Βιωματικό εργαστήριο για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου

ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 14 Απρ 2022 15:08

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το επιμορφωτικό πρόγραμμα με τον τίτλο

“Βιωματικό εργαστήριο για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου”, που οργανώθηκε από το «Πανεπιστήμιο των Πολιτών» του Δήμου Λαρισαίων, σε συνεργασία με την Αναισθησιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και το THESYS Κέντρο Συστημικής Θεραπείας.
Η εκδήλωση έγινε στο Αμφιθέατρο της ΔΕΥΑ Λάρισας, διήρκησε 3 ώρες και την παρακολούθησαν 30 περίπου επαγγελματίες υγείας, που φροντίζουν άτομα που βιώνουν χρόνιο πόνο, από Κοινωνικές Δομές του Δήμου, το Γηροκομείο, τα Νοσοκομεία και τα Ειδικά Σχολεία. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η καθ. αναισθησιολογίας Ελένη Αρναούτογλου, ενώ τις εισηγήσεις και την υλοποίηση των βιωματικών δράσεων ανέλαβαν συνεργάτριες της Επιστημονικής Ομάδας της Αναισθησιολογικής Κλινικής. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Διοίκησης, Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης Δημήτρης Δεληγιάννης ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό. Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν βασικές πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά και τα είδη του χρόνιου πόνου, τα διαφορετικά είδη θεραπείας, όπως είναι οι επεμβατικές, οι φαρμακευτικές και οι συμπληρωματικές θεραπείες, ενώ αναλύθηκε η σημασία και ο ρόλος της διατροφής στη διαχείριση του χρόνιου πόνου. Στο δεύτερο και πρακτικό μέρος της εκδήλωσης, έγινε βιωματική εκπαίδευση σε τέσσερις ομάδες, όπου οι συμμετέχουσες/-οντες είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν διαφορετικές μεθόδους διαχείρισης του πόνου. Συγκεκριμένα η πρώτη ομάδα είχε αντικείμενο τη μουσικοθεραπεία, η δεύτερη τον ηλεκτροβελονισμό, η τρίτη τη θεραπευτική μάλαξη και η τέταρτη ομάδα την άσκηση.
Το θεωρητικό μέρος υλοποίησαν οι κ. Ελένη Αρναούτογλου, Μεταξία Μπαρέκα, Αργυρώ Πετσίτη και Μαρία Νταλούκα, ενώ τα βιωματικά εργαστήρια υλοποίησαν οι κ. Γεωργία Νίκα, Αλεξάνδρα Χαραλαμπίδου, Φωτεινή Παπανικολάου, Κατερίνα Κουτσοθύμιου, Κατερίνα Μπουζιά, Χριστίνα Αρναούτογλου. Με την πραγματοποίηση του βιωματικού εργαστηρίου, ολοκληρώθηκε ο δεύτερος Κύκλος Μαθημάτων για την Υγεία, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και την ανάγκη ανταπόκρισης στους εκπαιδευτικούς στόχους και τις προσδοκίες για τη συμμετοχή των πολιτών της πόλης της Λάρισας. Τα μαθήματα για την υγεία έδωσαν τη δυνατότητα παρουσίασης των λιγότερο προβεβλημένων ζητημάτων της φροντίδας της υγείας, μέσα από το πρίσμα της δημόσιας υγείας, του εγγραμματισμού της υγείας, των Ενεργών Πολιτών και του ανοιχτού διαλόγου. Μελλοντικοί σχεδιασμοί οφείλουν να περιλαμβάνουν την εμπλοκή των πολιτών, τόσο στη συγκρότηση των εκπαιδευτικών ενοτήτων όσο και στις δράσεις των προγραμμάτων όπως επίσης την αποτίμηση και αξιολόγηση των πρωτοβουλιών, ιδιαίτερα σε σχέση με την απόκτηση αξιοποιήσιμων γνώσεων, την υιοθέτηση νέων συμπεριφορών και την συνεργατική προοπτική προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Το πρόγραμμα -έκτο κατά σειρά- εντάσσεται σε μια σειρά προγραμμάτων που αφορούν στη Δημόσια Υγεία, τις Υγιείς Πόλεις, την Κλιματική Αλλαγή κ.ά., και υλοποιήθηκε από το «Πανεπιστήμιο των Πολιτών» του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με την Αναισθησιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, και το THESYS Κέντρο Συστημικής Θεραπείας.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass