Τα ρέστα τους παίζουν οι παραγωγοί δημητριακών

ΣΤΟΧΟΣ ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΤΟ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2022 21:04

Του Γιώργου Ρούστα

«Τι και αν διπλασιάστηκαν οι τιμές των λιπασμάτων, εμείς ακολουθήσαμε όλες

τις οδηγίες για σωστή λίπανση των καλλιεργειών. Τι κι αν δεν έβρεξε και το κόστος του ρεύματος είναι ασύμφορο, εμείς δεν αφήσαμε στεγνό κανένα χωράφι. Τουλάχιστον ο καιρός ας είναι σύμμαχός μας στη συνέχεια, να μην έχουμε ζημιές, να πιάσουμε καλές αποδόσεις και η αγορά να μας ανταποδώσει τους κόπους και τις προσπάθειές μας. Επιπροσθέτως ελπίζουμε να έχουμε στο πλευρό μας και την Πολιτεία, την οποία ακούσαμε και ας μας ξεγέλασε αυτή με την περίπτωση της συνδεδεμένης στο καλαμπόκι και καλλιεργήσαμε αυξημένα στρέμματα με δημητριακά, ώστε η χώρα μας να μην βρεθεί αντιμέτωπη με κάποια διατροφική κρίση».
Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν Λαρισαίοι παραγωγοί δημητριακών, οι οποίοι έχουν επενδύσει όλες τους τις οικονομίες στην προμήθεια αγροεφοδίων, προσδοκώντας ετεροχρονισμένη «Ανάσταση» του οικογενειακού προϋπολογισμού τους, την περίοδο του αλωνίσματος. Όσοι δεν συμμετέχουν σε κάποιον Συνεταιρισμό, βλέποντας την απροθυμία της Πολιτείας να τους επιδοτήσει για την προμήθεια λιπασμάτων, αναγκάστηκαν να τα προμηθευτούν επί πιστώσει από εμπόρους, με την προϋπόθεση να παραδώσουν σε αυτούς -προφανώς με ανοιχτή τιμή- τη σοδειά, μόλις την συγκομίσουν.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Γιάννη Κουκούτση «αυτήν τη στιγμή τα κριθάρια, τα σιτηρά, αλλά και τα καλαμπόκια εξελίσσονται ομαλά, αν και χρειάστηκαν extra πότισμα, μιας και οι προβλεπόμενες βροχές δεν ήρθανε. Περιμένουμε τις βροχές που προβλέπουν γι’ αυτές τις μέρες οι μετεωρολόγοι, γιατί με τέτοια κόστη ρεύματος κάποιοι αδυνατούν να ποτίσουν από γεωτρήσεις. Ελπίζουμε όταν ξεκινήσουμε τα αλώνια, τέλος Μαΐου στα κριθάρια, αρχές Ιουνίου στα σιτηρά, να έχουμε καλές αποδόσεις και με την τιμή που θα πάρουμε, να καλύψουμε αρχικά το αυξημένο κόστος παραγωγής και εν συνεχεία να βγάλουμε και κάποιο κέρδος».
Υπενθυμίζεται ότι ο Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου πέρυσι εμπορεύθηκε για λογαριασμό των παραγωγών του, περίπου 3.000 τόνους σιτηρών, με τιμή στην έναρξη του αλωνίσματος, 27 λεπτά. Φέτος πρόθεση της διοίκησης είναι να μην βιαστεί και να προχωρήσει σε τμηματικές συμφωνίες, ευελπιστώντας σε καλύτερες τιμές στην πορεία. «Όπως και να ’χει, όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται σε πλήρη συνεννόηση με τα μέλη μας» καταλήγει ο Γ. Κουκούτσης. Όσον αφορά την επαρχία Ελασσόνας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας Γιώργο Κυριλλίδη «και φέτος οι καλλιέργειες μαλακού σίτου κυριαρχούν στις προτιμήσεις των παραγωγών, ακολουθεί το κριθάρι και πολύ λίγες εκτάσεις -ελέω μορφολογίας εδάφους- σπάρθηκαν με σκληρό σιτάρι. Τα καλλιεργούμενα στρέμματα των δημητριακών έχουν αυξηθεί 15% περίπου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η μέση στρεμματική απόδοση θα κυμανθεί στα 350 κιλά το στρέμμα». Στην καλλιέργεια καλαμποκιού και άλλων κτηνοτροφικών φυτών στράφηκαν και πολλοί Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι, φοβούμενοι περαιτέρω έλλειψη ζωοτροφών στην αγορά. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Γιάννης Γκουρομπίνος δηλώνει ότι με βάση την κινητικότητα που υπάρχει στα σποροκέντρα για την προμήθεια υβριδίων, φαίνεται ότι αρκετοί συνάδελφοι βρήκαν τον τρόπο να καλλιεργήσουν, για τις δικές τους ανάγκες, κτηνοτροφικά φυτά. Ιδιαίτερα στο καλαμπόκι, ελπίζουμε να μην έχουμε πρόβλημα με τους αγριόχοιρους, ενώ ζητάμε να υπάρξει κάποια παρέμβαση από την Πολιτεία, ώστε το ενσίρωμα καλαμποκιού να μην κατευθύνεται για βιοντίζελ, μιας κι αυτό είναι περισσότερο χρήσιμο ως ζωοτροφή».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass