Σκυλιά που ...μυρίζουν τον θάνατο!

ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΑ ΛΥΚΟΣΚΥΛΑ ΣΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΩΝ ΔΟΛΩΜΑΤΩΝ -ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΤΗΣ UNESCO ΣΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

Δημοσίευση: 04 Ιουν 2022 15:00

Τη δημιουργία Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO, στην περιοχή Πύλης – Μετεώρων,

δρομολογούν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψαν χθες, προγραμματική σύμβαση που οδηγεί στην προετοιμασία του φακέλου για την ένταξη της περιοχής στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων UNESCO.
Επιπλέον, χθες ο υφυπουργός, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, παρέδωσε στους Φορείς Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και Λίμνης Κάρλας – Μαυροβουνίου δυο ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους για την ανίχνευση και απομάκρυνση δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες).
Μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης ο υφυπουργός κ. Αμυράς τόνισε μεταξύ άλλων: «Ανταποκριθήκαμε στην πρόταση του κ. Αγοραστού, να μπουν τα Μετέωρα στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, μία πλατφόρμα, η οποία συγκεντρώνει όχι μόνο το επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον εκατομμυρίων ανθρώπων από Πανεπιστήμια, από Ιδρύματα, από Ερευνητικές Σχολές, αλλά και το τουριστικό ενδιαφέρον εκατομμυρίων ανθρώπων από όλο τον πλανήτη.
Χρηματοδοτούμε τον φάκελο της υποψηφιότητας και μετά θα ενισχύσουμε με χρηματοδότηση κι όχι μόνο, την αξιοποίηση, την ανάδειξη, τη φύλαξη και τη σπουδαία δουλειά που θα γίνει σε αυτό το πρώτο γεωπάρκο της Θεσσαλίας».
Σχετικά με την παράδοση των σκυλιών ο υφυπουργός ανάφερε: «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, δημιούργησαν πέντε ειδικές μονάδες «Άνθρωπος και σκύλος», εκπαιδευμένοι και οι δύο στην ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων. Οι δύο από αυτές τις μονάδες έρχονται στην περιοχή της Θεσσαλίας, στον Όλυμπο και στη Λίμνη Κάρλα- Μαυροβούνι. Έχουμε εντοπίσει πού καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά, έχουμε αναλύσει στατιστικά τα δεδομένα και γι’ αυτό λοιπόν οι δύο μονάδες θα βρίσκονται εδώ για τα επόμενα δέκα χρόνια. Η εκπαίδευση έγινε στην Ισπανία και είμαστε αισιόδοξοι ότι μία ακόμα ασπίδα στην προστασία της βιοποικιλότητας έχει μπει μπροστά. Υπάρχουν άλλες μονάδες οι οποίες θα πάνε στην Ήπειρο, στη Θράκη και στο Μεσολόγγι».
Επίσης και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε μεταξύ άλλων: «Μετά από μια μακρά διαδικασία τεχνικών συσκέψεων με τον (ΟΦΥΠΕΚΑ) υπογράφουμε την Προγραμματική Σύμβαση προκειμένου να εκπονηθεί η μελέτη που θα οδηγήσει στη δημιουργία Παγκόσμιου Γεωπάρκου στα Μετέωρα και στην Πύλη.
Η επιλογή των συγκεκριμένων περιοχών οφείλεται στην ιδιαίτερη γεωμορφολογία που ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τους εμβληματικούς βράχους.
Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO είναι βαθιά αναπτυξιακά εργαλεία για τις τοπικές κοινωνίες, συμβάλλουν στην ανάμειξη της περιοχής σε τουριστικό προορισμό και στην αύξηση της επισκεψιμότητας.
Ευχαριστούμε επίσης τον Υπουργό, που παρέδωσε στη Θεσσαλία δυο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass