ΤΟ ICE BUCKET CHALLENGE Ή ΕΛΛΗΝΙΣΤΙ ΜΠΟΥΓΕΛΩΜΑ ΜΕ ΠΑΓΑΚΙΑ

Η μόδα που «πάγωσε» και τους Λαρισαίους

«ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΦΡΕΣΚΑΔΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΣΚΟΠΟ» ΤΟΝΙΖΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» ΕΝΑΣ 27ΧΡΟΝΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ *ΤΟ BBC ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ALS

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2014 12:05 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:14

 Tου Κ. Γκιάστα

Ήταν το δίχως άλλο η «τρέλα» του καλοκαιριού και αναμφισβήτητα άγγιξε όλον τον κόσμο. Ένας άνθρωπος ή και περισσότεροι έπαιρνε έναν κουβά γεμάτο μισολιωμένα παγάκια και το έριχνε στο κεφάλι του. Αφού το βιντεοσκοπούσε το έδινε για κοινή θέα σε κάθε κοινωνικό δίκτυο και με τη σειρά του προκαλούσε κάποιους άλλους να το συνεχίσουν.

Το όνομα της πρόκλησης: Ice Bucket Challenge και χτύπησε και στη Λάρισα...

Φυσικά οι νέοι της πόλης δεν έχασαν την ευκαιρία και γέμισαν τόσο το Facebook όσο και το Twiter με αυτή τη νέα μόδα. Ζητήσαμε από τον 27χρονο Λαρισαίο Νίκο να μας μιλήσει γι’ αυτήν την εμπειρία του και αρχικά μας εξήγησε τι ακριβώς είναι το Ice Bucket Challenge: «Το Ice Bucket Challenge ξεκίνησε για φιλανθρωπικό σκοπό και συγκεκριμένα για τη συγκέντρωση χρημάτων για το ίδρυμα ALS που επιχειρεί να βρει θεραπεία για την Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση (ALS). Αυτό που έπρεπε να κάνει κάποιος ήταν να δημοσιεύσει στο διαδίκτυο ένα βίντεο στο οποίο περιλούζει τον εαυτό του με νερό που περιέχει πάγο και να ορίσει τους επόμενους 3 που προκαλεί να επιχειρήσουν το ίδιο.

Όποιος δεν ανταποκρινόταν στο κάλεσμα εντός 24 ωρών θα έπρεπε να κάνει δωρεά στο φιλανθρωπικό ίδρυμα εκείνου που έκανε την πρόκληση».

Όπως μάλιστα ενημερωθήκαμε όλα ξεκίνησαν από τον πρώην αθλητή του μπέιζμπολ, Πιτ Φρέιτς, ο οποίος στις 13 Μαρτίου του 2012 έμαθε ότι πάσχει από την ασθένεια, η οποία προσβάλλει τα νεύρα, οδηγώντας σε πλήρη παράλυση, ενώ ο εγκέφαλος συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. Ο Φρέιτς αναζήτησε θεραπεία και βρέθηκε σε αδιέξοδο, διαπιστώνοντας ότι δεν έχει ανακαλυφθεί επιβεβαιωμένη μέθοδος ίασης και ο προβλεπόμενος χρόνος ζωής του ασθενή μετά τη διάγνωση είναι δύο με πέντε χρόνια.

«Είναι κάτι που έχει φρεσκάδα σαν ιδέα, δροσερή για το καλοκαίρι και έδειξε πως ενώνει όλον τον κόσμο. Γιατί να μην το κάνουμε και εμείς λοιπόν τη στιγμή που είναι για καλό σκοπό;» αναρωτιέται ο 27χρονος Λαρισαίος με αρκετούς ωστόσο να διαφωνούν και να σχολιάζουν επικριτικά στους λογαριασμούς τους τη γενική αυτή «τρέλα».

Όπως και να ‘χει όμως τέτοια βίντεο εμφανίστηκαν στο Facebook 2,4 εκατομμύρια φορές, ενώ 28 εκατομμύρια άνθρωποι μπήκαν στον κόπο να τα ανεβάσουν, να τα σχολιάσουν ή να κάνουν “like” σε αυτές τις αναρτήσεις. Στο Instagram τα βίντεο που ανέβηκαν υπό τα hashtags #ALSicebucketchallenge και #icebucketchallenge έφτασαν τα 3,7 εκατομμύρια.

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΠΙΑΣΕ

Σύμφωνα με το BBC τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ινστιτούτο ALS, από τις 19 Ιουλίου ως τις 28 Αυγούστου, δείχνουν ότι έλαβε 98,2 εκατ. δολάρια. Πέρυσι, το ίδιο διάστημα, το ποσό που είχε συγκεντρωθεί έφτανε τα 2,7 εκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια στιγμή οι ημερήσιες επισκέψεις στην επίσημη ιστοσελίδα της ένωσης ALS έφτασαν στις 20 Αυγούστου στα 4,5 εκατομμύρια (με 83% νέους επισκέπτες) τη στιγμή που πριν το Ice Bucket Challenge ο αριθμός επισκεπτών ανερχόταν στις 17.500. Μόνο τον τελευταίο μήνα, οι επισκέπτες έφτασαν τα 30.000.000.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Πέρα από τα χρήματα, το παιχνίδι των διασημοτήτων κατάφερε να κάνει ευρύτερα γνωστή τη μέχρι τον περασμένο μήνα άγνωστη στους περισσότερους από εμάς ασθένεια. Από την 1η μέχρι τις 27 Αυγούστου η σελίδα της Wikipedia για το ALS είχε 2.717.754 επισκέψεις, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με τις επισκέψεις όλων των προηγούμενων 12 μηνών: 1.662.842. Το Twitter ήταν μια από τις κύριες πηγές που διέδωσαν το ALS: Την 29η Αυγούστου η λέξη αυτή είχε 4.483.726 αναφορές, ενώ οι «ακόλουθοι» του ALS στο μέσο αυτό κοινωνικής δικτύωσης σκαρφάλωσαν τον Ιούλιο από τους 8.975 στους 21.100.

ΑΔΕΙΑΣΑΝ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

Είναι χαρακτηριστικό πως τα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας ξέμειναν από παγάκια, αφού άδειασαν οι καταψύκτες στη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με την Dailymail, οι καταψύκτες σε πολλές πόλεις της Μ. Βρετανίας άδειασαν από πάγο καθώς ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που μπουγελώνονται με παγωμένο νερό και παγάκια συμμετέχοντας στην πρωτότυπη εκστρατεία στήριξης του ιδρύματος αντιμετώπισης της νόσου ALS.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass