Νέα πανελλαδική συνάντηση αιγοπροβατοτρόφων

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΙΜΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ-ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Δημοσίευση: 05 Ιουλ 2022 21:02

Ρεπορτάζ: Γ. Ρούστας

Η νεοσυσταθείσα Πανελλήνια Ομάδα Παραγωγών Αιγοπρόβειου Γάλακτος (Π.Ο.Π.Α.Γ.),

που συγκροτήθηκε στη Λάρισα στις 23 Ιουνίου, καλεί όλους τους παραγωγούς αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς και όλους τους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς, να παραστούν στη νέα διευρυμένη πανελλαδική συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 5 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «Imperial» Λάρισας, με θέματα συζήτησης τα προβλήματα του υψηλού κόστους παραγωγής και τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον Τυρναβίτη κτηνοτρόφο-συνδικαλιστή Αργύρη Μπαϊρακτάρη «έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες και ουσιαστικά το εγχείρημα που ξεκίνησε πέρυσι, ήρθε η ώρα να πάρει σάρκα και οστά φέτος. Η κατάσταση δεν πάει άλλο, σήμερα το κόστος παραγωγής ανέρχεται στα 1,65 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα, ως αποτέλεσμα των αυξήσεων στις ζωοτροφές, στην ενέργεια κ.λπ., ενώ η τιμή πώλησης κυμαίνεται από 1,28 έως 1,30 ευρώ/κιλό και στο γίδινο 80 με 85 λεπτά. Το ζωικό κεφάλαιο συνεχώς μειώνεται, οι σφαγές αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, αδυνατούμε να ταΐσουμε τα ζώα, με τις τιμές των ζωοτροφών να παραμένουν στα ύψη. Τον χειμώνα κινδυνεύουμε να ξεμείνουμε από γάλα. Πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι με τα ημίμετρα που ανακοίνωσε, ο κλάδος οδηγείται σε αφανισμό» κατέληξε ο κ. Μπαϊρακτάρης.

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΦΑΓΕΣ
Οι κτηνοτρόφοι σε δηλώσεις τους υποστηρίζουν ότι οι σφαγές καθημερινά ξεπερνούν τα 500 ζώα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέσσερα σφαγεία του νομού Λάρισας (τρία ιδιωτικά και το δημοτικό σφαγείο Τυρνάβου) ανεβάζουν τις σφαγές σε σχέση με πέρυσι, σε ποσοστό μόλις 7-10%. Χαρακτηριστικά σε μεγάλο σφαγείο του νομού, τον Απρίλιο του ‘21 σφάχτηκαν 1.000 ζώα και τον φετινό Απρίλιο 1.100. Να διευκρινιστεί ότι στα δυναμικά σφαγεία του νομού οδηγούνται για σφαγή, ζώα από όλη τη χώρα. Οι σφαγές μάλιστα που καταγράφονται στα ιδιωτικά σφαγεία της Λάρισας, αντιστοιχούν με αυτές που γίνονται συνολικά σε όλη την υπόλοιπη Θεσσαλία.

ΜΑΣΤΙΓΑ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΣΟΠΑΝΗΔΩΝ
Κτηνίατροι της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας υποστηρίζουν ότι «παραδοσιακά τους μήνες Μάιο-Ιούνιο οι σφαγές αυξάνονται, καθώς οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι, λίγο πριν ανέβουν στα βουνά της Πίνδου φροντίζουν να ξεκαθαρίσουν το ζωικό τους κεφάλαιο.
Ουσιαστικά όσα ζώα δεν είναι παραγωγικά, μεγάλα σε ηλικία, με μικρούς μαστούς κ.λπ., επειδή είναι ασύμφορο να τα ανεβάσουν στα βουνά, τα οδηγούν στα σφαγεία. Επιπλέον παρατηρείται αύξηση σφαγών στα γίδια, τα οποία είναι ελευθέρας βοσκής και απαιτούν περισσότερους τσοπάνηδες, κάτι το οποίο εκλείπει από την ελληνική ύπαιθρο. Οι κτηνίατροι μάλιστα επισημαίνουν ότι η έλλειψη τσοπάνηδων είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από ότι αυτό των αυξημένων ζωοτροφών. Ήδη οι τιμές των ζωοτροφών παρουσιάζουν μία μικρή κάμψη τις τελευταίες μέρες. Αντίθετα η έλλειψη τσοπάνηδων παραμένει και όπως δείχνουν τα πράγματα θα τους ψάχνουμε με το κυάλι, για τα επόμενα χρόνια.
Η Πολιτεία θα πρέπει να βρει μία λύση, λαμβάνοντας υπόψιν όσα γίνονται και στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, στην Ιταλία στα σχέδια βελτίωσης δεν επιδοτείται η διάδοχη κατάσταση, διότι σήμερα στη χώρα μας, ο ηλικιωμένος κτηνοτρόφος μεταβιβάζει το κοπάδι του στα παιδιά του, συνεχίζει όμως να ασχολείται ο ίδιος με αυτό, ενώ τα παιδιά του απασχολούνται αλλού. Θα πρέπει να επιδοτούνται μόνο όσοι θέλουν να επενδύσουν και να ασχοληθούν πραγματικά με τον κλάδο της κτηνοτροφίας» επισημαίνουν με νόημα.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass