Η Ουκρανία βιώνει όσα η Κύπρος το 1974

ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΣΥ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ, ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ, ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 26 Μαϊ 2022 21:03

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία είναι αυτό που βίωσε η Κυπριακή

Δημοκρατία το 1974. Θα πρέπει να απομονωθούν και να καταδικαστούν αναθεωρητικές πρακτικές όπως της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κύπρο και της Ρωσίας στην Ουκρανία». Αυτό δηλώνει, με συνέντευξή του στην «Ε», ο πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος στην Κύπρο, του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, με τον οποίο συνομιλήσαμε στο περιθώριο του συνεδρίου της ΝΔ στην Αθήνα, όπου έδωσε το «παρών».
Ο διάδοχος του Νίκου Αναστασιάδη για την Προεδρεία της Κύπρου, σχολιάζοντας τη διεθνή επικαιρότητα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ασκεί έντονη κριτική στην Τουρκία, καθώς ο ρόλος της είναι αρνητικός, με την απαράδεκτη στάση της κρατά καθηλωμένες σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και με τον διφορούμενο ρόλο που επιδιώκει σήμερα να παίξει σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ θα πρέπει να προβληματίσει όλους. Δεν μπορεί να πατά σε δύο βάρκες». Ως προς τις βασικές προκλήσεις για την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Νεοφύτου τονίζει πως «παρά την τουρκική επιθετικότητα και αλαζονεία, παραμένουμε προσηλωμένοι στην όσο το δυνατόν συντομότερη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που θα μας οδηγήσει σε μια λύση του κυπριακού».
Ακόμη, χαιρετίζει τις κινήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, οι οποίες «δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, απέναντι στις νέες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, αυτήν τη φορά λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία». Τέλος, εξηγεί γιατί διεκδικεί το αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και πώς η Κύπρος εφαρμόζει μικρή φορολογική επιβάρυνση στα καύσιμα και προχωρά σε στοχευμένες κινήσεις μείωσης του ΦΠΑ σε ηλεκτρικό και ρεύμα. Αναλυτικότερα η συνέντευξη:

• Κύριε Νεοφύτου, θα ήθελα τις εντυπώσεις σας από το 14ο Συνέδριο της ΝΔ που έγινε στην Αθήνα και στο οποίο δώσατε το «παρών».
- Το πολιτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ήταν αντάξιο του ονόματος, της ιστορίας και της προσφοράς της παράταξης στην Ελλάδα, αλλά την ίδια ώρα και ένα ορόσημο που έθεσε τις βάσεις για το μέλλον της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Αποκόμισα από τη μία, τις καλύτερες των εντυπώσεων και από την άλλη τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα με τη ΝΔ στην εξουσία και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη γραμμή, κέρδισε και πάλι την αξιοπιστία της ως χώρας. Οι κινήσεις του δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, απέναντι στις νέες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, αυτήν τη φορά λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Όπως σημείωσα και κατά την ομιλία μου στο Συνέδριο, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αποτελούν πολιτικές δυνάμεις που εγγυώνται σταθερότητα και ασφάλεια, ευημερία και προκοπή των πολιτών τους.

• Πώς εκτιμάτε τη γεωπολιτική κρίση που εξελίσσεται στην Ουκρανία;
- Στον Δημοκρατικό Συναγερμό καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Κύπρος συντάχθηκε με το σύνολο των αποφάσεων και των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας. Δεν μπορούν να υπάρξουν εκ μέρους μας εκπτώσεις σε θέματα παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας μιας χώρας. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία είναι αυτό που βίωσε η Κυπριακή Δημοκρατία το 1974. Πρέπει να απομονωθούν και να καταδικαστούν αναθεωρητικές πρακτικές όπως της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κύπρο και της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είμαστε με την πλευρά της συνύπαρξης και της ειρηνικής συνεργασίας. Πάντα, όμως, στο πλαίσιο του διεθνούς δίκαιου και του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών. Ως Ευρωπαίοι προβληματιζόμαστε για την αμφισβήτηση και τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, το θεμέλιο της κοινής μας προοπτικής. Χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία, ούτε ευημερία.
Την ίδια ώρα, η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης επανέρχεται στο προσκήνιο. Κύπρος και Ελλάδα μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά σ’ αυτό τον σχεδιασμό και η πρόσκληση είναι ανοιχτή για κάθε χώρα της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ο ρόλος της Τουρκίας είναι και σε αυτό το σημείο αρνητικός. Με την απαράδεκτη στάση της, κρατά καθηλωμένες σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Ποσότητες που θα μπορούσαν κατ’ ελάχιστον να συνεισφέρουν στις ενεργειακές ανάγκες της περιοχής μας. Η επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση είναι ένα ακόμα από τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει το σύνολο των ζητημάτων με επάρκεια, αρκεί να εργαστούμε με γόνιμες πολιτικές πρωτοβουλίες που οδηγούν στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνσή της. Στην οικονομική, την ενεργειακή και την αμυντική της διάσταση και την υλοποίηση της στρατηγικής αυτονομίας.

• Πώς κρίνετε τη στάση της Τουρκίας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία;
- Η Τουρκία ξέρει από εισβολές και κατοχές. Ξέρει να τις υλοποιεί, να τις δικαιολογεί και να τις καλύπτει, όπως συμβαίνει με την Κύπρο. Και ο διφορούμενος ρόλος που επιδιώκει σήμερα να παίξει σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ πρέπει να προβληματίσει. Δεν μπορεί να πατά σε δύο βάρκες. Δεν είναι μόνο θέμα αρχών, αλλά δημιουργεί καταφανείς αδικίες εις βάρος των άλλων εταίρων. Για παράδειγμα, η Τουρκία έχει οικονομικό όφελος μη συμμετέχοντας στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ταυτόχρονα θεωρεί ότι μπορεί να είναι προνομιακός συνομιλητής της Δύσης.
Αν η Τουρκία θέλει να επιδείξει θετική στάση πρέπει να το πράξει και στο Κυπριακό, ένα θέμα το οποίο την αφορά άμεσα. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος αν θέλεις να είσαι με την πλευρά του σεβασμού της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, με την πλευρά του διεθνούς δικαίου, με την πλευρά της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

• Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις για την Κυπριακή Δημοκρατία;
- Πρώτη και μεγαλύτερη πρόκληση είναι επίλυση του Κυπριακού. Παρά την τουρκική επιθετικότητα και αλαζονεία, παραμένουμε προσηλωμένοι στην όσο το δυνατόν συντομότερη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που θα μας οδηγήσει σε μια λύση του Κυπριακού. Μια λύση που να ενώνει τη μοιρασμένη μας πατρίδα με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο και τις ευρωπαϊκές αρχές, που να λειτουργεί προς όφελος και των δύο των κοινοτήτων της. Μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία. Με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα και πρωτεύοντα ρόλο στις κοινότητες σε εσωτερικά ζητήματα. Απαλλαγμένη από τον κατοχικό στρατό και τις παρωχημένες εγγυήσεις του 1960.
Η Τουρκία μόνο όφελος θα έχει από μια πιθανή λύση του κυπριακού και το φυσικό αέριο αποτελεί καταλύτη προς αυτήν την κατεύθυνση. Μέχρι τότε, η Κύπρος προχωρά και εμβαθύνει τις σχέσεις της με φίλες χώρες, φυσικά με την Ελλάδα, αλλά και επιπρόσθετα με τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις ΗΠΑ, όπου από κοινού εργαζόμαστε για μια Μεσόγειο ειρήνης και ασφάλειας. Που θα προοδεύει προς όφελος όλων των λαών της. Μπορεί και η Τουρκία να έχει ρόλο σε αυτές τις συνέργειες, μια Τουρκία όμως που να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες που διέπουν όλα τα πολιτισμένα κράτη.
Την ίδια ώρα, με την ευρωπαϊκή στήριξη του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, έχουμε τη δυνατότητα να εξελίξουμε το υφιστάμενο οικονομικό μοντέλο της Κύπρου, δίνοντας τα εφόδια για μια σειρά από επενδύσεις που θα τροφοδοτήσουν μια πιο υγιή, πιο βιώσιμη και πιο πράσινη αναπτυξιακή διαδικασία. Ήδη προχωρήσαμε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια και την τοπική αυτοδιοίκηση και συνεχίζουμε με τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη δημόσια διοίκηση και την οικονομία, και με ριζικές βελτιώσεις σε εκπαίδευση και κοινωνική συνοχή. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι στην πρώτη γραμμή για την καλύτερη Κύπρο, για την Κύπρο του Αύριο και θα δώσει τη μάχη για αυτήν την Κύπρο με τον υποψήφιό του.

• Τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει με το ενεργειακό κόστος, ένα διεθνές πρόβλημα; Στην Ελλάδα η αντιπολίτευση επικαλείται τη στάση της Κύπρου, η οποία κρατά σχετικά χαμηλές τις τιμές στα καύσιμα, εν αντιθέσει με τη χώρα μας...
- Η λύση για το κόστος των καυσίμων πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και σε συνεργασία με τις άλλες δυτικές δυνάμεις. Καμία χώρα μόνη της δεν μπορεί να αντέξει το βάρος της ενεργειακής κρίσης και της συνακόλουθης εκτίναξης του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Σχετικά με την τιμή των καυσίμων, κάθε χώρα έχει διαφορετικές δυνατότητες ελιγμών. Η Κύπρος είχε, και πριν την κρίση, μικρή φορολογική επιβάρυνση στα καύσιμα. Επίσης είχαμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε στοχευμένες κινήσεις μείωσης του ΦΠΑ σε ηλεκτρικό και ρεύμα. Αλλά και στην Κύπρο, όπως και στην Ελλάδα, οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες.

• Γιατί διεκδικείτε το αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας;
- Ως Πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος, του Δημοκρατικού Συναγερμού, ζήτησα και πήρα από το Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος που απαρτίζεται από 2.000 περίπου μέλη, την έγκριση της υποψηφιότητάς μου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Με την ισχυρή παράδοση των πατριωτικών, δημοκρατικών, φιλελεύθερων και ευρωπαϊκών μας αξιών, με αποδεδειγμένη πείρα και αποτελεσματικότητα και έχοντας δίπλα μου μια εξαιρετική ομάδα, στη Βουλή και την κοινωνία, θεωρώ ότι έχουμε τη δυνατότητα να οδηγήσουμε τη χώρα με ασφάλεια στην επόμενη της μέρα, μέσα από αυτήν την τρίτη παγκόσμια κρίση. Ο πολίτης θα μας κρίνει, αξιολογώντας την πορεία 9 ετών διακυβέρνησης, την επιτυχή διαχείριση δύο κρίσεων, της οικονομικής και της υγειονομικής, αλλά πάνω απ’ όλα για το πρόγραμμα και τις θέσεις μας που διασφαλίζουν σταθερότητα και προοπτική. Σε αντίθεση με καιροσκοπισμούς, λαϊκισμούς, πειραματισμούς και μάχες εντυπώσεων που δεν αντέχει ο τόπος.


Ποιος είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου

Ο Αβ. Νεοφύτου είναι πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) από τον Μάιο του 2013. Από το 2006 είναι βουλευτής στην περιφέρεια της Λευκωσίας. Επιπρόσθετα, έχει διατελέσει Δήμαρχος της Χρυσοχούς και υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων. Στις 22 Δεκεμβρίου 2021, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές που θα λάβουν χώρα τον Μάρτιο του 2023, ως αντιπρόσωπος του ΔΗΣΥ. Μάλιστα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023 ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ανακοίνωσε τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass