Ασκηση σεισμού σε σχολείο της Λάρισας

ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ 9ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΧΕ ΟΛΑ... ΣΕΙΣΜΟ, ΕΚΡΗΞΗ, ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ

Δημοσίευση: 12 Απρ 2022 21:02

Συναγερμός σήμανε χθες το πρωί στη Λάρισα, όταν μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των

5,9 Ρίχτερ που ταρακούνησε την πόλη και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια της πόλης, εξερράγη καυστήρας στο 9ο Γυμνάσιο στη συνοικία της Χαραυγής και χρειάστηκε η συμβολή δυνάμεων της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και της 8ης ΕΜΑΚ Θεσσαλίας προκειμένου να απεγκλωβιστούν με ασφάλεια ένας τραυματισμένος μαθητής και ένας καθηγητής του σχολείου. Σε ελάχιστο χρόνο έσπευσαν στο σχολικό συγκρότημα ισχυρές δυνάμεις και με ειδικό γερανοφόρο όχημα, πυροσβέστες και διασώστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τους δύο τραυματίες και να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.
Τα παραπάνω θα μπορούσαν να έχουν συμβεί στην πραγματικότητα, ωστόσο αποτελούν την αποτύπωση ενός ρεαλιστικού σεναρίου, μιας άσκησης προσομοίωσης σεισμού, πυρκαγιάς και εγκλωβισμού τραυματιών στο πεδίο, με την κωδική ονομασία «Σεισίχθων 2022».
Η άσκηση ετοιμότητας ευρείας κλίμακας πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στις 9.30 και περιλάμβανε διασώσεις, έρευνα αγνοούμενου, κατάσβεση πυρκαγιάς, έλεγχο διαφυγής φυσικού αερίου και ασφάλιση του κτιρίου. Την εντυπωσιακή άσκηση παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα οι μαθητές, οι μαθήτριες και εκπαιδευτικοί του σχολείου, αλλά και κάτοικοι της συνοικίας που στο τέλος χειροκρότησαν θερμά τους άνδρες της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ για τον υποδειγματικό τρόπο εκτέλεσής της.
Σκοπός της άσκησης ήταν ο έλεγχος και η αξιολόγηση των διαδικασιών άμεσης επέμβασης, η διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας των Πυροσβεστικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς εντός σχολικού συγκροτήματος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με ιδιαιτερότητες, όπως εγκλωβισμό ατόμων, συνέπεια εκδήλωσης ισχυρού σεισμού με ορατό τον κίνδυνο γρήγορης εξάπλωσης με σοβαρές συνέπειες για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τους εργαζομένους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Επίσης, η ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και του εξοπλισμού. «Η προετοιμασία και η ετοιμότητα είναι το ζητούμενο. Ευχόμαστε να μη συμβούν ποτέ φαινόμενα έκτακτα, όπως σε αυτό το σενάριο. Οφείλουμε να συνεργαζόμαστε και να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την ανθρώπινη ζωή αν ποτέ χρειαστεί. Η συνεργασία, οι συνέργειες και ο σωστός συντονισμός θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Πινακάς που παρακολούθησε τη χθεσινή άσκηση. Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας Ευάγγελος Φαλάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άριστη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση φαινομένων, όπως ο σεισμός, το Πυροσβεστικό Σώμα σε ετήσια βάση πραγματοποιεί μια τέτοια άσκηση ετοιμότητας. Συμμετείχαν η Πυροσβεστική, οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, η ΕΛ.ΑΣ., το ΕΚΑΒ, η ΕΔΑΘΕΣΣ, ώστε να προετοιμαστούμε για τέτοια περίπτωση. Είναι σημαντικό να υπάρχει οργάνωση, να έχουμε τα μέσα, να έχουμε εκπαίδευση και ετοιμότητα. Η συνεργασία θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ευχόμαστε να μη χρειαστεί, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε να ετοιμαζόμαστε για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους καταστροφών». Στην άσκηση που ολοκληρώθηκε με επιτυχία αναλυτικά συμμετείχαν: η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλίας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας, η ΕΛ.ΑΣ., ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, ο ΔΕΔΔΗΕ, η ΕΔΑ Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων, η Δημοτική Αστυνομία, ο Ερυθρός Σταύρος, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, η Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και η 8η ΕΜΑΚ.
Την άσκηση επόπτευσαν ο Διοικητής ΠΥ Λάρισας κ. Ν. Μητσιογιάννης, ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Ν. Μιχαλάκης και ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Β. Καραλής.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass