Τεράστια η συμβολή του κάστανου στην τοπική οικονομία

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΜΕΛΙΒΟΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕCOCHESTNUT

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2022 15:14

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη
Πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Μελιβοία ενημερωτική εκδήλωση, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Εcochestnut, που είχε ως θέμα της «Η καλλιέργεια του κάστανου και η τοπική ανάπτυξη».


Η εκδήλωση έλαβε χώρα σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου και συνδιοργανώθηκε από το Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος, που υλοποιεί το εν λόγω πρόγραμμα, και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μελιβοίας, αποκλειστικό συνεργάτη του Κέντρου για τη χώρα μας.
Το Εcochestnut είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ για τη βιολογική παραγωγή και εμπορία κάστανων. Στοχεύει στην ενίσχυση των επαγγελματικών γνώσεων και ικανοτήτων των Ευρωπαίων καστανοπαραγωγών για τη βιολογική καλλιέργεια μέσω μιας πλατφόρμας ηλεκτρονικής εκμάθησης, η οποία περιλαμβάνει, κατά ένα μέρος, απευθείας σύνδεση σε δωρεάν πηγές επιμόρφωσης που επικεντρώνονται σε τεχνικά ζητήματα και στην εμπορία. Το Ecochestnut αναπτύσσεται από τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Βουλγαρία και στοχεύει, επίσης, στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τα κάστανα και τις καστανιές ως μέρος της πολιτιστικής, ιστορικής και τοπικής κληρονομιάς των χωρών αυτών.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, οι οποίες υπογράμμισαν την ενεργή συμμετοχή όλων όσων έλαβαν μέρος, φορέων και επαγγελματιών.
Ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας και ο αντιδήμαρχος, αλλά και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας, Ευάγγελος Κρανιώτης, άνοιξαν την εκδήλωση επισημαίνοντας τη σημασία της παραγωγής κάστανου για την τοπική οικονομία, την παράδοση, τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά. Ο διευθύνων σύμβουλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας Αθανάσιος Σοφλιός και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων Ευθύμιος Καζαντζής, τόνισαν το έργο που έχει γίνει από τους διάφορους συνεταιρισμούς του κλάδου και σημείωσαν την ανάγκη για συνεργασία και κοινή δράση των φορέων για την υποστήριξη των παραγωγών.
O δασολόγος, φυτοπαθολόγος, ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, Στέφανος Διαμαντής, μίλησε για τον ρόλο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας ως εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Eurocastanea», υπογραμμίζοντας τη σημασία της συμμετοχής αυτής σε ένα τόσο εξειδικευμένο δίκτυο. O γεωπόνος του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγιάς, Δημήτρης Γκαλιάκης, αναφέρθηκε στους τρόπους καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς. Η υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Μεσογειακού Κέντρου Περιβάλλοντος, Ιsabelle Trinquelle, παρουσίασε τα αποτελέσματα του Ecochestnut, δίνοντας έμφαση στο διαδικτυακό πρόγραμμα εκμάθησης, ενώ το στέλεχος της ΑΕΝΟΛ ΑΕ, Αθανασία Χαρταλάμη, αναφέρθηκε σε όλα τα υπόλοιπα προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. προς όφελος της παραγωγής κάστανου.
Τέλος, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Αγιάς, Νίκος Nτάγκας, επισήμανε τη δυναμική ενός τέτοιου προϊόντος, όπως το κάστανο, και τη συμβολή στην ανάπτυξη του βιώσιμου αγροτουρισμού στην περιοχή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass