Κατάργηση της εκμετάλλευσης και διακρίσεων κατά των γυναικών

ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΓ ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΛΛΟΥ

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2022 18:16

«Αποφασιστική κοινωνική - πολιτική προϋπόθεση για την καθολική και οριστική κατάργηση κάθε μορφής κοινωνικής διάκρισης, καταπίεσης, εκμετάλλευσης είναι η κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, η κατάργηση της εκμεταλλευτικής σχέσης κεφαλαίου - εργασίας, με την κατοχύρωση της κοινωνικής ιδιοκτησίας» τόνισε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Ελένη Μπέλλου μιλώντας σε εκδήλωση, που έγινε χθες το απόγευμα στην καφετέρια του «Μύλου 1927» παρουσία γυναικών.


Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με την ομιλήτρια αναπτύσσοντας το θέμα «Σύγχρονες όψεις της ανισοτιμίας στις κοινωνικές σχέσεις των γυναικών. Η προσέγγιση του ΚΚΕ», να αναλύει την ιστορική εξέλιξη της κοινωνικής θέσης της γυναίκας και ανέδειξε τη σχέση της γυναικείας καταπίεσης και ανισοτιμίας με τον ταξικό διαχωρισμό της κοινωνίας και την καταπίεση κι εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Για να υπογραμμίσει η κ. Μπέλλου ότι «η αποφασιστική κοινωνική-πολιτική προϋπόθεση για την καθολική και οριστική κατάργηση κάθε μορφής κοινωνικής διάκρισης, καταπίεσης, εκμετάλλευσης είναι η κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, η κατάργηση της εκμεταλλευτικής σχέσης κεφαλαίου - εργασίας, με την κατοχύρωση της κοινωνικής ιδιοκτησίας».
Ανέλυσε επίσης τον αντιδραστικό χαρακτήρα των νέων ιδεολογικών προσεγγίσεων που φτάνουν στην ανορθολογική άρνηση του βιολογικού φύλου, των θεωριών περί «κοινωνικής, νοητικής, γλωσσικής κατασκευής του φύλου» και περί «πλήρους ρευστότητας της ταυτότητας φύλου». Λέγοντας ότι «αυτό δεν έχει σχέση με το γεγονός ότι η απόλυτη διάκριση στον κοινωνικό ρόλο της γυναίκας και του άνδρα είναι προϊόν οικονομικών-κοινωνικών παραγόντων, που εν μέρει έχουν αλλάξει – γι’ αυτό και καταρρίπτονται τα παλιά κοινωνικά στερεότυπα. Σε αυτά τα πλαίσια, οι παραπάνω θεωρίες συνειδητά αξιοποιούνται από την αστική τάξη και τα κόμματά της προκειμένου να πληγεί η ενότητα της ταξικής πάλης, χρησιμοποιούνται για την απομαζικοποίηση του εργατικού κινήματος και του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass