Οργή και ερωτηματικά

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΔΙΚΟ ΧΑΜΟ ΤΟΥ 34ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΙΣ ΡΑΓΕΣ - ΟΙ ΜΠΑΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ, ΤΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ, ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2022 21:30
Η «Ε» είχε ασχοληθεί πολλές φορές με το προβληματικό σημείο. Μία από αυτές ήταν και τον Ιούνιο του 2018 όταν οι κάτοικοι διαμαρτυρόταν για τις μπάρες που «κολλούσαν» Η «Ε» είχε ασχοληθεί πολλές φορές με το προβληματικό σημείο. Μία από αυτές ήταν και τον Ιούνιο του 2018 όταν οι κάτοικοι διαμαρτυρόταν για τις μπάρες που «κολλούσαν»

Ένας νέος άνθρωπος έφυγε από τη ζωή τόσο ξαφνικά. Τον παρέσυρε το τρένο μέσα στην πόλη. Σε μια διάβαση γεμάτη προβλήματα και δυσλειτουργίες. Με κινδύνους για τους οποίους έχουν γραφεί σχετικά ρεπορτάζ και για τους οποίους φωνάζουν και αγωνιούν διαρκώς οι κάτοικοι. Χθες η «Ε» βρέθηκε στο σημείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο 34χρονος, Λαρισαίος, Τοτίλα - Κωνσταντίνος Μπούμπας, θέλοντας να καταγράψει λίγα από τα στοιχεία που οδήγησαν σ’ αυτήν την τραγική στιγμή.


Στη διάβαση που βρίσκεται στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου, δίπλα από σχολικό συγκρότημα, του 7ου Γυμνασίου και 13ου Λυκείου, στην οδό Κάρλας ο κόσμος περνάει πολύ διστακτικά πλέον. «Παιδιά δουλεύει;» «Μήπως έρχεται τρένο;» είναι τα ερωτήματα που απευθύνουν οι οδηγοί των Ι.Χ. στους πεζούς που κινούνται στον χώρο, με στόχο να πάρουν μια ασφαλή απάντηση πριν περάσουν. Ο θάνατος του 34χρονου σόκαρε τους πάντες στην περιοχή.
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΑΡΕΣ
Η «Ε» είχε μια σειρά επαφών με στελέχη του ΟΣΕ στη Θεσσαλία, τα οποία ενημέρωσαν για τα εξής: Όταν χαλάει το Αυτόματο Σύστημα Ισόπεδης Διάβασης και περνάει ένα τρένο από το σημείο και το διαπιστώσει ο μηχανοδηγός ειδοποιεί τον σταθμάρχη. Εκείνος από την πλευρά του ειδοποιεί τους τεχνίτες υπηρεσίας που πηγαίνουν στο σημείο για να επιδιορθώσουν την όποια βλάβη. Αν μπορούν να την επιδιορθώσουν άμεσα, το κάνουν και αποχωρούν. Αν όμως δεν τα καταφέρουν, ενημερώνουν εκ νέου τον σταθμάρχη. Τότε εκείνος ή ενημερώνει τις επόμενες αμαξοστοιχίες να περνούν με βραδυπορεία (6 χλμ./ώρα όπως ανέφεραν) ή στέλνει και προσωπικό να ρυθμίζει την ασφαλή διέλευση των οχημάτων.
Σημαντική είναι η μαρτυρία ενός επαγγελματία της περιοχής στην «Ε». Ο Βασίλειος Κατσαντάμης, που διατηρεί μηχανουργείο λίγα μέτρα πιο μακριά και περνάει δεκάδες φορές την ημέρα από το σημείο, λέει πως το εν λόγω σύστημα δουλεύει προβληματικά εδώ και χρόνια. Για εκείνη την ημέρα του δυστυχήματος σημειώνει πως: «Στις 6.20 το πρωί ήταν δύο άτομα εδώ, προφανώς από τον ΟΣΕ και εργαζόταν στον ηλεκτρολογικό πίνακα. Είδα τη μία μπάρα σηκωμένη (σ.σ. δείχνοντας την μπάρα που βρίσκεται από την οδό Καβάφη), ενώ το μεταλλικό μέρος της άλλης μπάρας (σ.σ. από την οδό Κάρλας) ήταν βγαλμένο και τοποθετημένο στο έδαφος» λέει και τονίζει πως «μόλις το είδα βγαλμένο λέω θα γίνει κάνα ατύχημα», κάτι που έγινε και ήταν δυστύχημα λίγες ώρες αργότερα...
ΥΠΗΡΧΑΝ ΜΠΑΡΕΣ;
Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες της «Ε», λίγη ώρα μετά το δυστύχημα δεν υπήρχε καμία ερυθρόλευκη μεταλλική μπάρα πάνω στον μηχανισμό, παρά μόνο η θήκη.
Από την επόμενη ημέρα και μέχρι και χθες υπήρχαν κανονικά και οι δύο στη θέση τους. Στελέχη του ΟΣΕ Θεσσαλίας ωστόσο, εξηγούν πως η αντικατάσταση των μεταλλικών μερών είναι κάτι που γίνεται πολύ συχνά. Από διάφορα σημεία περνούν, όπως εξηγούν, φορτηγά με καρότσες και τα παρασέρνουν είτε είναι σηκωμένα είτε κατεβασμένα, με αποτέλεσμα πολύ συχνά να αντικαθίστανται.
Βέβαια κανείς δεν γνωρίζει στην παρούσα φάση αν τα μεταλλικά μέρη (κυρίως αυτό από την πλευρά της οδού Κάρλας) δεν υπήρχαν στη θέση τους ή υπήρχαν και βγήκαν από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης τρένου και Ι.Χ. την ώρα του δυστυχήματος.
Η ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΟΡΤΑ
Το πρόβλημα της ορατότητας είναι έντονο για τους οδηγούς των οχημάτων που προσπαθούν να περάσουν από τη διάβαση. Κυρίως όμως για όσους κινούνται επί της οδού Κάρλας, καθώς υπάρχει μια μικρή ανηφόρα για να βγούνε στην οδό Καβάφη. «Αν δεν την ανέβουμε για να βγούμε επάνω, λόγω των χόρτων, το καλοκαίρι, δεν βλέπουμε τίποτα» σημειώνουν κάτοικοι στην «Ε» και προσθέτουν πως, όταν γίνεται αυτό, το μπροστινό μέρος του οχήματος είναι εκτεθειμένο όταν δεν δουλεύουν οι μπάρες.
Σύμφωνα με στελέχη του ΟΣΕ, στην υπόθεση εμπλέκονται εκτός από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και δύο υπηρεσίες του ΟΣΕ. Η μία είναι υπεύθυνη για τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό (ακόμη και των διαβάσεων) και η άλλη για τη γραμμή Λάρισας - Βόλου. Στη δεύτερη «χρεώνεται» και το κόψιμο των χόρτων γύρω από τις διαβάσεις. Στη συγκεκριμένη διάβαση που έγινε το δυστύχημα τα χόρτα κόπηκαν τον περασμένο μήνα, ενώ είναι προγραμματισμένο να κοπούν ξανά μέχρι να ολοκληρωθεί ο Ιούνιος.
ΕΡΕΥΝΑ
Το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας ερευνά τις συνθήκες του δυστυχήματος. Εσωτερική έρευνα όμως διεξάγει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», τόσο ο ΟΣΕ όσο και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Εκτός από την κατάσταση των συστημάτων ασφαλείας, και ειδικότερα αν βρίσκονταν σε λειτουργία την ώρα του δυστυχήματος, αναμένεται να ερευνηθούν και τι έκαναν τα πρόσωπα που εμπλέκονται σ’ όλη αυτήν τη διαδικασία. Όπως έγινε γνωστό από την Τρίτη, ο Βολιώτης μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας συνελήφθη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εισαγγελική εντολή.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΟΣΕ
Η «Ε» επικοινώνησε με αρμόδιο παράγοντα του ΟΣΕ, ο οποίος προέβη στο εξής σχόλιο: «Η διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος είναι σε εξέλιξη. Αυτό που μπορούμε με σιγουριά να πούμε είναι πως πολύ σύντομα θα υπάρξουν τα πρώτα αποτελέσματα και να είστε σίγουροι πως θα αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει. Ο Οργανισμός έκανε αυτό που χρειαζόταν για να δουλεύει από χθες (σ.σ. προχθές) κανονικά το σύστημα όπως πρέπει στη διάβαση».
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ 3ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ
Πρόεδρος του 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος είναι η κ. Ειρήνη Χατζούλη, η οποία εξήγησε αρχικά στην «Ε» ότι όλη η περιοχή της οδού Βόλου είναι μια επιβαρυμένη περιοχή τόσο σιδηροδρομικά όσο και οδικά.
Δεν είναι λίγα τα ατυχήματα και τα δυστυχήματα που καταγράφονται συχνά. Από την πρώτη στιγμή αυτό που ζητούν είναι να μεταφερθούν οι γραμμές μακριά από τις κατοικημένες πλέον περιοχές, πόσο μάλιστα όταν είναι δίπλα σε σχολικές μονάδες. Καλεί τους πολίτες όταν βλέπουν κάτι να μη λειτουργεί να επικοινωνούν με τα γραφεία τους Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή τις πρωινές ώρες (8.00-14.00) στο τηλέφωνο 2410-285.566 έτσι ώστε η όποια παρέμβαση να γίνεται πιο δυναμικά στον ΟΣΕ.

 

1.jpg

 

2οσε.jpg

 

Είναι οι δύο φωτογραφίες από το σημείο του δυστυχήματος. Η μία τραβηγμένη λίγη ώρα μετά τη σύγκρουση και η άλλη χθεσινή. Και οι δύο από τα ρεπορτάζ της «Ε». Φαίνεται στα κυκλωμένα σημεία πως, ενώ λίγο μετά το δυστύχημα δεν υπάρχουν οι ερυθρόλευκες μπάρες, χθες ήταν τοποθετημένες κανονικά. Άγνωστο παραμένει αν έφυγαν από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης ή αν είχαν βγει νωρίτερα για άλλους λόγους. Στοιχεία που προφανώς θα διερευνηθούν και θα αξιολογηθούν από τις αρμόδιες αρχές

3οσε.jpg

Ο μηχανουργός Βασίλειος Κατσαντάμης τόνισε στην «Ε» πως το πρωινό της ημέρας της σύγκρουσης είδε συνεργείο που βρισκόταν στο σημείο της διάβασης. Ισχυρίζεται πως είδε την ερυθρόλευκη μπάρα βγαλμένη από τη θέση της και τοποθετημένη στο έδαφος

5_copy.jpg

Άγνωστη παραμένει μέχρι στιγμής και η ταχύτητα με την οποία κινούνταν το τρένο

 

 

«Να μην ξαναθρηνήσουμε άλλα θύματα»
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

Με συμβολική κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής για λίγη ώρα διαμαρτυρήθηκαν χθες το απόγευμα δεκάδες κάτοικοι της περιοχής για την επικινδυνότητα της ισόπεδης διάβασης στην οποία έγινε το δυστύχημα. Κυρίως στάθηκαν στην προβληματική λειτουργία της μπάρας, ενώ ζήτησαν να καθαριστεί το σημείο από τα χόρτα λόγω μειωμένης ορατότητας.
«Οι κάτοικοι προσπάθησαν να ενημερώσουν τον ΟΣΕ, αλλά δεν είχαν απάντηση. Το άδικο είναι ότι φεύγουν ανθρώπινες ζωές έτσι άδικα. Εδώ υπάρχουν πολλά σχολικά συγκροτήματα και κυκλοφορούν παιδάκια με ποδήλατα» είπε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της 3ης Κοινότητας κ. Ειρήνη Χατζούλη.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 23ου Δημοτικού κ. Κωνσταντίνος Παπανδρέου, αφού μίλησε για το ύψος των χόρτων, αλλά και τις μπάρες, είπε ότι την «την ημέρα που έγινε το ατύχημα οι μπάρες δεν δούλευαν κι έγινε το μοιραίο». Όλοι ζήτησαν να αλλάξουν άμεσα κάποια πράγματα για να μην ξαναθρηνήσουμε άλλα θύματα».

 

Του Κώστα Γκιάστα
Φωτ.: Βασίλης Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass