Πανηγυρική Θεία Λειτουργία για τον Αγιο Αχίλλιο

Εκατοντάδες πιστοί προσκύνησαν τη λάρνακα με τα λείψανα του Αγίου *Μηνύματα Μάξ. Χαρακόπουλου, Χρ. Κέλλα και Λίτσας Λιακούλη

Δημοσίευση: 16 Μαϊ 2022 16:01

Παρουσία πλήθους πιστών που έσπευσαν στον Μητροπολιτικό Ναό να προσκυνήσουν τη λάρνακα, με τα «ιερά και χαριτόβρυτα λείψανα του μυροβλύτου Αγίου» κορυφώθηκαν χθες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του πολιούχου της Λάρισας, Αγίου Αχιλλίου.


Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέστηκε με την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου σεβ. Δωροθέου, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, τονίζοντας τα χαρίσματα του Αγίου Αχιλλίου «και πώς εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί οφείλουμε να τα βιώσουμε μέσα στη ζωή μας». Συλλειτούργησαν μαζί του οι μητροπολίτες Νικοπόλεως και Πρεβέζης σεβ. Χρυσόστομος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας σεβ. Ιερώνυμος, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου σεβ. Ιερόθεος και ο μητροπολίτης Λάρισας και Τυρνάβου σεβ. Ιερώνυμος, ο οποίος ευχαρίστησε τους αρχιερείς που αποδέχθηκαν την πρόσκληση και τίμησαν με την παρουσία τους τον εορτασμό του Αγίου Αχιλλίου στη Λάρισα, όπως ευχαρίστησε και όλους όσοι συνέβαλαν στην άριστη διοργάνωση των θρησκευτικών εκδηλώσεων.
Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν οι βουλευτές Χρ. Κέλλας και Άννα Βαγενά, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς Αγγ. Χουδελούδης, ο Υπαρχηγός ΑΤΑ Γ. Κυριάκου, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Τάνια Δόκου, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, ο ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας της ΕΛ.ΑΣ. Αστ. Μαντζιώκας, ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας Αγ. Χαρακόπουλος, ο διοικητής της ΠΥ Λάρισας Νίκ. Μητσογιάννης, ο πρώην δήμαρχος Κων. Τζανακούλης, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος πιστών.
ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
ΟΔΗΓΟΣ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
«Η παρούσα δύσκολη συγκυρία με τον πόλεμο και τις επιπτώσεις του μας φέρνει πάλι ενώπιον του διλήμματος των επιλογών μας σε εθνικό, αλλά και σε ατομικό επίπεδο, για τις αξίες και τις αρχές που πρέπει να ακολουθήσουμε, τη στάση ζωής που οφείλουμε να τηρήσουμε, για να έλθει ένας κόσμος καλύτερος για τα παιδιά μας, και τις μελλούμενες γενιές. Και αναμφίβολα, ασφαλής οδοδείκτης πορείας είναι οι χριστιανικές αξίες και η ορθόδοξη παράδοσή μας». Τα παραπάνω τόνισε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τις λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο της Λάρισας Άγιο Αχίλλιο.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στη δήλωσή του υπογράμμισε ότι «η εορτή του Αγίου Αχιλλίου υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, τις βαθιές και γερές ρίζες της Ορθοδοξίας στη Θεσσαλία. Όταν, ακόμη, στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο χριστιανισμός έκανε τα πρώτα του βήματα σε καθεστώς νομιμότητας, αυτός ο μεγάλος πνευματικός διδάσκαλος, που διακρίθηκε στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας, με τους λόγους και, προπάντων, με το παράδειγμά του, υπηρέτησε το μήνυμα του ευαγγελίου στον ιστορικό αυτό τόπο».
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ στη δήλωσή του ανέφερε, επίσης, ότι «δυστυχώς, ολόκληρη η ανθρωπότητα βιώνει δύσκολες ημέρες. Μετά από την υπερδιετή δοκιμασία της πανδημίας του κορονοϊού, προέκυψε ο πόλεμος στην Ουκρανία, εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου, και οι συνεπακόλουθες εκρήξεις των τιμών στην ενέργεια και σε άλλα αγαθά, με ορατή ακόμη και την απειλή μιας επισιτιστικής κρίσης. Όλη αυτή η περίοδος, όπως και η μακροχρόνια για την Ελλάδα οικονομική κρίση που προηγήθηκε, αλλά και οι συνεχείς προκλήσεις που δεχόμεθα από τους ανιστόρητους εξ ανατολών γείτονες, μας επιβάλλουν να αντιληφθούμε ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο. Η υπέρβαση όλων αυτών των εμποδίων απαιτεί σοβαρότητα, σχεδιασμό, συνέπεια και αποφασιστικότητα».
ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
«Η Εκκλησία μας και ιδιαίτερα οι απανταχού ορθόδοξοι Λαρισαίοι τιμούμε σήμερα τη μνήμη του Αγίου Αχιλλίου του Μυροβλύτου και Θαυματουργού, Πολιούχου και Προστάτη της πόλης και του νομού μας. Έπειτα από δύο δύσκολα υγειονομικά χρόνια, μπορούμε και γιορτάζουμε απαλλαγμένοι απ’ το καθεστώς των μέτρων και ο λαρισαϊκός λαός συμμετέχει μαζικά στις πανηγυρικές ιερές ακολουθίες».
Τα παραπάνω δήλωσε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, εξερχόμενος από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλίου Λάρισας, μετά το πέρας της πανηγυρικής πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προσθέτοντας:
«Η νίκη απέναντι στην πανδημία μάς δίνει αισιοδοξία και δύναμη για το μέλλον. Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτείνει την ενεργειακή κρίση και αναδύει σειρά προκλήσεων, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει αποφασιστικά και αποτελεσματικά. Στεκόμαστε το πλευρό κάθε πολίτη στηρίζοντας την οικονομική δραστηριότητα και ενισχύοντας την εθνική μας ασφάλεια.
Εύχομαι, από βάθους καρδιάς, χρόνια πολλά σε όλες τις Λαρισαίες και τους Λαρισαίους και ιδιαίτερα σε όσους γιορτάζουν. Είθε ο Άγιος Αχίλλιος να βρίσκεται σε κάθε σπιτικό του τόπου μας και να πρεσβεύει στον Τριαδικό Θεό υπέρ υγείας όλων μας!».
ΛΙΤΣΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΜΥΡΟΒΛΥΤΗΣ ΨΥΧΩΝ
Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Πολιούχου της Λάρισας, Αγίου Αχιλλίου, παρευρέθηκε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, ενώ ακολούθως μετέβη στο χωριό Αχίλλειο του Δήμου Κιλελέρ, για να συνεορτάσει με κατοίκους, που επίσης γιορτάζουν τον πολιούχο τους.
Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων, η Ευαγγελία Λιακούλη δήλωσε τα εξής:
«Με ιδιαίτερη κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια, γιορτάζουμε φέτος τη μνήμη του Πολιούχου μας, Αγίου Αχιλλίου, μαζί με πλήθος κληρικών και πιστών. Μετά από 2 χρόνια αποκλεισμού από κάθε θρησκευτική και κοινωνική εκδήλωση, τη φετινή χρονιά συμμετείχαμε με λαμπρότητα, στην πάνδημη λιτάνευση της περιφοράς της Ιερής Εικόνας και του Ιερού Λειψάνου, του Άγιου της πόλης μας, ενώ με χαρά μου βρέθηκα στο ομώνυμο του Αγίου μας χωριό Αχίλλειο, του Δήμου Κιλελέρ.
Είμαστε όλοι εδώ, στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αχιλλίου Λάρισας, τιμώντας με ευλάβεια, τη συμπλήρωση των 41 χρόνων, από τον Μάιο του 1981, όπου με ενέργειες των τότε μακαριστών Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης Σεβασμιότατου Παντελεήμονα και Λαρίσης Σεβασμιότατου Σεραφείμ, επέστρεψε το ιερό Λείψανο του Αγίου Αχιλλίου, στην επισκοπική του έδρα, 10 αιώνες μετά τη λαφυραγώγηση του ιερού λειψάνου του από τους Βούλγαρους.
Η τοπική μας Εκκλησία και η Λάρισα, στο πρόσωπο και την ιεροσύνη του Αγίου Αχιλλίου, του Μεγάλου Επισκόπου της πόλης μας, ο οποίος αρχιεράτευσε επί 35 συναπτά έτη με θέρμη, ζήλο και ταπεινοφροσύνη, ως το τέλος της ζωής του, αναγνωρίζει τον «φύλακα-προστάτη» της και τον σταθερό θρησκευτικό και πνευματικό της ταγό.
Στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, με τις αντιξοότητες και τις αλλεπάλληλες κρίσεις, αλλά και ένα πόλεμο στη γειτονιά μας, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ, τη Χριστιανική Πίστη και τις παραδόσεις μας ως «πυξίδα» αξιών, να μας καθοδηγούν, με επίκεντρο τον Άνθρωπο.
Σε αυτήν τη σπουδαία ημέρα για την Ορθόδοξη Εκκλησία της πόλης μας, η αθρόα προσέλευση του κόσμου καταδεικνύει την εσωτερική μας ανάγκη να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω και κυρίως να έρθουμε σε επικοινωνία με τον Θεό, τους τοπικούς Αγίους, τις ρίζες και τις παραδόσεις μας.
Χρόνια πολλά, με ευλογία και δύναμη, σε όλες τις Λαρισαίες και τους Λαρισαίους και στους εορτάζοντες συμπολίτες μας.
Το μήνυμα του Αγίου μας, για Αγάπη, Αλληλεγγύη και Ομόνοια μεταξύ μας, πάντα, αλλά ιδιαίτερα φέτος, μας συγκινεί, μας εμπνέει, μας καθοδηγεί…».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass