«Ασπιρίνες σε καρκινοπαθείς» οι εκπτώσεις και τα επιδόματα

Ο Γ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ * ΣΤ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ: ΕΠΕΙΓΕΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ, ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ * ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ: ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΠ

Δημοσίευση: 01 Απρ 2022 21:00

«Ασπιρίνες σε καρκινοπαθείς είναι οι εκπτώσεις και τα επιδόματα σε καταναλωτές. Χρειάζεται κρατική παρέμβαση σε μια αγορά ενέργειας που ήταν ολότελα στρεβλωμένη πολύ πριν την άνοδο των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου. Η Ευρώπη είναι ο μεγάλος χαμένος των εξελίξεων

μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πέραν βέβαια του ίδιου του ουκρανικού λαού. Ξημερώνει μια χειρότερη ημέρα για την Ευρώπη».
Αυτά υποστήριξε, μεταξύ άλλων, στη δεύτερη εκδήλωση που διοργάνωσε η Προοδευτική Αγροτική Κίνηση (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, χθες βράδυ στο «Χατζηγιάννειο», με θέμα: «Στη «μέγγενη» ο πρωτογενής τομέας, προτάσεις για τη στήριξη και την προστασία των αγροτών. Τι πρέπει να αλλάξει στην ελληνική γεωργία», ο αν. τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας.
Από την πλευρά του ο Στέφανος Τζουμάκας, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, πρώην υπουργός, ανέπτυξε το θέμα: «Εθνική στρατηγική και νέο παραγωγικό μοντέλο», τονίζοντας πως «η ενεργειακή επάρκεια μπορεί να βελτιωθεί. Είναι προφανές ότι μια πολιτική ακόμη και για την παραγωγική αναδιάρθρωση απαιτεί επέμβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Επείγει η αλλαγή πορείας στη χώρα, στην Οικονομία».
Τέλος, η τρίτη ομιλήτρια της εκδήλωσης, αν. τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου, μίλησε για τα προβλήματα του αγροτικού χώρου και κατέθεσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη των αγροτών, υποστηρίζοντας πως «οφείλουμε να προχωρήσουμε σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό, που αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η νέα ΚΑΠ, πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για την αειφόρο ανάπτυξη».
Ο Γ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Αναλύοντας τις γεωπολιτικές εξελίξεις και το πρόβλημα της ενέργειας, ο αναπληρωτής τομεάρχης Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, πρώην γ.γ. Οικονομικών και Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής Β’ Δυτικής Αττικής Γιώργος Τσίπρας ανέφερε τα εξής: Η Ευρώπη είναι ο μεγάλος χαμένος των εξελίξεων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πέραν βέβαια του ίδιου του ουκρανικού λαού. Ξημερώνει μια χειρότερη ημέρα για την Ευρώπη στο πεδίο της ασφάλειας και της ειρήνης, στο πεδίο της ενέργειας και της οικονομίας της. Κυρίως, σε αντίθεση με τους πανηγυρισμούς για την ευρωπαϊκή «συσπείρωση», ξημερώνει μια Ευρώπη με λιγότερη αυτονομία στις διεθνείς της σχέσεις και επιλογές. Το ενεργειακό πρόβλημα στην Ελλάδα ξεκινά από εξωγενείς παράγοντες, αλλά μεγιστοποιήθηκε εξαιτίας εγκληματικών πολιτικών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη τα τελευταία δύο χρόνια. Άλλωστε το πρόβλημα εκδηλώθηκε πολύ πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ασπιρίνες σε καρκινοπαθείς οι εκπτώσεις και τα επιδόματα σε καταναλωτές. Χρειάζεται κρατική παρέμβαση σε μια αγορά ενέργειας που ήταν ολότελα στρεβλωμένη πολύ πριν την άνοδο των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου. Η Κυβέρνηση αρνείται να παραδεχτεί το προφανές. Ακολουθεί πολιτικές που υπηρετούν τα υπερκέρδη της ΔΕΗ και ιδιωτών παρόχων. Οι διεθνείς εξελίξεις θέτουν μπροστά μας επιτακτικά τα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, επισιτιστικής ασφάλειας, ενδογενούς παραγωγικής ανάπτυξης της οικονομίας. Απαιτούνται επιλογές που βρίσκονται 180 μοίρες αντίθετα από τις πολιτικές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη τα τελευταία 2,5 χρόνια. Λύση είναι μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με συγκεκριμένο πρόγραμμα ενίσχυσης των παραγωγικών κλάδων, αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγικής, ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, ενεργητικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.
Ο ΣΤΕΦ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ
Ο Στέφανος Τζουμάκας, μέλος Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, ανέπτυξε την εθνική στρατηγική και το νέο παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας, τονίζοντας τα εξής: Αβεβαιότητα, ανασφάλεια, έλλειψη εισοδηματικών δυνατοτήτων κυριαρχούν σήμερα. Η χώρα και το 80% θέλει πολιτική αλλαγή. Εμείς προτείνουμε προοδευτική διακυβέρνηση. Η δεξιά έχει θέση στην αντιπολίτευση, έχει να υπηρετήσει τα συμφέροντα μιας προκλητικής μειοψηφίας. Η περίοδος είναι ιστορική. Θα έχει πολλούς νικητές και ηττημένους. Σε πολλά πεδία, γεωπολιτικά, γεωοικονομικά. Στον αναπτυγμένο κόσμο κυριαρχεί ο νεοφιλελευθερισμός, η επικράτηση του μοντέλου των υπηρεσιών, η τηλεργασία, η μαζική ανεργία, οι ιδιωτικοποιήσεις. Ωστόσο η διεθνοποίηση της παραγωγής δεν μπορεί να ανακοπεί. Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένης της υπερδεκαετούς κρίσης, η χώρα μας έχει ως πρώτη επιλογή τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την αύξηση του ΑΕΠ. Είναι ο πρώτος στόχος της εθνικής στρατηaγικής. Η χώρα δεν παράγει, έχει 70% Υπηρεσίες, 25% παραγωγή. Χρειάζονται κίνητρα για την προώθηση της οικονομίας της γνώσης, για την ενσωμάτωση των επιτευγμάτων της τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Στην παραγωγή πρώτη θέση έχουν οι καλλιέργειες, χρειάζεται επέκταση για αναγκαίο όγκο, ποιότητα και αποδοτικότητα με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Υπάρχει διαρθρωτικό ζήτημα του πρωτογενούς τομέα, δεν είναι απλώς θέμα ενισχύσεων. Χαμηλή παραγωγικότητα, έλλειψη ρευστότητας, αλλά και χαμηλή απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ. Η δευτερογενής παραγωγή στη βιομηχανία κυριαρχείται από τη νεοφιλελεύθερη επιδρομή. Η δημόσια διοίκηση υποκαθιστά την πολιτική ανεπάρκεια. Η φοροδιαφυγή, επίσης, είναι ανεξέλεγκτη. Είναι ο δεύτερος λόγος της κρίσης του 2010 και ο τρίτος η διαφθορά και ο πλουτισμός της πιο προκλητικής στον παρασιτισμό άρχουσας τάξης στη χώρα. Η ενεργειακή επάρκεια μπορεί να βελτιωθεί. Είναι προφανές ότι μια πολιτική, ακόμη και για την παραγωγική αναδιάρθρωση, απαιτεί επέμβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Επείγει η αλλαγή πορείας στη χώρα, στην Οικονομία» κατέληξε.
Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ
«Η πολύπλευρη κρίση από την πανδημία, την κλιματική αλλαγή, την ακρίβεια και τώρα τον πόλεμο, πλήττει την πρωτογενή παραγωγή και θέτει σε κίνδυνο από τη μια τη συνέχισή της και από την άλλη τη δυνατότητα των καταναλωτών να προμηθεύονται προσιτά και επαρκή προϊόντα».
Αυτά ανέφερε η αν. τομεάρχης Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Ολ. Τελιγιορίδου, επικρίνοντας τη ΝΔ που «είναι κατώτερη των περιστάσεων στην αντιμετώπιση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, αλλά και στην αντιμετώπιση μιας δυνητικά επερχόμενης επισιτιστικής κρίσης». Ανέλυσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.», χαρακτήρισε αναγκαία την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την αύξηση της ρευστότητας, την ουσιαστική αξιοποίηση προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και των δυνατοτήτων που δίνει η νέα ΚΑΠ, η οποία πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για την αειφόρο ανάπτυξη, την αξιοποίηση φυσικών πόρων».
Ο ΧΡ. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
Να σημειωθεί ότι ο συντονιστής της εκδήλωσης και συνιδρυτής της ΠΑΚ Θεσσαλίας Χρήστος Αθανασιάδης στον πρόλογό του επανέλαβε ότι η Κίνηση «δεν ήρθε ούτε να υποκαταστήσει, ούτε να αντικαταστήσει, αγροτικούς συλλόγους, συνεταιρισμούς, ομοσπονδίες, αλλά ήρθε να συμπληρώσει και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων της ελληνικής γεωργίας προς όφελος των συντελεστών του πρωτογενούς τομέα, δηλαδή των αγροτών και κυρίως η κίνηση της ΠΑΚ ήρθε να αναδείξει τη σημαντικότατη και καθοριστική θα έλεγα συμβολή του αγροτικού τομέα στην εθνική μας οικονομία».
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass