Με συγκίνηση εψάλη το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου...»

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ

Δημοσίευση: 22 Απρ 2022 20:56
Η Ακολουθία της Σταύρωσης χθες στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου Η Ακολουθία της Σταύρωσης χθες στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου

Με τη δέουσα κατάνυξη, τελέστηκε σε όλους τους Ναούς της Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου αλλά και σε ολόκληρο τον νομό Λάρισας η Ακολουθία των Παθών και της Σταύρωσης του Κυρίου.


Στον Ι.Ν. του Αγ. Νικολάου Λαρίσης ιερείς και ψάλτες με θαυμάσιο τρόπο έψαλαν την κορύφωση Του Θείου Δράματος, καθώς η Μεγάλη Πέμπτη είναι ημέρα αφιερωμένη στα Πάθη του Χριστού, τη Σταύρωση και τον θάνατό Του... Χθες βράδυ τελέστηκε ουσιαστικά ο Ορθρος της Μεγάλης Παρασκευής, στον οποίο αναπαρίσταται το Θείο Δράμα της Σταύρωσης και διαβάστηκαν τα Δώδεκα Ευαγγέλια που περιγράφουν τα γεγονότα από τη σύλληψη έως και την ταφή του Χριστού. Ο Σταυρός με τον Εσταυρωμένο Χριστό βγαίνει στις εκκλησίες στα χέρια των ιερέων και ο κόσμος σκύβει με συγκίνηση μπροστά στο Θείο Δράμα. «Σήμερον κρεμάτε επί ξύλου...».
Τα Δώδεκα Ευαγγέλια περιγράφουν την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά. Τον Μυστικό Δείπνο, το δάκρυ και την ανθρώπινη αδυναμία στους κήπους της Γεσθημανής, την προδοσία του από τον Ιούδα, τη σύλληψη, τη δίκη, τα βασανιστήρια, τη Σταύρωση. Ανάμεσα στο 5ο και το 6ο Ευαγγέλιο ψάλλεται το αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» και ο Εσταυρωμένος λιτανεύτηκε από τους ιερείς.
Μετά το πέρας των 12 Ευαγγελίων, στις εκκλησίες ο κόσμος με τα λουλούδια που έφερε, ξεκίνησε το στόλισμα του Επιταφίου, το οποίο θα υποδεχτεί το σώμα του Χριστού, σήμερα Μεγάλη Παρασκευή το πρωί. Στις 8.00 π.μ. θα ξεκινήσουν οι Μεγάλες και Βασιλικές Ώρες και ο Εσπερινός της Αποκαθήλωσης.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Σήμερα Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου και ώρα 7:30 απογευματινή θα ψαλεί στον Ιερό Ναό Αγίου Αχιλλίου η Ακολουθία του Ιερού Επιταφίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Μητρόπολη και ο Δήμος Λαρισαίων ως ώρα προσέλευσης ορίζεται η 8:30 νυκτερινή, ενώ στις 9:30 μ.μ. θα γίνει η έξοδος του Επιταφίου από τον Ιερό Ναό του Αγίου Αχιλλίου, μέσω των οδών Πολυκάρπου – Βενιζέλου – Παπαναστασίου, προς την Κεντρική πλατεία και από εκεί προς τον Ιερό Ναό Αγίου Αχιλλίου, μέσω των οδών Κύπρου – Ερμού – Βενιζέλου – Πολυκάρπου. Η χρήση μάσκας θα είναι απαραίτητη για όσους θα συμμετέχουν στην πομπή του Επιταφίου.
*Το Μέγα Σάββατο στις 7.00 π.μ. ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μεγ. Βασιλείου (Πρώτη Ανάσταση). Στις 11.00 μ.μ. η Ακολουθία της Αναστάσεως, ο Όρθρος και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.
*Στην Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ραψάνης τέλεσε τον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, χθες Μεγάλη Πέμπτη, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος. Ο Σεβασμιότατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ιερότητα, τη σπουδαιότητα και την αγιότητα που χαρακτηρίζει το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και την ευθύνη που πρέπει να μας συνέχει κάθε φορά που το προσεγγίζουμε. Ευχήθηκε δε στην Ηγουμένη γερόντισσα Υπομονή να καρποφορεί επ’ ωφελεία της αδερφότητας και της τοπικής μας Εκκλησίας.
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass