ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΤΡΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

10η Γιορτή Χαλβά Φαρσάλων

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2014 11:05 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:31

ΦΑΡΣΑΚΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Αχ. Μπακαλέξη

 

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για τη «γιορτή του φαρσαλινού χαλβά» που διοργάνωσε ο Δήμος Φαρσάλων με τη συμμετοχή του συλλόγου Χαλβαδοποιών - Ζαχαροπλαστών και με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας - Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, για 10η συνεχή χρονιά.

Η Γιορτή Χαλβά Φαρσάλων αποτελεί πλέον θεσμό και μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις για την περιοχή και τον νομό Λάρισας γενικότερα, και προσελκύει χιλιάδες ντόπιους αλλά και ξένους επισκέπτες.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι η προβολή του φημισμένου χαλβά Φαρσάλων, η διατήρηση και η διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η προώθηση των προϊόντων των τοπικών παραγωγών, καθώς και η ανάπτυξη εμπορικών και επαγγελματικών σχέσεων.

Οι εκδηλώσεις της 10ης Γιορτής Χαλβά ξεκίνησαν την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου με «Παραδοσιακά ακούσματα και χορούς του τόπου μας» με την εμφάνιση χορευτικών συγκροτημάτων των συλλόγων:

- Πολιτιστικός Σύλλογος Ανθούσας «Η Λιπινίτσα».

- Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλικίου.

- Σύλλογος Ηπειρωτών Φαρσάλων και Περιχώρων.

- Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρού.

- Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών επαρχίας Φαρσάλων.

- Σύλλογος Σαρακατσαναίων Φαρσάλων.

- Σύλλογος Αργιθεατών.

- ΟΠΑΚΠΑ Δήμου Φαρσάλων

- Σύλλογος Ανατολής Αγιάς.

Το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με το 14ο Χορωδιακό Φεστιβάλ του Δήμου Φαρσάλων, στο οποίο εμφανίστηκαν οι εξής χορωδίες:

- Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Αθανασίου Κοζάνης.

- Χορωδία Λέσχης Φιλόμουσων Λάρισας.

- Χορωδία Αιγίου 1933.

- Δημοτική χορωδία Φαρσάλων.

Το φιλόμουσο κοινό και οι επισκέπτες της πόλης απήλαυσαν ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκλεκτά τραγούδια από το διεθνές και το ελληνικό ρεπερτόριο. Την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ είχε ο μαέστρος Κων/νος Μάτης.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις κορυφώθηκαν χθες Κυριακή με την ξενάγηση των επισήμων στα περίπτερα παρασκευής, δοκιμής και πώλησης του φαρσαλινού χαλβά καθώς και στα περίπτερα των τοπικών παραγωγών. Κατόπιν, χαιρέτισε την εκδήλωση ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η Γιορτή του Χαλβά αποτελεί μια λαμπρή ευκαιρία αφενός για την προβολή του φημισμένου προϊόντος της πόλης και αφετέρου για τη διατήρηση και τη διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την προώθηση των προϊόντων των τοπικών παραγωγών και την ανάπτυξη εμπορικών και επαγγελματικών σχέσεων. Πρόθεση του Δήμου είναι να δημιουργήσει ένα μουσείο αφιερωμένο στο χαλβά, που θα στεγαστεί στο κληροδότημα Δεληδημητρίου στην οδό Θέτιδος. Εκεί φιλοδοξούμε να συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία της ιστορίας του χαλβά, μέσα από κείμενα και εικόνες αλλά και μέσα από αυθεντικά αντικείμενα και εργαλεία που σχετίζονται με την παρασκευή του, ενώ με ψηφιοποιημένο υλικό θα εικονοποιούνται τα στάδια δημιουργίας του. Ακόμη, όπως γνωρίζετε δημιουργείται «Μουσείο Αγροτικής Ιστορίας, που θα στεγαστεί στο Παλαιό Διδακτήριο του Δημοτικού Σχολείου Ζωοδόχου Πηγής. Σας ενημερώνουμε ότι η υλοποίηση και των δύο, παρά την έλλειψη οικονομικών πόρων προχωρά κανονικά».

Κατόπιν, απηύθυναν χαιρετισμό ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δεσπόπουλος, ο κ. κ. Νίκος Τσιλιμίγκας, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης κ. Τιμόθεος, οι βουλευτές κ. Χρ. Κέλλας και Δημ. Γελαλής και ακολούθησε η μουσική εκδήλωση με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τη Μελίνα Κανά, που καταχειροκροτήθηκαν από πλήθος κόσμου.

Τις εκδηλώσεις προλόγισε ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ κ. Κων/νος Δερλός.

Στην 10η Γιορτή Χαλβά Φαρσάλων συμμετείχαν οι εξής χαλβαδοποιοί - ζαχαροπλάστες: Αυγουστίνος Αζάς, Δημήτριος Αλεξόπουλος, Αθανάσιος Αρχοντής, Χρήστος Γούναρης, Γεώργιος Δημητρίου, Σάββας Θεοδωρόπουλος, Αχιλλέας Καταραχιάς, Κων/νος Κυρίτσης, Γεώργιος Μόκας, Δημήτριος Παϊπάης, Κων/νος Σιαμέτης, Βασίλειος Σίμος.

Ακόμη, συμμετείχαν ο Εμπορικός Σύλλογος Φαρσάλων, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Επαρχίας Φαρσάλων, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Λάρισας (ΦΟΣΔΑ).

Οι παραγωγοί τοπικών προϊόντων που συμμετείχαν ήταν οι εξής:

- Αλεξόπουλος Δημήτριος (Χαλβάς Φαρσάλων με σοκολάτα)

- Γεράκας Κων/νος (Βιολογικά Προϊόντα Διατροφής «Κτήμα Αντωνόπουλου»)

- Δημητρακοπούλου Άρτεμις (Βιοτεχνία Ζυμαρικών «Το Σπιτικό»)

- Στράτος Βασίλειος (Βιολογικός Αμπελώνος Κρασί - Τσίπουρο)

- Κυρίτσης Κων/νος (Ζαχαροπλαστείο -  «Τα γλυκά της Γιώτας»)

- Μαγαλιός Ευάγγελος (Παραγωγός Μελιού)

- ΜΕΛΙΝΑ (Σύλλογος Γυναικών Ευυδρίου)

- Παϊπάης Δημήτριος (Παραδοσιακά Σουτζούκια και Λουκούμια)

- Τσιάμης Δημήτριος (Βιολογικό Αγρόκτημα «Τσιάμη»).

Σ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων λειτούργησαν τα εξής περίπτερα:

- Εργαστήριο παρασκευής Χαλβά Φαρσάλων

- Περίπτερο όπου προσφερόταν το φημισμένο προϊόν

- Περίπτερο πώλησης του παραδοσιακού προϊόντος

- Περίπτερα τοπικών παραγωγών

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ακόμη ο μητροπολίτης Κηφισίας, περιφερειακοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κων. Κολλάτος, στρατιωτικές αρχές, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass