Επιτυχημένη Γιορτή Αχλαδιού στα Πλατανούλια

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2014 22:30 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:15

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα

 Με την σημαντική και ουσιαστική συμμετοχή αν. καθηγητή  Δενδροκομίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ .Γεωργίου  Νάνου  ο οποίος έδωσε  στοιχεία ουσίας για την καλλιέργεια του Τυρναβίτικου αχλαδιού και με την παρέμβαση τόσο του δημάρχου Τύρναβου κ. Παναγιώτη Σαρχώση όσο και του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Κώστα Κουλιού ολοκληρώθηκε στα Πλατανούλια Τυρνάβου  η φετινή 1η γιορτή με τίτλο «… μεταξύ τυρού και αχλαδιού».

Στην περιοχή του Δήμου Τυρνάβου είναι ευρέως διαδεδομένη η καλλιέργεια της αχλαδιάς, όπου σε μεγάλες εκτάσεις καλλιεργούνται τα γνωστά αχλάδια Τυρνάβου, τα Κρυστάλλια. Οι συνολικές εκτάσεις καλλιέργειας της αχλαδιάς στο Δήμο Τυρνάβου ανέρχονται σε 10.000 στρέμματα. Πιο ειδικά, η ποικιλία Κρυστάλλι καταλαμβάνει το 60-70% της παραγωγής αχλαδιού, ενώ τα βιομηχανικά αχλάδια το 20%.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατανουλίων διοργάνωσε τη Γιορτή Αχλαδιού έχοντας ως στόχο μέσα από πολιτισμικές παρεμβάσεις να διαμορφωθεί προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα προϊόντα του τόπου μας.  Η διοργάνωση έγινε  σε συνεργασία με το δήμο Τυρνάβου , όπου μάλιστα ήταν η πρώτη εκδήλωση μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής και τα κατάφερε περίφημα και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Οι διοργανωτές  φιλοδοξούν να γίνει ένας θεσμός στην περιοχή και σημείο αναφοράς για μια δυναμική καλλιέργεια, όπως είναι αυτή του αχλαδιού.

Τέτοιου είδους δράσεις συμβάλλουν στην αναγνωρισιμότητα των προϊόντων και την ανάδειξη της διατροφικής τους αξίας, καθώς επίσης προωθούν τη σύνδεση του τουρισμού με το φαγητό, το ποτό και την τοπική κουζίνα.

Σημαντικές ήταν  οι τοποθετήσεις στους χαιρετισμούς τους, τόσο του δημάρχου κ. Παναγιώτη Σαρχώση, όσο και του αντιδημάρχου πολιτισμού κ. Κώστα Κουλιού

- Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επιστημονική ομιλία με θέμα: «Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλλίτερο για την αχλαδιά» και εισηγητή τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γ. Νάνο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης  υπήρχαν  έκθεση προϊόντων, έκθεση φωτογραφίας. Μετά το πρώτο σκέλος της γιορτής ακολούθησε παρουσίαση παραδοσιακών χορών από και γλέντι με την ορχήστρα του Γιάννη Ζιάκου

Στην 1η Γιορτή Αχλαδιού στα Πλατανούλια παραβρέθηκαν επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γελαλής, ο διευθυντής του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας κ.  Μιχάλης  Λιόντος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τύρναβου κ. Ρούλα Σουρλατζή, ο αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Τσιόπας, η πρόεδρος της ΚΕΔΗΤ κ. Φανή Λαγκιόλη – Μπίλιου, , ο πρώην δήμαρχος Τύρναβου κ. Νίκος Μαλάκος,  ο δημοτικός σύμβουλος κ. Στέλιος Χατζηκράτης, ο πρώην δήμαρχος κ. Θανάσης Νασίκας η πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Τύρναβου κ. Χριστίνα Κουτιού, ο οικοδεσπότης πρόεδρος  του   Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανουλίων   «Αγιος Χαράλαμπος» κ  Βασίλειος Ψαθάς,ο πρόεδρος του συλλόγου Δένδρων «Η Αργισσα» κ. Δημήτρης Τζάρτζας ο πρόεδρος του συλλόγου Τριτέκνων Τυρνάβου κ. Γιάννης Χατζημίχος,

Τον συντονισμό της διοργάνωσης είχε με άψογο τρόπο το μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανουλίων  η δ. Λία Κατσή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass