Στα τυφλά με το νέο ολοήμερο...

ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΘΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΕΝΩ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2022 21:01

Της Νατάσας Πολυγένη

Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία για τη νέα περίοδο, ενώ

θα μπει σε εφαρμογή και το νέο διευρυμένο ωράριο για τα ολοήμερα, αφού θα ισχύσει η επέκταση του ολοήμερου σχολείου από τις 16:00 που είναι σήμερα μέχρι τις 17:30, με στόχο την άρση των εμποδίων στην πρόσβαση των γονέων στην αγορά εργασίας.
Όπως όλα δείχνουν και η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με «σύννεφα», αφού το Υπουργείο σχεδιάζει, αλλά όπως λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Δημήτρης Παπαποστόλου «το Υπουργείο Παδείας κάνει σχέδια επί χάρτου χωρίς να γνωρίζει ούτε τα τμήματα, αλλά ούτε και τον αριθμό των μαθητών που θα φοιτήσουν στα νέα ολοήμερα. Βαδίζει στα τυφλά αυτήν τη στιγμή, αφού κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί. Σαφώς και υπάρχει προβληματισμός και για το πώς θα λειτουργήσει σύμφωνα και με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε, αλλά και για το ωράριο. Όλα όμως θα φανούν στην έναρξη της σχολικής χρονιάς».
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου, η πρόσβαση στο ολοήμερο θα είναι ελεύθερη, δεν θα υπάρχουν προϋποθέσεις για την εγγραφή των μαθητών, το μέτρο είναι προαιρετικό, ο μαθητής θα μπορεί να φύγει πιο νωρίς και σύμφωνα με τις επιθυμίες των γονέων. Η επέκταση αυτού του μέτρου θα ισχύσει στο 50% των ολοήμερων σχολείων όλης της χώρας, δηλαδή θα αφορά περίπου 5.000 τμήματα. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος πάντως έχει κάνει ήδη μια συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αλλά σαφείς και ουσιαστικές απαντήσεις δεν πήρε για το πώς θα εφαρμοστεί.
Τώρα όσον αφορά το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί εδώ και μέρες, οι σχολικοί μαθητικοί όμιλοι έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον αφού όλοι αναρωτιούνται τι είναι. Οι σχολικοί μαθητικοί όμιλοι θα περιλαμβάνουν δράσεις για δημιουργική απασχόληση, ψυχαγωγία με αντικείμενα σχετιζόμενα με τον αθλητισμό, τα ομαδικά αθλήματα, τον χορό, τη μουσική και σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Παπαποστόλου θα αφορούν εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.
Το νέο πρόγραμμα ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου θα αναπτύσσεται σε τρεις ζώνες:
- Στην 1η ζώνη, «Μεσημβρινό γεύμα - Διατροφική αγωγή», διάρκειας μίας (1) διδακτικής ώρας καθημερινά, εντάσσεται, επ’ ευκαιρία και του μεσημβρινού γεύματος, το διδακτικό αντικείμενο της διατροφικής αγωγής, το οποίο ανατίθεται, κατά προτεραιότητα, στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν τη δεύτερη ώρα (14.10 έως 14.55).
- Στη 2η ζώνη, «Μελέτη-Προετοιμασία», διάρκειας δύο (2) διδακτικών ωρών, εντάσσεται, τουλάχιστον για μία (1) διδακτική ώρα καθημερινά, το γνωστικό αντικείμενο της «Μελέτης - Προετοιμασίας» στη Γλώσσα και τα Μαθηματικά, το οποίο ανατίθεται σε εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ70 - Δασκάλων. Στην ίδια ζώνη δύναται να εντάσσεται μία (1) διδακτική ώρα με αντικείμενο ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα: Αγγλικά, Αθλητισμός, Εικαστικά, Μουσική, Θεατρική Αγωγή και Τεχνολογία Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.), τα οποία ανατίθενται σε εκπαιδευτικούς του αντίστοιχου κλάδου.
- Στην τρίτη 3η ζώνη, «Σχολικοί Μαθητικοί Όμιλοι», εντάσσονται, για συνεχόμενο δίωρο καθημερινά με ενδιάμεσο ολιγόλεπτο διάλειμμα, οι σχολικοί μαθητικοί όμιλοι, στο πλαίσιο λειτουργίας των οποίων δύναται να προσφέρεται δράση, δημιουργική απασχόληση, ελεύθερη έκφραση και ψυχαγωγία με αντικείμενα σχετιζόμενα με τον αθλητισμό, τα ομαδικά αθλήματα, τους παραδοσιακούς ή μοντέρνους χορούς, τη χοροκινητική έκφραση, τις εικαστικές τέχνες, τις χειροτεχνίες και κατασκευές, την εκμάθηση μουσικών οργάνων, την εκπαιδευτική ρομποτική, τα πνευματικά παιχνίδια και παζλ, τα παραδοσιακά παιχνίδια, τις επιστημονικές κατασκευές – πειράματα, τα μαθηματικά παιχνίδια, τη ρητορική τέχνη και δημιουργική γραφή, το ασφαλές και δημιουργικό διαδίκτυο, τη διαπολιτισμική παιδεία, την πολιτειότητα και πολιτότητα, τον εθελοντισμό, την παιδική επιχειρηματικότητα, τη δημιουργία εφημερίδας.
Οι σχολικοί μαθητικοί όμιλοι δύνανται επιπλέον να δραστηριοποιούνται στην οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, κοινωνικών-βιωματικών και περιβαλλοντικών δράσεων, τη συγκρότηση χορωδίας, θεατρικής ομάδας και μαθητικής ορχήστρας.
Η διάρκεια κάθε ομίλου δύναται να εκτείνεται σε ένα ή και περισσότερα συνεχόμενα διδακτικά δίωρα. Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου δύνανται να επιλέγουν και να συμμετέχουν σε έναν ή περισσότερους ομίλους.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass