Πανηγυρική αθώωση 35 γιατρών

ΑΘΩΟΣ ΛΟΓΩ ΑΜΦΙΒΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΒΟΛΙΩΤΗΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΑΣΤΕΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΟΓΚΟΛΟΓΩΝ - ΜΕ «ΟΣΚΑΡΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ» ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΕΠΕΙΘΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΝΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΟΥΝ ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΑ ΕΜΠΛΑΣΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟ» ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 17 Ιουν 2022 21:02

Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας 35

γιατροί, στην πλειοψηφία τους Θεσσαλοί, οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί κατηγορούμενοι για έκδοση ιατρικών συνταγών για χορήγηση ναρκωτικών, χωρίς να υπάρχει πραγματική ένδειξη. Γιατροί οι οποίοι, όπως δέχτηκε το δικαστήριο, εξαπατήθηκαν από εκλιπόντα Λαρισαίο (και πρώτο κατηγορούμενο) με αγροτικά εισοδήματα, ο οποίος, επικαλούμενος την «καρκινοπαθή» μητέρα του, αποσπούσε συνταγές με πλαστές γνωματεύσεις από Αντικαρκινικά Νοσοκομεία ή Ογκολογικά Τμήματα Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων. Όπως τονίστηκε στην ακροαματική διαδικασία το επίδικο διαδερμικό έμπλαστρο «Durogesic», που περιέχει ναρκωτική ουσία, πωλούνταν αντί αμοιβής σε χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών.
Αθώος λόγω αμφιβολιών κρίθηκε ένας Βολιώτης αγρότης ο οποίος κάθισε χθες στο εδώλιο μαζί με τους 35 γιατρούς, κατηγορούμενος ωστόσο για ηθική αυτουργία (σ.σ. μαζί με τον εκλιπόντα Λαρισαίο) σε έκδοση ιατρικών συνταγών, όπως και για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Από το 2012 που αποκαλύφθηκε η υπόθεση, μέχρι και χθες που έφτασε στο ακροατήριο, απεβίωσε ο πρώτος και βασικός κατηγορούμενος (σ.σ. κάτοικος εν ζωή του Δήμου Κιλελέρ) ο οποίος με «Οσκαρική ερμηνεία» όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε χθες στο δικαστήριο, έπειθε τους γιατρούς να συνταγογραφήσουν ένα διαδερμικό έμπλαστρο για τη μητέρα του που υποτίθεται ότι έπασχε από μεταστατικό καρκίνο. Λόγω θανάτου, το δικαστήριο έπαυσε οριστικά τη δίωξη για τον εκλιπόντα Λαρισαίο κατηγορούμενο που, όπως αναφέρθηκε χθες, πωλούσε το σκεύασμα σε ναρκομανείς.
«Ήρθε αργά το βράδυ στο ιατρείο», όπως τόνισε άλλος ιατρός για να τονίσει την πειθώ του εκλιπόντα, λέγοντας ότι «η μητέρα μου είναι κάτω και σφαδάζει από τους πόνους, ουρλιάζει…». Έτσι «μου ζήτησε να του συνταγογραφήσω το συγκεκριμένο σκεύασμα. Όταν του είπα πως πρέπει να ανεβάσει τη μητέρα του στο ιατρείο, μου ζήτησε μια τροχήλατη καρέκλα. Όταν του είπα πως δεν διαθέτω καροτσάκι, μου αντιπρότεινε να του δώσω την καρέκλα που κάθομαι. Έτσι τον παρέπεμψα στη γραμματέα, η οποία και τελικά εξέδωσε τις συνταγές». Ο εκλιπών Λαρισαίος και ηθικός αυτουργός, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται πως διέθετε πλαστές ιατρικές γνωματεύσεις από Ογκολογικά Τμήματα Νοσοκομείων, όπως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και, το ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης ή και Αντικαρκινικά Νοσοκομεία όπως το Θεαγένειο Θεσσαλονίκης. Γνωματεύσεις σύμφωνα με τις οποίες η μητέρα του έπασχε από «μεταστατικό καρκίνο» και έτσι έπειθε τους γιατρούς να εκδώσουν συνταγή «για τη χορήγηση ναρκωτικών ουσιών, δηλαδή ουσιών που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλούν εξάρτηση του ατόμου από αυτές, και δη για τη χορήγηση του φαρμακευτικού σκευάσματος - διαδερμικού έμπλαστρου «Durogesic TTS 100 MCG/H ΒΤ χ 5 TTS χ 40cm2», το οποίο περιέχει τη δραστική ουσία φαιντανύλη, η οποία συνιστά ναρκωτική ουσία» όπως υπογραμμίζεται στο κατηγορητήριο.

ΜΕ «ΟΣΚΑΡΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ»
Ο εκλιπών κατηγορούμενος έπεισε συνολικά 35 γιατρούς από Λάρισα, Πλαταμώνα, Λαμία, Τρίκαλα, Βόλο, Καρδίτσα, Στυλίδα (Φθιώτιδας), Παραλία (Κατερίνης) να εκδώσουν περισσότερες από 100 δίγραμμες συνταγές με το διαδερμικό έμπλαστρο, συνταγές που οι περισσότερες εκδόθηκαν στο όνομα της ίδιας γυναίκας, εν αγνοία της.
Μια κοντοχωριανή στον Δήμο Κιλελέρ ή τη μητέρα του συγκατηγορούμενου ως ηθικού αυτουργού ή και στο όνομα της μητέρας του. Στο πλαίσιο της χθεσινής δίκης, αρχικά κατέθεσε αστυνομικός της Καρδίτσας που κλήθηκε να διερευνήσει την καταγγελία Καρδιτσιώτη γιατρού (σ.σ. ο οποίος παραπέμφθηκε μάλιστα ως ένας εκ των 35 κατηγορουμένων) ότι ο εκλιπών Λαρισαίος, διαθέτει ιατρικές γνωματεύσεις και από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας με βάση τις οποίες μεταβαίνει στην Καρδίτσα και λαμβάνει συνταγές. Στις 29/6/2012 τόνισε ο αστυνομικός «στο Κέντρο της Καρδίτσας εντοπίστηκαν οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι, να εξέρχονται από ιατρείο. Ο πρώτος βρέθηκε να έχει συνταγές στο όνομα γυναίκας, ενώ στο αυτοκίνητό του είχε άλλες 8 γνωματεύσεις στο όνομα άλλης γυναίκας», αλλά και μία ακόμα γνωμάτευση χωρίς όνομα.
Προσθέτοντας ότι από την προανάκριση προέκυψε ότι, από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως και τον Ιούλιο του 2012, μεταξύ άλλων είχαν εκδοθεί 81 συνταγές με κυτία Durogesic εκ των οποίων οι 78 είχαν εκτελεσθεί.
Κατέθεσε επίσης και κοντοχωριανή του εκλιπόντα, λέγοντας ότι «του διέθεσα για μία ημέρα το βιβλιάριο μου υγείας γιατί είχε απορία και για να τον εξυπηρετήσω συνταγογραφώντας φάρμακα» με συνήγορο να παρατηρεί αντίφαση στις καταθέσεις της μάρτυρα. Σημειώνεται πως στο όνομα της κοντοχωριανής εκδόθηκαν εν αγνοία της αρκετές συνταγές.
Αγροτικός ιατρός στο Κ.Υ. Αγιάς κατέθεσε πως συνταγογράφησε «με βάση γνωμάτευση ειδικού γιατρού» με τον πρώτο κατηγορούμενο να δηλώνει πως χρειάζεται τα φάρμακα για τη μητέρα του.
Ο Βολιώτης, δεύτερος κατηγορούμενος στην απολογία του, τόνισε πως προμηθευόταν τα διαδερμικά έμπλαστρα αντί 50 ευρώ από τον εκλιπόντα γιατί «ήθελα να σταματήσω την ηρωίνη, όταν δεν είχα ηρωίνη έπαιρνα αυτό». Μάλιστα για να αναδείξει την ευφυΐα του Λαρισαίου υπογράμμισε με έμφαση πως «περνούσε μέσα από τη βροχή και… δεν βρεχόταν». Τέλος, πρόσθεσε ότι ο εκλιπών «έκανε εμπορία» με τα συγκεκριμένα σκευάσματα και πως «τις γνωματεύσεις τις είχε πλαστογραφήσει ο ίδιος».
Οι γιατροί αρνήθηκαν την κατηγορία, σημειώνοντας ότι εξαπατήθηκαν από τον εκλιπόντα, με τον Καρδιτσιώτη μάλιστα γιατρό που κατήγγειλε την υπόθεση να κάνει λόγο για «Οσκαρική ερμηνεία» θέλοντας έτσι να αναδείξει την πειθώ του Λαρισαίου.
Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αθώωση όλων των γιατρών και την ενοχή του Βολιώτη αγρότη για ιδία χρήση, αδίκημα που μετατράπηκε σε πλημμέλημα και παραγράφθηκε. Οι συνήγοροι των κατηγορούμενων γιατρών τόνισαν, μεταξύ άλλων, πως παραπλανήθηκαν από τον εκλιπόντα κατηγορούμενο, με την πρόεδρο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας να κηρύσσει αθώους τους γιατρούς, αθώο λόγω αμφιβολιών τον Βολιώτη αγρότη, ενώ όπως προαναφέρθηκε, λόγω θανάτου του Λαρισαίου ηθικού αυτουργού, παύτηκε οριστικά η δίωξη σε βάρος του.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass