική Ζιάκα, η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αικατερίνη Καραγιώργου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Δ. Παπαποστόλου, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας κ. Φωτεινή Μυσιρλή, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Λάρισας Μιχάλης Τζιάτζιας, το 24ο Δημοτικό Σχολείο εκπροσωπώντας τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας, το 2ο ΕΠΑΛ Λάρισας για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η ΕΛΜΕ Λάρισας, ο Σύλλογος Τριτέκνων Λάρισας, ο Σύλλογος Κυπρίων ν. Λάρισας, ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, το Σώμα Ελληνικού Προσκοπισμού και το Περιφερειακό Τμήμα Λάρισας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική της πόλης και παρέλαση των σημαιοφόρων των σχολείων.
ΜΗΝΥΜΑΤΑ
Μηνύματα ειρήνης απέστειλαν για την επέτειο της 25ης Μαρτίου η αν. περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Νίκος Ζέρβας και η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας κ. Αικατερίνη Καραγιώργου.
*Στο μήνυμά της η αν. περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Βασιλική Ζιάκα αναφέρει τα εξής: «Σε έναν κόσμο που διαρκώς εξελίσσεται και μεταβάλλεται, το αίτημα για ειρήνη ανάμεσα στους λαούς και τους ανθρώπους είναι επιτακτικό και η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 μας θυμίζει ότι αληθινός στόχος της παιδείας είναι να αφυπνίζει συνειδήσεις, να καλλιεργεί την κριτική σκέψη, να διαπλάθει ελεύθερους ανθρώπους που αξιοποιούν τη γνώση του παρελθόντος για να πορευθούν σε ένα δημιουργικό μέλλον.
Τιμούμε εκείνους που με τον αγώνα τους και με βασικό σημείο αναφοράς την Ορθόδοξη Πίστη στάθηκαν όρθιοι μπροστά στη μοίρα τους, έγραψαν το πιο μεγάλο κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας μας και επανέφεραν την Ελλάδα στον χάρτη της υφηλίου, δεν φοβήθηκαν την απομόνωσή μας και δεν δείλιασαν μπρος στο μέγεθος του εχθρού, προτάσσοντας την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, ώστε να είμαστε εμείς ελεύθεροι και να διατηρούμε το δικαίωμα να μιλούμε τη γλώσσα μας και να τιμούμε την ιστορία μας. Κι αν η απόκτηση της λευτεριάς -κατά τον Κάλβο- ήθελε «αρετή και τόλμη», η διατήρησή της χρειάζεται σοφία και σύνεση και οφείλουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε άξιοι να τη διαφυλάξουμε και να την κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές».
*Στο μήνυμά του ο ΔΔΕ σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ο Ελληνισμός όπου γης ανήμερα της 25ης Μαρτίου γιορτάζει και τιμά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Ελληνισμός και Ορθοδοξία, δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες ανά τους αιώνες. Αρχές και αξίες, ιδανικά, με βαθιές ρίζες στη μακραίωνη ιστορική πορεία των Ελλήνων καθώς και η ορθόδοξη χριστιανική πίστη αποτελούν τα στοιχεία εκείνα που θα κάνουν βαθιά συνείδηση στους σκλαβωμένους για πάνω από τετρακόσια χρόνια Έλληνες, την ανάγκη για διεκδίκηση της ελευθερίας τους και την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού. Αξίζει να παραδειγματιστούμε από τους ήρωες και τις ηρωίδες της Ελληνικής Επανάστασης και να καταλάβουμε πως μόνο μέσα σε καθεστώς ελευθερίας, ειρήνης, δημοκρατίας, ομοψυχίας και κοινωνικής αλληλεγγύης μπορούν να ζήσουν και να δημιουργήσουν έθνη και λαοί».
*Η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας σημειώνει στο μήνυμά της: «Την 25η Μαρτίου γιορτάζουμε με υπερηφάνεια την Εθνική μας επέτειο και με ευλάβεια τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Γιορτάζουμε την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του ελληνικού έθνους, έναν από τους σημαντικότερους αγώνες της ελληνικής ιστορίας και την εκκλησιαστική Θεομητορική εορτή που τελείται προς ανάμνηση της αναγγελίας της χαρμόσυνης είδησης που έλαβε η Παναγία από τον αρχάγγελο Γαβριήλ για την επικείμενη γέννηση του Ιησού Χριστού. Αυτήν την ημέρα, του Ευαγγελισμού της Θεομήτορος, επέλεξαν οι αγωνιστές του 1821 για να ξεκινήσουν τη «Μεγάλη» Επανάσταση των υπόδουλων Ελλήνων. Μια Επανάσταση που στέφθηκε με επιτυχία, καθώς βασίστηκε στο αμείωτο θάρρος, στον συνεχή αγώνα και στο αδούλωτο πνεύμα των γενναίων αγωνιστών του ’21. Οι αγώνες τους διαμόρφωσαν την ιστορική συνέχεια, την πορεία που ανέτρεψε τον ρου της ιστορίας, την κληρονομιά, την οποία καλούμαστε να διαφυλάξουμε. Η κατανόηση του παρελθόντος μας συμβάλλει στο εγχείρημα διερεύνησης, ερμηνείας και αφήγησης του παρελθόντος του Ελληνισμού. Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 αποτέλεσε τη θρυαλλίδα που καθόρισε την πορεία της χώρας μας στον χρόνο και διαμόρφωσε, εν μέρει, την προσωπική μας ταυτότητα στο σήμερα».
Ν. ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass