Επανέρχονται οι γενικοί γραμματείς στις Αποκεντρωμένες

ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠ. ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ -ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ ΝΕΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ -ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ο.Σ.Ε.Α.Δ.Ε. ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ

Δημοσίευση: 08 Ιουν 2022 21:00

Νέο κύκλο συζητήσεων αναφορικά με την εξέλιξη του θεσμού της Αποκεντρωμένης

Διοίκησης πυροδότησε πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, περί επαναφοράς των διορισμένων από την Κυβέρνηση Γενικών Γραμματέων ως πολιτικά πρόσωπα στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Θέσεις που είχαν καταργηθεί στην περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και είχαν αντικατασταθεί από τους συντονιστές που προέρχονταν από το υπηρεσιακό δυναμικό.
Όπως ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες στη διάρκεια επίσκεψής του στην Άρτα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ετοιμάζεται η σχετική διάταξη με σκοπό μέσα στην βδομάδα να κατατεθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή.
«Ετοιμάζουμε διάταξη προκειμένου να υπάρξει τοποθετημένος πολιτικά Γενικός Γραμματέας στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ο οποίος θα αναλάβει και την λειτουργία τους. Η θέση του Συντονιστή θα διατηρηθεί και αφορά την υπηρεσιακή λειτουργία. Όλη η λειτουργία της Αποκεντρωμένης θα περάσει σε πολιτικό πρόσωπο, Γενικό Γραμματέα» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Βορίδης.
Φιλοδοξία της Κυβέρνησης είναι να καταστήσει λειτουργικές τις Αποκεντρωμένες, οι οποίες πάντως, με το ισχύον καθεστώς, έχουν περιορισμένες αρμοδιότητες, πρόσθεσε ο υπουργός.
Αν και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ως βαθμίδα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης αποτελεί συχνά πεδίο προβληματισμού και αντιπαραθέσεων μεταξύ Κυβέρνησης και αυτοδιοικητικών, οι δηλώσεις του κ. Βορίδη αιφνιδίασαν τον υπηρεσιακό τουλάχιστον μηχανισμό, αλλά και την Ο.Σ.Ε.Α.Δ.Ε.-Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας.
Στελέχη της Ομοσπονδίας άφηναν χθες να εννοηθεί ότι μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών στην Άρτα προτίθενται να ζητήσουν συνάντηση μαζί του, προκειμένου να διερευνήσουν τις προθέσεις του όχι μόνο για την επαναφορά Γενικών Γραμματέων ως πολιτικών προσώπων, αλλά και για πιθανές άλλες αλλαγές που αφορούν μεταφορά αρμοδιοτήτων. Οι όποιες πάντως αλλαγές αποφασιστούν -αν αποφασιστούν- αναμένεται να πυροδοτήσουν τον διάλογο στο επικείμενο συνέδριο της Ο.Σ.Ε.Α.Δ.Ε. το τριήμερο 20-22 Ιουνίου στον Βόλο.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το Υπουργείο Εσωτερικών μελετά την προοπτική μεταφοράς νέων αρμοδιοτήτων για την ενίσχυση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, την ώρα που οι φήμες, οι οποίες εντάθηκαν μετά τη μεταφορά των Δασαρχείων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, μιλούσαν ακόμη και για κατάργηση της διοικητικής βαθμίδας, προοπτική που υποστήριξαν στο παρελθόν οι αιρετοί περιφερειάρχες της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
Σημειώνεται ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποτελεί βαθμίδα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, η οποία συστάθηκε το 2011 όταν τέθηκε σε ισχύ η νέα διοικητική διαίρεση του Προγράμματος «Καλλικράτης». Συνολικά συστάθηκαν επτά Αποκεντρωμένες Διοικήσεις με χώρο ευθύνης που περιλαμβάνει από μία έως τρεις Περιφέρειες με «αρμοδιότητα» την εφαρμογή των κυβερνητικών πολιτικών σε περιφερειακό επίπεδο.
Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες και στη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων με τους συντονιστές, η πενταετής θητεία των οποίων έληξε στις 25 Μαΐου, καθώς ανανεώθηκε η θητεία των συντονιστών στη Μακεδονία και στην Κρήτη, τοποθετήθηκαν νέοι στην Αττική και στη Δυτική Ελλάδα, τοποθετήθηκε αναπληρωτής συντονιστή στην Ήπειρο, ενώ χωρίς μεταβολή είναι ο αναπληρωτής συντονιστής Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Κώστας Παππάς, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι τοποθετήθηκε αναπληρωτής στη θέση του συνταξιοδοτηθέντος Νικ. Ντίτορα.             

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass