Η «Φλόγα της μνήμης» άναψε χθες στη Λάρισα

«353.000 ΨΥΧΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ» ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2022 15:52

Τη «Φλόγα της μνήμης», για την επέτειο της Ποντιακής Γενοκτονίας, απ’ τους Νεότουρκους με εντολή του Μουσταφά Κεμάλ, άναψε χθες στην πόλη ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού

Ελληνισμού, στη συνοικία Αβέρωφ.
«Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τις 353.000 ψυχές, είναι να διατηρήσουμε τη μνήμη τους και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση της γενοκτονίας. 103 χρόνια μετά συνεχίζουμε τον αγώνα για τη δικαίωσή τους…», ανέφερε στον χαιρετισμό του στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Καλογιάννης.
Η χθεσινή εκδήλωση ήταν η πρώτη στη Λάρισα, του «Δικτύου πόλεων με κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής», που ίδρυσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και συμμετέχει ο Δήμος Λαρισαίων, ενώ παράλληλα αποτελεί και την πρώτη πρωτοβουλία του Δικτύου, σε συνεννόηση με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, για την επέτειο της 19ης Μαΐου.
Μετά την εναπόθεση της φλόγας από τον Δήμαρχο, δίπλα στο μνημείο, και την κατάθεση ενός μπουκέτου Αμάραντου, ακολούθησε άναμμα κεριών από όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, με υπόκρουση ποντιακής λύρας (μοιρολόι) και τραγουδιών του Πόντου, ενώ επίσης στο πλαίσιο της τελετής απήγγειλε ποίημα για τη γενοκτονία το μέλος του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας κ. Λέρας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν o Σύλλογος Ποντίων Λάρισας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος», ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Λάρισας «Το Ρόδαφνον», η Ένωση Ποντίων και Μικρασιατών Λάρισας «Οι Ακρίτες», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Λάρισας, ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αβέρωφ «Ο Θετταλός», η Ιστορική Λαογραφική Ένωση Λάρισας «Αλησμόνητες Πατρίδες» και ο Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Φιλιππούπολης «Ανατολική Ρωμυλία».
Παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Γ. Αλεξούλης, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λάρισα Μπροστά» Ρένα Καραλαριώτου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Ζαούτσος, Δημ. Μαβίδης, Θ. Καφφές και πλήθος κόσμου, απόγονοι Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας κ.ά.
Μετά την εκδήλωση ο Σύλλογος των Ποντίων φοιτητών διοργάνωσε συναυλία στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας.
ΜΗΝΥΜΑΤΑ
Δηλώσεις και μηνύματα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων έκαναν: οι βουλευτές Ν.Δ. Μάξ. Χαρακόπουλος και Χρήστος Κέλλας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης και Άννα Βαγενά, η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Λίτσα Λιακούλη, ο βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Λαμπρούλης, ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λάρισας Μπροστά» Ρένα Καραλαριώτου, κι η δημοτική παράταξη «Λαρισαίων Κοινόν»
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass