Η Ελασσόνα βίωσε το... κανονικό «χαροποιόν πένθος»

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΣΕ ΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

Δημοσίευση: 23 Απρ 2022 21:30
Μητροπολιτικός Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Μητροπολιτικός Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Με σαφώς βελτιωμένο και ζεστό καιρό, μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, περισυλλογής και με ιδιαίτερη κατάνυξη, η πόλη της Ελασσόνας και η γύρω περιοχή «βίωσαν» μία μάλλον κανονική Μεγάλη Παρασκευή που επέστρεψε στα καθιερωμένα της, «ανοιχτή»...όπως την ήξεραν πριν εκδηλωθεί η περιπέτεια του Covid-19. Έζησαν για μία ακόμα χρονιά την κορύφωση του Θείου Δράματος, τη φεγγοβολή της «χαρμολύπης» της Μεγάλης Παρασκευής, «το χαροποιόν πένθος».


Ημέρα που η συγκίνηση θεωρείται δεδομένη, ημέρα όπου το θείο και η παράδοση «αγκαλιάζονται» με το συναίσθημα, που οι θύμησες, οι παιδικές μνήμες και η νοσταλγία του καθένα μας ενώνονται με το πένθιμο, αλλά και το όμορφο σκηνικό, με τα ξεχωριστά «χρώματα και αρώματα» της άνοιξης.
Πολλοί ήταν αυτοί που άναψαν ένα καντήλι ή ένα κερί, που άφησαν ένα λουλούδι σ’ αυτούς που σμίλεψαν τη σκέψη τους, σ’ αυτούς που... δεν τους περιμένουν να αναστηθούν, αλλά τους νιώθουν πάντα δίπλα και κοντά τους.
Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας, χθες το πρωί, τελέσθηκε ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.
Ίδιο «σκηνικό» συγκίνησης το απόγευμα στην περιφορά του Επιταφίου του Αγίου Λαζάρου στα Κοιμητήρια της Ελασσόνας, αλλά και το απόγευμα - βράδυ, στην Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου.
Εγκώμια στον Ιησού, ύμνοι υπέροχοι - αριστουργήματα, και με την παρουσία εκατοντάδων προσκυνητών και επισκεπτών που προσευχήθηκαν για υγεία και για καλύτερες μέρες.
Θύμησες, αναμνήσεις, μνήμες, βιώματα, σκέψεις για τον καθένα μας να «στροβιλίζονται» όλα μαζί, μέσα σε μια παράξενη και πρωτόγνωρη εικόνα.
Σε όλους τους Ιερούς Ναούς της περιοχής, χθες το πρωί και το μεσημέρι εψάλη η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών, ο Μέγας Εσπερινός και η Αποκαθήλωση.
Έως αργά το απόγευμα, εκατοντάδες πιστοί όλων των ηλικιών συνέρρευσαν στις εκκλησίες της Ελασσόνας για να ασπαστούν το Άχραντο Σώμα και να προσκυνήσουν τους λιτούς ή και μεγαλύτερους Επιταφίους των ναών και των μοναστηριών.
Στις 7:30 το βράδυ, άρχισε σε όλους τους Ναούς και στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας η Ακολουθία του Ιερού Επιταφίου, με την παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών της περιοχής.
Εμφανής η παρουσία εκατοντάδων πιστών και επισκεπτών της πασχαλινής Ελασσόνας. Λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ, έγινε η καθιερωμένη Έξοδος και η Περιφορά των Ιερών Επιταφίων, που ειδικά φέτος περιορίστηκε στα όρια της κάθε ενορίας, χωρίς την καθιερωμένη συνάντηση όλων των Επιταφίων στην Κεντρική πλατεία, ως προληπτικό μέτρο για την αποφυγή συνωστισμού.
Έτσι, ολοκληρώθηκε μια ιδιαίτερη μέρα της Ορθοδοξίας, μια ακόμα Μεγάλη Παρασκευή, που έχει τη δική της μοναδική ομορφιά. Μια μέρα, όπου η «χαρμολύπη» χτυπά την πόρτα της ψυχής μας.
Μαζί της και η άνοιξη που μας ανοίγει την άλλη πόρτα, εκείνης του Πάσχα, που ανεβαίνει σιωπηλά μέσα από σταλαγμούς κατάνυξης, και επιτάφιων θρήνων, καταθέτοντας το δικό της μερτικό στα βιώματά μας.
Για αρκετούς, και στην επαρχία Ελασσόνας, όλους όσοι περνούν τον δικό τους δύσκολο προσωπικό δρόμο, ο Επιτάφιος ίσως δεν τελείωσε χθες, γιατί ο δικός τους Επιτάφιος είναι μακρύς και ατέλειωτος και ...η Ανάσταση δείχνει μακριά ακόμη...
Όπως και να ‘χει, οι Ελασσονίτες και όχι μόνο, βίωσαν μια ακόμα ξεχωριστή Μεγάλη Παρασκευή, που έχει τη δική της μοναδική ομορφιά, γεμάτη πλούσια συναισθήματα, αναμφισβήτητα αναλλοίωτη μέσα στο διάβα του χρόνου.

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass